Consultant in turism, despre Muntenegru: Orice turist se va intreba daca va mai merge cu autocarul

Autocare

Tragedia din Muntenegru, unde cel putin 19 persoane au murit in urma unui accident cu autocarul, va ridica semne de intrebare in randul turistilor, in privinta modalitatilor ieftine de transport.

Aceasta este concluzia lui Razvan Pascu, un om cu experienta in turismul intern si international, consultant si blogger in acest domeniu. El a explicat pentru Stirile ProTV.ro care este responsabilitatea firmei de turism care a organizat aceasta excursie tragica.

Razvan Pascu: "Ar trebui asteptate concluziile anchetei ca sa se vada cine este vinovat. Daca a cazut un bolovan in fata autocarului, sa spunem, pentru ca exista si aceasta varianta, atunci firma de asigurari nu asigura acest lucru. Din acest motiv trebuie asteptat rezultatul anchetei ca sa vedem daca intr-adevar soferul este responsabil de producerea accidentului.

Din punct de vedere legal, responsabilitatea este in lant. Adica revanzator, primul, apoi tour-operator si apoi abia ultimul este transportatorul. Deci de exemplu, daca tu ai cumparat excursia de la o agentie din Soveja, primul pe care-l dai in judecata este agentia din Soveja, de unde ai cumparat. Apoi, ea se adreseaza mai departe tour-operatorului, Mareea, care Mareea poate sa vanda circuitul direct catre pasageri sau il poate vinde prin intermediul acestor revanzatori. Iar mai departe, al 3-lea in lant, este transportatorul, care, asupra lui se va adresa Mareea, tour-operatorul."

Accidentul din Muntenegru, cea mai mare tragedie din turism cu romani de pana acum

Citește și
Spitalul Floreasca
Spitalele de urgenta din Capitala se pregatesc pentru a primi victimele accidentului din Muntenegru

Razvan Pascu: "Am vorbit acum o ora cu un transportator destul de bun din Romania si mi-a zis ca de 15 ani de cand lucreaza el, face transport zi de zi, 6 autocare, nu a vazut o asemenea tragedie in Romania.

In strainatate, da, s-a mai intamplat, in special in Asia, prin India, Sri Lanka, zona aia.. sau in America de Sud, unde transportul este foarte dezvoltat pe autocare. In America de Sud de exemplu nu sunt foarte multe trenuri, liniile de tren nu sunt foarte dezvoltate, si atunci se circula foarte foarte mult cu autobuze. Exista autobuze cu clase diferite de confort, ca la tren, ca la avion chiar.."

El mai spune ca este posibil ca in perioada urmatoare sa scada cererile pentru pachetele turistice vandute cu transport efectuat cu autocarul.

Razvan Pascu: "Din punctul meu de vedere vor fi afectati transportatorii de autocare, nu doar o firma, ci toti. Pentru ca orice turist isi va pune intrebarea daca va mai merge cu autocarul sau va merge cu avionul, pentru o diferenta de o suta-doua de euro. Deci pe termen mediu si scurt vor fi afectati toti transportatorii de autocare, in special cei care au curse extra UE. Pentru ca, trebuie sa recunoastem, aici era o cursa extra UE, era in afara UE, unde drumurile sunt foarte proaste.

Si atunci nu cred ca vor fi afectati tour-operatori care au curse spre Germania, Italia, Austria sau Franta, ci cei care merg in Chisinau, Odessa, Muntenegru sau Croatia.."

Autoritatea pentru Turism a dispus un control la agentia Mareea Travel

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Razvan Filipescu, a dispus un control la agentia de turism Mareea Travel, care a organizat circuitul in Muntenegru si Croatia, in cadrul caruia autocarul care transporta turistii romani s-a rasturnat intr-o prapastie.

ANT mai precizeaza, intr-un comunicat dat publicitatii luni, ca nu are competente legale pentru verificarea firmei de transport implicata in accident.

"Ca urmare a incidentului petrecut in Muntenegru, Autoritatea Nationala pentru Turism isi exprima condoleantele si intreaga compasiune pentru familiile victimelor care si-au pierdut viata in tragicul accident", se mai spune in comunicat.

Un autocar cu turisti romani s-a rasturnat intr-o prapastie din Muntenegru, accidentul soldandu-se cu 19 morti si 28 de raniti, potrivit informatiilor disponibile in prezent.

Marius Usturoiu, directorul Mareea Travel, a precizat pentru Mediafax ca responsabilitatea pentru pagubele produse in urma accidentului din Muntenegru apartine transportatorului, Gregory Tour, conform contractului incheiat de acesta cu agentia de turism.

Una dintre prevederile contractului incheiat de Gregoy Tour, operatorul autocarului implicat in accident, si Mareea Travel, agentia care a organizat circuitul turistic, este ca transportatorul este responsabil, in conditiile legii, de toate pagubele produse beneficiarului (Marrea, n.r.) incluzand vatamarea corporala sau decesul pasagerilor, precum si pagube produse bunurilor acestora, din vina transportatorului sau a persoanelor pentru care e tinut responsabil, inclusiv conducatorii auto, a declarat Marius Usturoiu.

Unul dintre pasagerii accidentati in Muntenegru a declarat pentru Stirile Pro TV ca in momentul producerii accidentului soferul era intr-o depasire la intrarea intr-un viaduct si desi limita de viteza era de 50 km/ora, el avea in jur de 90 km/ora.

Marius Usturoiu a mai precizat ca in autocar se aflau 47 de persoane, cetateni romani, intre care un minor. El a relatat ca era vorba despre un circuit turistic in Muntenegru si Croatia de sase zile. Turistii au plecat sambata dimineata din Bucuresti, autocarul oprindu-se la Pitesti, Sibiu, Arad si Timisoara, inainte de a iesi din tara.

Sambata seara turistii au ajuns la Belgrad, unde au innoptat, iar duminica dimineata au plecat mai departe in circuit.

Usturoiu a mai declarat ca agentia sa a mai lucrat cu Gregory Tour, care opereaza pe numeroase circuite, si ca nu a existat nicio problema pana acum. El a spus ca nici transportatorul nu isi explica cum s-a produs accidentul, sustinand ca autocarul si soferii erau in cea mai buna stare.

Directorul firmei de transport Gregory Tour, Stefan Grigore, care opera autocarul prabusit in Muntenegru, spune ca autovehiculul avea toate verificarile tehnice la zi, iar soferii aveau experienta de cel putin 10 ani, fara vreun incident pana acum. El a mai spus ca firma face acest traseu din Muntenegru de cel putin sapte - opt ori anual, iar unul dintre soferii de pe autocarul respectiv a facut acest traseu de 20 de ori.

De asemenea, autocarul avea toate verificarile tehnice facute, nefiind semnalata nicio problema

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ce a mai ramas din autocarul in care au murit 18 romani. Relatare Catalin Radu Tanase din Muntenegru
Ce a mai ramas din autocarul in care au murit 18 romani. Relatare Catalin Radu Tanase din Muntenegru

Corespondentul Stirilor ProTV, Catalin Radu Tanase, a ajuns in Muntenegru, in locul unde un autocar plin de romani s-a prabusit intr-o prapastie, iar 19 persoane au murit.

Spitalele de urgenta din Capitala se pregatesc pentru a primi victimele accidentului din Muntenegru
Spitalele de urgenta din Capitala se pregatesc pentru a primi victimele accidentului din Muntenegru

In spitalele de urgenta din Capitala se fac pregatiri pentru primirea ranitilor din teribilul accident din Muntenegru.

EXCLUSIV. Marturia unui barbat aflat in autocarul mortii din Muntenegru:
EXCLUSIV. Marturia unui barbat aflat in autocarul mortii din Muntenegru: "Soferul era in depasire"

Unul dintre romanii aflati in autocarul din Muntenegru a povestit in exclusivitate pentru Stirile ProTV ce s-a intamplat in prapastia mortii.

Cat de pregatite au fost autoritatile din Muntenegru. Expert roman: N-am vazut o targa montana
Cat de pregatite au fost autoritatile din Muntenegru. Expert roman: N-am vazut o targa montana

Intr-o interventie telefonica la Stirile ProTV, seful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, s-a aratat uimit de faptul ca la operatiunea de salvare din Muntenegru nu a vazut nicio targa speciala pentru astfel de interventii, montana.

ACCIDENT IN MUNTENEGRU. Miercuri va fi zi de doliu national. Anuntul facut de premierul Ponta
ACCIDENT IN MUNTENEGRU. Miercuri va fi zi de doliu national. Anuntul facut de premierul Ponta

MAI a dispus masurile necesare pentru preluarea ranitilor in accidentul din Muntenegru de la Baza 90 din Otopeni si transportarea lor la spital, precum si pentru transportul persoanelor decedate in localitatile de resedinta, dupa sosirea in tara.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.