Cât de periculos este consumul de energizante pentru adolescenți. „Pot da stări de depresie. Se poate ajunge la dependență”
Legea care le interzice comercianților să mai vândă băuturi energizante minorilor a fost promulgată. Iar instituția care ar urma să se asigure că normele sunt respectate este Protecția Consumatorului, care ar trebui să aplice și amenzile.
Deocamdată, până când legea va intra în vigoare, minorii au acces nestingherit la astfel de produse.
În imagini surprinse în apropierea unor licee din Timișoara pot fi observați mai mulți tineri cu băuturi energizante în mână. Consumul acestor substanțe a devenit o rutină pentru mulți dintre ei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alexandru Pau, președinte Consiliul Județean al Elevilor Timiș: „Din păcate, majoritatea colegilor mei consumă băuturi energizante, poate chiar zilnic. Era nevoie de un astfel de proiect, dar mi-e puțin frică că elevii vor fi și mai tentați să consume astfel de băuturi”.
Legea promulgată de președintele Klaus Iohannis prevede sancțiuni inclusiv pentru persoanele care le oferă minorilor astfel de băuturi gratuit. În cazul lor amenda poate ajunge la 500 de lei. În timp ce comercianții riscă să plătească până la 30.000 de lei.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este cea care ar urma să verifice dacă magazinele respectă legea. În prezent minorii își pot cumpăra nestigheriți astfel de produse singuri.
Luna trecută, un copil de 13 ani din Bistrița-Năsăud a murit după un antrenament de fotbal. Apropiații lui au spus că înainte să intre pe teren a băut mai multe doze cu energizant.
Daniel Lighezan, medic primar cardiolog: „La un tânăr între 12 și 18 ani reprezintă un risc. Din punct de vedere cardio-vascular, la nivelul inimii poate declanșa palpitații, ușoare creșteri ale tensiunii arteriale”.
Iren Alexoi, medic nutriționist: „O doză conține până la 5-6 lingurițe de zahăr, e un surplus caloric de care copiii n-au nevoie. Taurina și glucoranctona care sunt stimulante, pot da stări de depresie, de anexietate. Se poate ajunge și la dependență”.
Legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Deocamdată nu se cunoaște termenul de la care va fi interzisă vânzarea acestor băuturi celor sub 18 ani.