Lege promulgată: Petiţiile anonime privind cazurile de hărţuire sexuală sau morală vor fi luate în considerare
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede că petiţiile anonime vor fi luate în considerare dacă acestea se referă la cazuri de hărţuire pe criteriu de sex ori de hărţuire morală.
Actul normativ completează în acest sens articolul 7 din Ordonanţa Guvernului nr.27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor.
Conform articolului 7 din Ordonanţa de urgenţă, petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiţionarului nu se iau în considerare şi se clasează.
Alegeri 2024
16:37
VIDEO. Cum l-a cunoscut Băsescu pe Călin Georgescu: ”Mi l-a recomandat cineva. Am ajuns la aceleași concluzii, e un șarlatan”
16:20
Reacția SUA după ce Călin Georgescu a câștigat turul 1 al prezidențialelor: „Puţini au prezis rezultatul”
15:48
Democrația este puterea de a ne alege viitorul.
PRO TV lansează campania EU IES LA VOT
15:16
Alegeri parlamentare 2024. Tot ce trebuie să știi despre alegerile din 1 Decembrie
Legea introduce o excepţie la această prevedere, precizând că petiţiile anonime vor fi luate în considerare dacă acestea se referă la cazuri de hărţuire pe criteriu de sex ori de hărţuire morală.
Petiţiile privind aceste cazuri vor fi supuse analizei persoanei responsabile sau, după caz, Comisiei de primire şi soluţionare a cazurilor de hărţuire, în conformitate cu metodologia privind prevenţia şi combaterea hărţuirii pe criteriu de sex, precum şi a hărţuirii morale, aprobată prin hotărâre a Guvernului, prevede actul normativ.
Dacă în urma analizării petiţiilor în aceste cazuri rezultă că "ar putea întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni în condiţiile prevăzute de legea penală, de hărţuire sexuală, agresiune sexuală sau folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, persoana responsabilă sau, după caz, preşedintele Comisiei de primire şi soluţionare a cazurilor de hărţuire are obligaţia sesizării de îndată a organelor de urmărire penală, în condiţiile Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare", mai stipulează legea.
În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul aprobă, prin hotărâre, metodologia privind prevenţia şi combaterea hărţuirii pe criteriu de sex, precum şi a hărţuirii morale.