ACCIDENT IN MUNTENEGRU. Miercuri va fi zi de doliu national. Anuntul facut de premierul Ponta

×
Codul embed a fost copiat

MAI a dispus masurile necesare pentru preluarea ranitilor in accidentul din Muntenegru de la Baza 90 din Otopeni si transportarea lor la spital, precum si pentru transportul persoanelor decedate in localitatile de resedinta, dupa sosirea in tara.

Update

19:20 Victor Ponta: "Nu cred si nu ar fi scuzabil sa instiintam familiile fie unde e vorba de persoane decedate sau de persoane ranite inainte de a avea confirmarea foarte clara referitoare la identitatea acestora. Problema principala este data de o situatie de inteles. Victimele nu aveau documentele asupra lor.

19:00 Premierul Victor Ponta a anuntat ca ziua de miercuri, 26 iunie 2013 va fi decretata zi de doliu national.

17:30 Guvernul pregateste un set de masuri de sprijin pentru familiile victimelor accidentului din Muntenegru, precum acoperirea cheltuielilor de transport in tara si inmormantare a persoanelor decedate, luand in calcul si decretarea unei zile de doliu national, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice. Decizia finala privind toate aceste masuri va fi luata dupa sedinta celulei de criza de la Ministerul Afacerilor Externe, de la ora 18.00.

Citește și
harta accident
Guvernul va investiga daca agentia de turism implicata in accident a facut verificarile necesare
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

17.00: Pentru persoanele ranite care vor fi aduse in tara, prin structurile pentru situatii de urgenta - echipajele SMURD - se va asigura transportul acestora la unitatile medicale indicate de catre reprezentantii Ministerului Sanatatii, se arata intr-un comunicat al MAI.

Romanii raniti in accidentul din Muntenegru vor fi adusi in tara cu doua avioane militare ce sunt pregatite sa decoleze de la Baza 90 din Otopeni.

Secretarul de stat Raed Arafat, aflat la spitalul din Podgorita pentru a evalua starea victimelor in vederea aducerii acestora in tara, a precizat, intr-o declaratie de presa, ca 18 romani au murit in accident, in timp ce 29 sunt internati, dintre care sapte, la terapie intensiva.

Pacientii care pot fi transportati vor fi adusi, probabil maine dimineata, in tara, cu doua avioane militare, urmand ca un al treilea avion sa preia persoanele decedate, dupa efectuarea autopsiilor si indeplinirea formalitatilor, potrivit declaratiilor lui Arafat.

Spitalele e urgenta din Capitala - Floreasca, Elias, Bagdasar-Arseni si Universitar - sunt pregatite la randul lor pentru preluarea ranitilor, potrivit unor surse medicale.

Identificarea a doi cetateni romani, aflati in stare grava la spitalul din Podgorita, nu a fost deocamdata posibila, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Pe de alta parte, primarul din Pitesti, Tudor Pendiuc, a declarat, luni, ca 17 dintre victimele accidentului de autocar din Muntenegru sunt din judetul Arges, fiind vorba despre 11 din Curtea de Arges si sase din Pitesti, iar dintre acestea sase au decedat.

Pentru ceilalti pasageri, autoritatile nu au facut publice localitatile de domiciliu.

Traian Basescu a adresat un mesaj de condoleante

 15.30: Presedintele Traian Basescu a transmis, luni, un mesaj de condoleante familiilor cetatenilor romani care au murit in accidentul rutier petrecut in Muntenegru, seful statului roman multumind autoritatilor din Muntenegru pentru sprijinul acordat victimelor, dar si autoritatilor romane.

"Cu mare durere am aflat despre stingerea din viata a cetatenilor romani in cumplitul accident rutier petrecut duminica in Muntenegru. Sunt alaturi de cei care au suferit aceasta dureroasa pierdere si imi exprim profunda compasiune pentru familiile victimelor tragicului accident", se arata in mesajul presedintelui Traian Basescu, postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

"Doresc, de asemenea, sa le multumesc autoritatilor din Muntenegru pentru sprijinul acordat victimelor, dar si autoritatilor romane. Sincere condoleante famililor celor decedati! Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!", mai precizeaza seful statului.

Titus Corlatean pleaca de urgenta in Muntenegru

Conform unui comunicat MAE, luni dimineata, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, l-a contactat telefonic pe vicepremierul si ministrul Afacerilor Externe muntenegrean, Igor Lukšić, in legatura cu tragicul accident petrecut duminica, in Muntenegru, soldat cu victime cetateni romani morti si raniti.

Ministrul muntenegrean a exprimat condoleante pentru victimele tragicului accident si intreaga compasiune a guvernului muntenegrean pentru familiile acestora. Cei doi oficiali au discutat in legatura cu eforturile comune intreprinse de autoritatile muntenegrene si echipele operative din Romania aflate la fata locului, pentru acordarea de asistenta si recuperare medicala victimelor si pentru realizarea transportului in Romania al acestora.

Ministrul Titus Corlatean l-a informat pe omologul sau muntenegrean ca a luat decizia anularii participarii la CAE si CAG de la Luxemburg si ca urmeaza sa efectueze de urgenta deplasarea de la Luxemburg la Podgorita, pentru a coordona de la fata locului activitatile intreprinse de echipa operativa din Romania, in cooperare cu autoritatile locale, pentru asistenta victimelor.

Ministrul Titus Corlatean a multumit omologului muntenegrean pentru sprijinul si asistenta acordate de autoritatile de la Podgorita. S-a stabilit ca cei doi ministri sa ramana in continuare in contact, precizeaza MAE.

Titus Corlatean urma sa participe, luni si marti, la reuniunile CAE si CAG, care se desfasoara in Luxemburg.

Aeronava C-27J Spartan a Fortelor Aeriene, care transporta doua echipe de evaluare, una medicala si una consulara, ce vor actiona pentru sprijinul si recuperarea cetatenilor romani implicati in accidentul rutier de duminica a aterizat luni dimineata la Podgorita.

La bord se afla si secretarul de stat Raed Arafat.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a aprobat efectuarea unui zbor in Muntenegru, cu o aeronava C-27J Spartan a Fortelor Aeriene, care va actiona pentru sprijinul si recuperarea cetatenilor romani implicati in accidentul rutier de duminica.

Misiunea este executata la solicitarea Celulei de criza constituita la nivelul Ministerului Afacerilor Externe. Mircea Dusa declara, duminica noaptea ca intr-o prima etapa ar urma sa fie adusi in tara romanii raniti, iar apoi si trupurile neinsufletite ale celor decedati.

Numarul persoanelor decedate ca urmare a accidentului din Muntenegru a crescut la 18, informeaza MAE, care a anuntat ca a deschis doua linii telefonice pentru familiile celor care se aflau in autocarul prabusit.

Celula de criza a pus la dispozitie doua linii telefonice, in regim de permanenta: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din Romania) si un numar apelabil si din strainatate - 0214311259.

Ministerul Afacerilor Externe monitorizeaza permanent evolutia celorlalte persoane implicate in accident, urmand sa acorde intreaga asistenta necesara. Totodata, personalul MAE aflat la fata locului acorda asistenta consulara victimelor accidentului si pentru repatrierea corpurilor neinsufletite.

Si Consulul Romaniei la Tirana a plecat in Muntenegru, pentru a sprijini membrii misiunii diplomatice, in acest caz.

Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agentia de turism care a organizat circuitul, a precizat, pentru MEDIAFAX, ca in autocarul, operat de Gregory Tour, care s-a prabusit intr-o prapastie in Muntenegru se aflau 47 de persoane, cetateni romani, intre care un minor.

Accidentul s-a produs la Grlo, pe o sosea dintr-o regiune montana la 30 de kilometri nord de Podgorita, capitala Muntenegru.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cat de pregatite au fost autoritatile din Muntenegru. Expert roman: N-am vazut o targa montana
Cat de pregatite au fost autoritatile din Muntenegru. Expert roman: N-am vazut o targa montana

Intr-o interventie telefonica la Stirile ProTV, seful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, s-a aratat uimit de faptul ca la operatiunea de salvare din Muntenegru nu a vazut nicio targa speciala pentru astfel de interventii, montana.

Guvernul va investiga daca agentia de turism implicata in accident a facut verificarile necesare
Guvernul va investiga daca agentia de turism implicata in accident a facut verificarile necesare

Marius Usturoi, directorul Mareea Travel, agentia de turism care a organizat circuitul, a precizat ca in autocarul, operat de Gregory Tour, care s-a prabusit intr-o prapastie in Muntenegru se aflau 47 de persoane, cetateni romani, intre care un minor.

Doi dintre ranitii din Muntenegru inca nu pot fi identificati. 19 persoane au murit, 18 fiind romani
Doi dintre ranitii din Muntenegru inca nu pot fi identificati. 19 persoane au murit, 18 fiind romani

Cel putin 19 persoane au murit, iar alte patru sunt in stare critica, dupa ce autocarul in care se aflau, inmatriculat in Romania, a cazut intr-o prapastie, in Muntenegru, relateaza site-ul postului B92, citat de Mediafax.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.