Costica Constanda a castigat procesul pentru Satul Francez. PMB are sa-i dea 165 mil. euro
Omul de afaceri Costica Constanda a castigat 165 de milioane de euro in procesul cu Primaria Capitalei si municipiul Bucuresti, reprezentat de Consiliul General, potrivit Ziarul Financiar. Acest proces este de pe vremea cand Traian Basescu era primar.
Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat astazi in acest dosar si a dat castig de cauza omului de afaceri, iar primaria si consilierii pot ataca aceasta decizie la Curtea de Apel. Initial, suma vehiculata castigata de Constanda era de 290 milioane de euro.
Omul de afaceri a fost reprezentat in acest caz de trei dintre cei mai puternici avocati "la bara" din Romania, Valeriu Stoica, Florea Gheorghe si Traian Briciu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Procesul naste multe discutii, iar in cazul in care decizia va fi mentinuta de toate instantele judecatoresti superioare, primaria capitalei poate ajunge "sa dea faliment". Mai multe detalii pe www.zf.ro
De ce a primit Constanda 165 de milioane de euro
Suma pe care a castigat-o in instanta omul de afaceri nu reprezinta, in totalitate, despagubiri, ci sunt comasate mai multe datorii. Avocatul lui Constanda, Traian Briciu, a explicat pentru Pro TV care sunt acestea:
"165 de milioane se compune din urmatoarele sume. 109 milioane este contravaloarea terenului din Bordei, pe care nu pot sa-l restituie pentru ca au vrut sa-l faca parc si atunci este normal sa dea contravaloarea lui. Doi. Sunt 30 de milioane ce reprezinta valoarea sumelor date prin vechea hotarare, la care sotii Constanda renuntasera, dar renuntasera conditionat de vechiul contract. Si atunci, desfiintandu-se vechiul contract, evident, renuntarea fiind data sub conditie, practic ... devin si ele scadente. Si mai este valoarea caselor din zona Satul Francez, pe care sotii Constanda le-au primit, dar, care, acum revenind in proprietatea municipalitatii, evident ca trebuie municipalitatea sa returneze banii respectivi. Si mai este o suma, care, asta, ultima, este dauna. Sunt dobanzile la sumele astea, care reprezinta cam 80 de milioane de lei, deci cam 20 de milioane de euro." - a declarat avocatul Traian Briciu.
Parcul Bordei, pentru care Constanda a primit contravaloarea de 109 milioane de euro, dupa cum a precizat avocatul, are o suprafata de 28.000 de metri patrati.
Ce spunea primarul general Sorin Oprescu, inainte sa afle decizia Tribunalului
Edil sef era optimist, astazi, inainte sa se afle decizia Tribunalului Bucuresti. El a declarat ca CGMB si-a respectat "ce avea de facut in cazul PUZ-ului", sperand ca "va exista un strop de dreptate in ce priveste aceste actiuni"."Sper sa existe un strop de dreptate in ceea ce priveste aceste actiuni. Sunt piratii acestia care incearca sa obtina bani", a spus Sorin Oprescu.
Cea mai mare despagubire acordata pana in prezent unui om de afaceri intr-un proces cu o institutie a statului
In acest proces, Costica Constanda a cerut anularea contractului cu Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) pentru terenul si constructiile din Satul Francez, precum si daune de aproximativ 160 milioane de euro, pentru ca CGMB nu a aprobat PUZ-ul pentru ridicarea unor imobile.
In actiunea introdusa la Tribunalul Bucuresti impotriva Primariei Capitalei si Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) Costica Constanda si sotia acestuia au cerut anularea contractului din 2008 prin care, pentru terenul de 28.500 de metri patrati pe care il avea in proprietate in Parcul Bordei (pe care putea ridica imobile de cel putin patru etaje), omul de afaceri a primit un teren cu aceeasi suprafata in zona cunoscuta ca Satul Francez, precum si constructiile edificate pe acesta apartinand domeniului privat al Municipiului Bucuresti.
Avocatul lui Constanda a spus atunci ca omul de afaceri a cerut anularea contractului cu Primaria Capitalei, pentru ca proiectul privind Planul Urbanistic Zonal solicitat de clientul sau pentru ridicare unor imobile de 28 de metri inaltime in Satul Francez nu a fost aprobat de consilierii generali.
In 17 ianuarie 2008, CGMB a aprobat proiectul privind schimbul pentru terenul din Parcul Bordei cu unul din Satul Francez si mai multe cladiri construite pe acesta, apartinand municipalitatii. Astfel, pentru terenul de 28.500 de metri patrati pe care Costica Constanda il avea in proprietate in Parcul Bordei, omul de afaceri a primit un teren cu aceeasi suprafata in zona cunoscuta ca Satul Francez, precum si constructiile edificate pe acesta apartinand domeniului privat al Municipiului Bucuresti.
Costica Constanda a renuntat astfel la despagubirile de peste 17 milioane de euro si penalitatile pe care municipalitatea trebuie sa i le achite.
Sursa: Mediafax, Pro TV, zf.ro
Etichete: despagubiri, Sorin Oprescu, costica constanda,
Dată publicare:
06-07-2011 11:17