Problemă majoră de subraportare: La 22 de universităţi din România au existat cazuri de hărţuire sexuală în ultimii ani

hartuire sexuala
Shutterstock

Reprezentanţii Consiliului de Etică şi Management Universitar au prezentat un raport privind cazurile de hărţuire sexuală la nivel de universităţi, arătând că la 22 de universităţi au existat astfel de cazuri de hărţuire sexuală în ultimii ani.  

Persoanele hărţuite au fost cu preponderenţă femei şi proveneau din rândul studentelor, dar şi al personalului didactic.

Ministerul Educaţiei a informat, luni, faptul că reprezentanţii Consiliului de Etică şi Management Universitar (CEMU) au solicitat universităţilor din România să transmită date concrete privind cazurile de hărţuire sexuală la nivel de universităţi.

”Din 76 de universităţi (52 de stat şi 24 private) care au trimis note explicative, la 22 de universităţi au existat cazuri de hărţuire sexuală. Din cele 22 de universităţi care au avut cazuri, toate acestea au avut loc după apariţia Legii 1/2011. Răspunsurile au avut în vedere doar situaţia de după apariţia Legii 1/2011 (sau chiar perioade mai recente), deci toate cazurile semnalate de cele 22 de universităţi au avut loc după data apariţiei acestei legi. Victimele au fost cu preponderenţă de genul feminin, provenind atât din rândul studentelor, cât şi din personalul didactic”, au anunţat reprezentanţii Consiliului de Etică şi Management Universitar.

Ei au transmis o prezentare a cazurilor semnalate, dar şi cum au fost acestea soluţionate.

Citește și
hartuire
Lege adoptată în Camera Deputaților: Petițiile anonime vor fi luate în considerare dacă se referă la hărțuiri sexuale
Piedone nu intră în Parlament. El a pierdut mandatul de senator de Giurgiu: „Priviți rezultatul final”

Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa” laşi

Astfel, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa” laşi a fost înregistrat un caz de hărţuire sexuală. În anul 2015, un cadru didactic al UMF ”Grigore T. Popa” din laşi a fost cercetat penal pentru fapte de hărţuire sexuală, care ar fi fost comise în perioada 30 septembrie 1991 - 5 februarie 2015. În acest caz nu a fost aplicată nicio sancţiune de către Comisia de Etică, deoarece contractul individual de muncă a fost suspendat întrucât în cazul cadrului didactic a fost dispusă măsura arestării preventive.

Contractul individual de muncă a încetat prin demisie, în 5 februarie 2015, iar în prezent, între Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iaşi şi cadrul didactic nu există niciun raport de colaborare.

”Deoarece nu a fost înregistrată la Comisia de Etică a Universităţii nicio sesizare având ca obiect fapte de hărţuire sexuală sau fapte asimilate, nu a fost aplicată nicio sancţiune pentru astfel de abateri”, a transmis CEMU.

Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi

La Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi s-au înregistrat patru cazuri. În trei dintre cazuri a fost semnalat comportamentul unui cursant şi plângerile au fost făcute de trei cadre didactice (perioada 2020-2021). În cel de-al patrulea caz, un grup de studenţi a semnalat comportamentul inadecvat al unui cadru didactic (în anul 2022).

Cursantul a fost exmatriculat fără drept de reînmatriculare, iar cadrul didactic a fost sancţionat prin diminuarea salariului de bază cu 10% pentru trei luni şi suspendarea pe o perioadă de doi ani a dreptului la înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau a unei funcţii de conducere.

Universitatea de Medicină şi Farmacie ”luliu Haţieganu” Cluj-Napoca

La Universitatea de Medicină şi Farmacie ”luliu Haţieganu” din Cluj-Napoca s-au înregistrat două cazuri.

”În anul 2023 a fost primită o singură sesizare, având ca obiect hărţuirea colegelor de către un student şi un comportament nepotrivit faţă de paciente în timpul gărzilor de ginecologie. În urma efectuării cercetării şi a anlizei probelor, a audierii ca martori a colegilor celui împoriva căruia a fost formulată sesizarea, a unor cadre didactice din cadrul facultăţii, Comisia de etică universitară a constatat că sesizarea este neîntemeiată, comportamentul studentului neputându-se încadra într-un comportament necorespunzător şi care ar aduce atingere Codului de etică şi deontologie universitară”, a precizat CEMU.

De asemenea, a fost primită o sesizare care a vizat elemente de hărţuire sexuală la nivelul comisiei de disciplină din partea unei student-doctorand, medic rezident, care a reclamat un comportament nepotrivit al unui cadru didactic şi medic, comportament nepotrivit care se circumscrie în zona de hărţuire, manifestat în cadrul unităţii sanitare în care îşi desfăşura activitatea medicul.

Comisia de disciplină a sancţionat cadrul didactic cu avertisment scris. Sancţiunea a fost contestată în faţa instanţei de dreptul muncii, care a admis acţiunea de anulare a deciziei.

Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I”

La Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” a fost înregistrată o sesizare de hărţuire, dar aceasta a fost respinsă din lipsă de probe, motiv pentru care nu au fost aplicate sancţiuni.

Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti

La Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, în anul 2021 a fost un caz care a vizat elemente de hărţuire sexuală. Începând din 2 februarie 2021, a fost analizată plângerea unei studente de la Departamentul Ceramică-Sticlă-Metal) împotriva unui student-tehnician, finalizată cu exmatricularea şi desfacerea contractului de muncă al celui din urmă, ca urmare a comportamentului inadecvat al acestuia în cadrul academic.

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale“

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale“ a semnalat un caz actual şi două mai vechi, dinainte de Legea 1/2011. În ultimii zece ani a fost înregistrată o singură sesizare nominală care a fost soluţionată prin avertisment scris pentru cadrul didactic vizat.

Comisia de etică s-a autosesizat în două cazuri ca urmare a unor anchete de presă care au vizat cadre didactice ale Universităţii, cazuri care au fost clasate întrucât faptele prezentate în reportaje s-au petrecut cu foarte mult timp în urmă

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a fost anunţat un singur caz. În 2012, universitatea a primit o sesizare nominală de la o studentă, prin care reclama un comportament neadecvat în mediul academic al unui cadru didactic. Prima măsură, dispusă prin Consiliului facultăţii, a fost schimbarea imediată a îndrumătorului lucrării de licenţă şi a temei de cercetare.

”Din lipsă de probe şi din cauza faptului că studenta nu a fost sprijinită de alte colege, C.E. nu a avut temei legal de aplicare a vreunei sancţiuni. După susţinerea licenţei, în 2012, o studentă a formulat o plângere penală împotriva unui cadru didactic, care a fost soluţionată prin respingerea acesteia din lipsă de probe. Cadrul didactic a formulat cerere de chemare în judecată împotriva studentei, solicitând daune morale pentru denigrare, cauză care a fost soluţionată în dosarul nr. 1976/211/2012 prin admiterea acesteia şi obligarea studentei la plata unei sume de bani pentru prejudiciul creat cadrului didactic”, au precizat reprezentanţii CEMU.

Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca

Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a semnalat şapte cazuri de hărţuire sexuale.

Înaintea mandatului actualei conduceri, în 2013, a existat un caz de hărţuire sexuală în relaţiile dintre doi colegi, care nu s-a putut proba. În mandatul actualului rector, în 2021, a existat o singură sesizare de hărţuire sexuală în relaţia profesor-student, caz în care cadrul didactic asociat reclamat şi-a dat imediat demisia şi a fost sesizată Poliţia.

”Alte sesizări care se referă la relaţia profesor-student au avut ca obiect elemente de comportament inadecvat al profesorului - limbaj nepotrivit sau ofensator. Aceste sesizări au fost soluţionate prin aplicarea următoarelor sancţiuni: interdicţia de a ocupa funcţii de conducere şi excluderea din comisii de evaluare (o sesizare din 2021), un avertisment scris (o sesizare din 2022), reducerea salariului şi interdicţia de avansare (o sesizare din 2022)”, a menţionat CEMU.

Totodată, a fost primită o sesizare care a vizat un caz de hărţuire psihică între studenţi în mediul online (2023), pentru care sancţiunea a fost un avertisment scris adresat studentului care a comis fapta. A mai existat un caz similar de interacţiuni inadecvate între studenţi, pentru care a fost sesizată Poliţia (2024), la fel ca pentru unele cazuri care se referă la relaţia dintre profesori (2023).

Academia de Poliţie ”Alexandru loan Cuza”

La Academia de Poliţie ”Alexandru loan Cuza” în ultimii ani au existat două cazuri de sesizări cu privire la fapte de hărţuire sexuală, care au fost soluţionate prin retragerea de către reclamant a sesizării depuse, respectiv prin sesizarea organelor competente.

Academia Tehnică Militară ”Ferdinand I”

Conducerea Academiei Tehnice Militare ”Ferdinand I” a fost sesizată cu privire la existenţa unui comportament care vizează elemente de hărţuire sexuală. În urma analizei, sesizarea a fost admisă, iar persoana în cauză a fost sancţionată disciplinar.

Universitatea de Ştiinţe ale Vieţii ”Regele Mihai 1” din Timişoara

La Universitatea de Ştiinţe ale Vieţii ”Regele Mihai 1” din Timişoara s-au înregistrat trei cazuri.

”La nivelul Universităţii au fost soluţionate de către CE 3 sesizări depuse de membrii comunităţii academice, care reclamau printre altele şi fapte de hărţuire sexuală (2023). Două sesizări au fost admise, una respinsă. CE din USVT, constatând că sesizările înregistrate privesc pe aceeaşi persoană şi fapte de aceeaşi natură, a hotărât conexarea şi analizarea acestora pentru a se constata dacă faptele imputate constituie abateri în sensul Codului de etică şi deontologie profesională universitară - Anexa nr. 1 la Carta Universitară”, a anunţat CEMU.

În urma anchetei desfăşurate, cadrul didactic a fost sancţionat cu desfacerea contractului de muncă.

Universitatea ”Transilvania” din Braşov

La Universitatea ”Transilvania” din Braşov au fost 12 sesizări admise, rezultatele fiind următoarele: nouă avertismente, o desfacere a contractului de muncă, o exmatriculare, o destituire din funcţia didactică.

Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din laşi

La Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din laşi s-au înregistrat două cazuri. În primul caz a fost i-a fost redus persoanei acuzate salariul de bază cu 10% pentru o perioadă de trei luni, iar a doua sesizare a fost soluţionată prin concilierea părţilor.

Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad

În ultimii 10 ani, la Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad au fost semnalate două cazuri care au vizat elemente de hărţuire sexuală: în primul caz, o studentă, prin sesizarea înregistrată cu nr. 3/18.03.2021, a relatat faptul că un cadru didactic de la Facultatea de Medicină i-a făcut propuneri indecente. Comisia a decis în 24 martie 2021 să claseze petiţia deoarece cadrului didactic acuzat îi expirase contractul individual de muncă, la 18 martie 2021.

În al doilea caz, o studentă şi un student, prin sesizările nr. 2 şi 3/04.04.2024 au relatat că un coleg student a săvârşit abateri de la etica universitară prin faptul că acesta deranjează cursurile cu probleme personale şi face afirmaţii cu tentă sexuală referitoare la colegi. Studentul acuzat a fost sancţionat cu un avertisment scris.

Academia de Studii Economice din Bucureşti

La Academia de Studii Economice din Bucureşti s-au înregistrat trei cazuri care au vizat elemente de hărţuire sexuală. Astfel, în anul universitar 2020-2021 a fost un singur caz de comportament indecent şi imoral, în anul universitar 2022-2023 un caz de conduită nepotrivită, iar în anul universitar 2023-2024 un caz de încălcare a normelor de etică universitară, sesizându-se o atitudine inadecvată faţă de studente. Au fost dispuse trei sancţiuni şi pentru niciuna dintre fapte nu s-a impus sesizarea organelor de urmărire penală.

Universitatea din Bucureşti

La Universitatea din Bucureşti au fost 66 de cazuri în discuţia Comisiei de Etică, dintre care şase cazuri de hărţuire sexuală, iar dintre acestea trei au încălcat Codul de etică universitară.

”Statistica priveşte toate cazurile care au vizat elemente de hărţuire sau alte aspecte ce pot fi asimilate acesteia (utilizarea unui limbaj ofensator, bulling etc.), aferente perioadei 2017-2024, soluţionate de către Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti sau de către instanţele judecătoreşti”, a explicat CEMU.

Universitatea ”Ovidius” din Constanţa

În ultimii 10 ani, în cadrul Universităţii ”Ovidius” din Constanţa au fost înregistrate două sesizări ce acuzau fapte de hărţuire sexuală, care au format obiectul a două dosare, în anul 2017 şi anul 2020. Prima sesizare a fost soluţionată de către Comisia de Etică prin aplicarea sancţiunii de avertisment scris părţilor implicate, iar cea de a doua plângere a fost respinsă ca nefondată.

Universitatea de Arhictectură şi Urbanism ”lon Mincu” Bucureşti

La Universitatea de Arhictectură şi Urbanism ”lon Mincu” din Bucureşti au fost două cazuri sesizate şi un caz de autosesizare. De asemenea, a fost înregistrat un caz de plângere referitoare la limbajul licenţios al unui cadru didactic (2020).

”Totodată, pe parcursul anului universitar 2023-2024, Comisia de Etică a analizat un caz de agresiune sexuală petrecut în afara universităţii, între doi studenţi ai UAUIM, în urma autosesizării Consiliului de Administraţie al UAUIM. În urma apariţiei unor articole de presă, în perioada vacanţei universitare, Comisia de Etică are în lucru un dosar ce priveşte acuze de comportament indecent al unui cadru didactic, în urma autosesizării Consiliului de Administraţie al UAUIM”, a mai precizat CEMU.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

La Comisia de etică universitară a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca a fost înregistrată sesizarea nr. 264 / 02.02.2021, prin care s-au semnalat posibile abateri de la Codul de etică şi deontologie universitară, o studentă considerând că este hărţuită de către un student. În urma analizării cazului şi a dezbaterilor realizate, Comisia de etică universitară întrunită statutar a decis exmatricularea studentului.

Universitatea ”Alexandru loan Cuza” din laşi

La Universitatea ”Alexandru loan Cuza” din laşi au fost semnalate două cazuri.

Primul caz, înregistrat în 2016, priveşte fapte de hărţuire sexuală, autorul fiind student, iar persoana hărţuită, cadru didactic. Sesizarea a fost respinsă întrucât faptele semnalate nu au putut fi confirmate prin probatoriul administrat.

Al doilea caz a fost semnalat în decembrie 2023 şi priveşte posibile fapte de abuz sexual/ hărţuire sexuală (viol). Autorul este student, iar persoana hărţuită, cadru didactic. Sesizarea este în curs de soluţionare.

Academia Naţională de Muzică ”Gh. Dima” din Cluj-Napoca

La Academia Naţională de Muzică ”Gh. Dima” din Cluj-Napoca s-au înregistrat două cazuri.

Este vorba de o plângere în 2020 care acuza în auxiliar ”o invitaţie la abuz sexual” care nu s-a materializat. Plângerea a fost depusă de o studentă şi a fost adusă la cunoştinţa Comisiei de etică abia în 2023, în urma solicitării CEMU. La solicitarea Comisiei de etică studenta nu a mai dat niciun răspuns, iar profesorul acuzat nu mai este cadru didactic la Academie. Membrii comisiei au sistat analiza cazului.

Al doilea caz este o autosesizare a Comisiei de etică în urma suspiciunilor de abuzuri săvârşite de membri ai comunităţii academice în 2021, când Comisia a votat în unanimitate sancţionarea prin avertisment scris a comportamentului abuziv şi a limbajului injurios al unui cadru didactic - care nu face obiectul acestui raport, a mai transmis CEMU.

SNSPA

Comisia de Etică a SNSPA a fost sesizată cu privire la două cazuri de hărţuire sexuală, un caz în anul 2015, respectiv al caz în 2024.

”Referitor la cazul din anul 2015, s-a dispus ca persoana reclamată să nu mai ocupe un post didactic în cadrul instituţiei, iar cazul din 2024 a fost soluţionat prin desfacerea contractului de muncă al persoanei reclamate. Au fost menţionate şi alte cazuri (în afara celor de hărţuire sexuală) care nu fac obiectul auditului în cauză: nerespectarea demnităţii umane şi a egalităţii de şanse, utilizarea unui limbaj ofensator sau superior de către cadrele didactice, încălcarea deontologiei profesionale”, au mai precizat reprezentanţii Consiliului de Etică şi Management Universitar.

La solicitarea Ministerului Educaţiei, Consiliul de Etică şi Management Universitar (CEMU) a iniţiat verificări la nivelul instituţiilor de învăţământ superior cu privire la cazurile care au vizat elemente de hărţuire sexuală (sau fapte asimilate), modul în care acestea au fost gestionate la nivelul comisiilor de etică universitară şi rezultatele acţiunilor întreprinse la nivel instituţional, inclusiv prin raportarea la măsuri de prevenţie.

De asemenea, Ministerul Educaţiei anunţa că au fost aduse îmbunătăţiri reglementărilor specifice învăţământului superior, atât la nivel de definire, cât şi la nivel de prevenţie şi clarificare a modalităţii de intervenţie, respectiv:

- noua Lege a învăţământului superior nr. 199/2023 defineşte actele de hărţuire sexuală şi violenţă psihologică.

- hărţuirea sexuală, alături de orice formă de hărţuire, este considerată abatere de la normele de etică şi deontologice privind respectarea fiinţei şi demnităţii umane, având în vedere faptul că ştirbesc demnitatea beneficiarilor direcţi ai dreptului la educaţie şi prestigiul profesiei, conform prevederilor Legii învăţământului superior nr. 199/2023 şi ale Codului-cadru de etică şi deontologie universitară.

- codul-cadru de etică şi deontologie universitară, adoptat prin Hotărâre de Guvern în aprilie 2024, interzice orice fel de hărţuire, inclusiv cea sexuală, alături de alte forme de exploatare. Acelaşi document prevede:

- obligaţia ca instituţiile de învăţământ superior să reglementeze un cadru intern pentru prevenirea abaterilor de la normele naţionale sau interne privind etica şi deontologia universitară;

- obligaţia comisiilor de etică universitară de a realiza, începând cu anul universitar 2024-2025, activităţi de prevenire cu privire la încălcarea normelor de etică şi deontologie;

- obligaţia ca universităţile să elaboreze ghiduri operaţionale prin care detaliază procedurile legale şi administrative privind abordarea şi soluţionarea încălcărilor normelor de etică şi deontologie universitară, precum şi a comportamentelor abuzive ale membrilor comunităţii universitare.

Ministerul Educaţiei a transmis, în prima reacţie după acuzaţiile care vizau cadre de la SNSPA, că a cerut Consiliului de Etică să verifice toate cazurile de hărţuire sexuală din universităţi şi modul cum acestea au fost gestionate de către comisiile de etică.

Articol recomandat de sport.ro
Unde au ajuns mănușile cu care Helmut Duckadam a apărat cele 4 penalty-uri din finala CCE de la Sevilla
Unde au ajuns mănușile cu care Helmut Duckadam a apărat cele 4 penalty-uri din finala CCE de la Sevilla
Citește și...
Lege promulgată: Petiţiile anonime privind cazurile de hărţuire sexuală sau morală vor fi luate în considerare
Lege promulgată: Petiţiile anonime privind cazurile de hărţuire sexuală sau morală vor fi luate în considerare

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede că petiţiile anonime vor fi luate în considerare dacă acestea se referă la cazuri de hărţuire pe criteriu de sex ori de hărţuire morală.

 

Lege adoptată în Camera Deputaților: Petițiile anonime vor fi luate în considerare dacă se referă la hărțuiri sexuale
Lege adoptată în Camera Deputaților: Petițiile anonime vor fi luate în considerare dacă se referă la hărțuiri sexuale

Petițiile anonime făcute la instituții și autorități publice vor fi luate în considerare dacă fac referire la cazuri de hărțuire sexuală sau morală.

Alfred Bulai, reținut pentru 24 de ore în dosarul de hărțuire sexuală
Alfred Bulai, reținut pentru 24 de ore în dosarul de hărțuire sexuală

Sociologul Alfred Bulai a fost reținut, în această după-amiază. Este, oficial, urmărit penal pentru folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală.  

Percheziţii la SNSPA în dosarul în care profesorul Alfred Bulai este acuzat de hărţuire sexuală
Percheziţii la SNSPA în dosarul în care profesorul Alfred Bulai este acuzat de hărţuire sexuală

Polițiștii din Capitală au descins marți la trei sedii ale facultății SNSPA. Vor să caute probe care l-ar putea lega pe profesorul de sociologie Alfred Bulai de acuzațiile de hărțuire și abuz sexual aduse de fostele sale studente.

Conducerea SNSPA face apel către public să depună sesizări în cazul profesorului Marius Pieleanu, acuzat de hărțuire sexuală
Conducerea SNSPA face apel către public să depună sesizări în cazul profesorului Marius Pieleanu, acuzat de hărțuire sexuală

Comunitatea universitară din cadrul Facultății de Științe Politice de la SNSPA a sesizat Comisia de Etică privind comportamentul profesorului Marius Pieleanu, acuzat de hărțuire sexuală.

Recomandări
CCR a validat primul tur al alegerilor prezidențiale. În al doilea tur vor participa Călin Georgescu și Elena Lasconi
CCR a validat primul tur al alegerilor prezidențiale. În al doilea tur vor participa Călin Georgescu și Elena Lasconi

Curtea Constituțională a României a anunțat luni seară că a validat primul tur al alegerilor prezidențiale, după ce a cerut renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi.

Elena Lasconi, după ce CCR a validat primul tur: ”Să ținem departe Rusia de țara noastră. Ciolacu ar trebui să mă susţină”
Elena Lasconi, după ce CCR a validat primul tur: ”Să ținem departe Rusia de țara noastră. Ciolacu ar trebui să mă susţină”

Elena Lasconi a făcut primele declarații, luni seară, după ce Curtea Constituțională a României a validat primul tur al alegerilor prezidențiale.

Marcel Ciolacu, după decizia CCR: „Românii au dat un cartonaș galben întregii clase politice”
Marcel Ciolacu, după decizia CCR: „Românii au dat un cartonaș galben întregii clase politice”

Liderul PSD Marcel Ciolacu a făcut luni seară primele declarații privind turul 2 al alegerilor prezidențiale, care vor avea loc duminică, 8 decembrie.