Presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI: raportul confirma ca Ghita si Coldea au fost impreuna in Seychelles
Comisia parlamentara de control privind activitatea SRI a programat pentru miercuri audierea conducerii Serviciului Roman de Informatii in legatura cu cazul Florian Coldea si bugetul acestei institutii.
Tutuianu spune ca raportul comisiei interne din SRI confirma ca Ghita si Coldea au fost impreuna in Seychelles
Presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Adrian Tutuianu, a declarat miercuri ca din raportul Comisiei de control din cadrul SRI se confirma faptul ca Florian Coldea si Sebastian Ghita au fost impreuna in insulele Seychelles si in Italia.
"Sunt confirmate de raportul comisiei de control (din cadrul SRI- n.r.) faptul ca au fost prezenti in insulele Seychelles (Florian Coldea si Sebastian Ghita - n.r.), este confirmata prezenta impreuna in Italia, la Toscana, de asemenea este confirmata prezenta doamnei Coldea impreuna cu doamna Ghita la Paris, la Disneyland. Din informatiile date de comisia de control rezulta ca familia Coldea a prezentat documente justificative cu privire la suportarea de catre dansii a cheltuielilor ocazionate de aceste deplasari, respectiv au prezentat facturi si chitante. Sigur ca ma veti intreba sunt sau nu reale. Nu am putut astazi sa clarificam daca ele sunt reale si ma si gandesc daca Comisia de control a SRI poate cere mai multe, de exemplu ANAF sa verifice realitatea acestor documente. Ancheta ne-a comunicat ca nu sunt indicii ca ar fi documente false. Vom analiza toate datele si informatiile care ne-au fost comunicate astazi si vom decide daca continuam si pe ce continuam si daca invitam la comisie si alte persoane decat cele care au fost invitate astazi aici, sau care au fost chemate la comisia interna de la SRI", a spus Tutuianu la Palatul Parlamentului dupa audierea directorului SRI la Comisia de control SRI.
El a adaugat ca nu au fost incalcate prevederile legale si normele interne in cazul sotilor Coldea, aceasta fiind concluzia comisiei de control, dar din punctul sau de vedere exista "o problema de raportare deontologica din perspectiva relatiilor unui ofiter de informatii din SRI cu un membru al Comisiei de control al SRI.
Intrebat de ce a fost Florian Coldea trecut in rezerva daca a fost considerat nevinovat, Tutuianu a spus ca "trecerea in rezerva a fost apreciata ca oportuna pe de o parte de domnul general Coldea si apreciata ca fiind utila din perspectiva protejarii institutiei de catre conducerea SRI, pentru ca este evident pentru toata lumea ca s-a adus prin aceste lucruri un prejudiciu cel putin de imagine, dar si un prejudiciu de credibilitate SRI".
Hellvig: "Exista interesul de a destabiliza SRI"
In aceste zile exista o divizare in societatea romaneasca si au loc atacuri fara precedent la adresa Serviciului Roman de Informatii, a declarat miercuri directorul SRI, Eduard Hellvig, subliniind ca institutia nu are si nu va avea acoperiti in politica sau in justitie.
"Suntem martori in aceste zile la o divizare in societatea romaneasca, la atacuri fara precedent la adresa institutiei al carei director sunt", a afirmat Hellvig, la finalul audierilor in Comisia parlamentara de control privind activitatea SRI.
El a precizat ca a preluat mesajele "venite din partea persoanelor de buna credinta" si ca le va trata cu toata seriozitatea adecvata situatiei.
Directorul SRI a mentionat ca nu are date si dovezi care sa confirme ce se vehiculeaza in spatiul public, insa, daca ele exista, atunci trebuie puse la dispozitia anchetatorilor.
"Am sesizat ca exista interesul de a destabiliza o institutie puternica si serioasa a statului roman", a spus Hellvig, care a subliniat ca SRI are instrumente sa se apere, dar mai ales sa ii apere pe cetatenii Romaniei.
"Un SRI slab, timorat, destabilizat ar insemna o Romanie dezarmata in fata amenintarilor, iar asta nu foloseste nici institutiilor statului roman si nici romanilor", a punctat directorul Serviciului, care si-a exprimat speranta ca aceste lucruri se vor opri, pentru binele Romaniei.
Hellvig a subliniat ca, intr-o democratie reala, este esential si fundamental ca serviciile de informatii sa nu fie omniprezente si omnipotente.
"Acele vremuri au apus demult si nu trebuie sa se mai intoarca. inteleg preocuparea societatii romane, la 10 ani de la integrarea europeana, ca Serviciul Roman de Informatii sa fie o institutie subordonata mecanismelor democratice. Subliniez si sustin totodata faptul ca, oricand SRI va fi solicitat sau mandatat de catre decidenti sa ajute la intarirea statului roman, o va face, asa cum a facut-o si in trecut, in limitele clare date de lege si de Constitutia Romaniei", a precizat Hellvig.
Directorul SRI a mentionat ca "demonizarea institutiei" afecteaza angajatii onesti si loiali si misiunea Serviciului.
"Demonizarea institutiei pe care o conduc prin atragerea sau plasarea sa in zona speculatiilor ii afecteaza in primul rand pe angajatii nostri onesti si loiali ai statului roman, ne afecteaza menirea, misiunea data de lege. Ne este greu sa ne aparam pentru ca fiecare mesaj pe care il transmitem este interpretat. Cei care ne ataca stiu ca nu vom intra in acest joc si de aceea continua. Am speranta, atat ca director al SRI, cat si ca cetatean, ca aceste lucruri se vor opri, daca nu pentru institutia noastra, macar pentru binele Romaniei", a afirmat Hellvig.
El a precizat ca SRI nu are si nu va avea acoperiti in politica sau justitie.
"Cei care ma cunosc stiu ca urasc abuzul. De aceea spun foarte clar: SRI nu are si nu va avea acoperiti in politica sau in justitie, in mandatul meu SRI nu se va implica in niciun tip de joc de putere, in mandatul meu SRI nu va organiza proteste sau alte miscari de strada, asa cum fals s-a afirmat in anumite locuri", a subliniat Eduard Hellvig.
Presedintele Comisiei parlamentare de control a SRI: Directorul SRI a dispus elaborarea unui cod deontologic privind relatiile ofiterilor cu terte persoane
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a dispus elaborarea unui cod deontologic in cadrul Serviciului care sa stabileasca pana unde poate merge un ofiter de informatii in relatiile cu terte persoane, a anuntat miercuri presedintele Comisiei parlamentare de control privind activitatea SRI, Adrian Tutuianu, la finalul audierilor.
Seful SRI "a dispus elaborarea unui cod deontologic care sa clarifice pana unde poate merge un ofiter de informatii, un ofiter al SRI, in relatii cu terte persoane", a spus Tutuianu, intrebat daca s-au lamurit ipostazele in care au aparut in mass-media informatii despre concediile in care au fost, alaturi de alte persoane, fostul prim-adjunct Florian Coldea si generalul Elena Istode.
Potrivit lui Tutuianu, din datele puse la dispozitie rezulta ca Elena Istode a fost prezenta impreuna cu familia Rizea in concedii la Monaco si la Nisa, iar o parte importanta din cheltuieli a fost suportata de aceasta. Generalul Elena Istode a raportat aceste concedii conducerii SRI.
De asemenea, a spus Tutuianu, s-a confirmat si faptul ca generalul Florian Coldea a fost in concedii alaturi de fostul deputat Sebastian Ghita in Insulele Seychelles, la Toscana, in Italia, iar sotia lui Coldea a fost la Paris, la Disneyland. Pentru aceste situatii au fost prezentate documente justificative cu privire la suportarea de catre sotii Coldea a cheltuielilor.
Potrivit presedintelui Comisiei parlamentare de control, in ceea ce priveste ambele rapoarte, chiar daca nu este o incalcare a legii, exista insa o problema de raportare deontologica din partea celor doi ofiteri de informatii, respectiv Florian Coldea si Elena Istode.
Eduard Hellvig a adus 4 serviete cu documente clasificate
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, la sosire, ca are speranta unui nou inceput in relatia dintre Serviciul Roman de Informatii si Parlament.
El si a precizat ca a venit la audieri cu documente clasificate care vor fi puse la dispozitia comisiei pentru a lamuri aspectele ce s-au aflat in dezbaterea publica.
Totodata, seful SRI a adaugat ca SRI nu a avut nicio implicare in protestele care au avut loc recent.
"Nu am nicio emotie, am venit la Parlament cu toata deschiderea, sa raspund la toate intrebarile comisiei. Pentru mine este o oportunitate. Am speranta unui nou inceput in relatia intre Parlament si SRI si sunt convins ca, dupa aceasta audiere, vom avea raspuns la foarte multe dintre intrebarile care au existat in spatiul public.
Pentru mine, ca si director al acestei institutii importante in statul roman, este extrem de importanta relatia cu Parlamentul. Am fost parlamentar, inteleg rolul Parlamentului in democratie si am toata disponibilitatea si deschiderea, atat a mea, cat si a institutiei, de a avea o relatie mai mult decat apropiata, corecta si onesta cu comisia", a spus Hellvig, la Palatul Parlamentului, inainte de audierea sa in Comisia pentru controlul activitatii SRI, conform Agerpres.
El a adus patru serviete cu documente - acte despre care a spus ca sunt clasificate si ca vor fi puse la dispozitia comisiei "pentru a lamuri aspectele care au fost in dezbaterea publica".
Hellvig a refuzat sa comenteze pe marginea subiectului apropierii dintre politicieni si angajati ai SRI.
El a mentionat ca va informa comisia parlamentara si despre bugetul institutiei.
"Sunt discutii in acest moment legate de bugetul institutiei. Voi face precizari si in cadrul comisiei cu privire la bugetul SRI. stiu ca exista o perceptie publica, ne confruntam cu o realitate pe care nu trebuie sa o ignoram, vom explica tuturor decidentilor de ce este nevoie de un buget pentru SRI si, in functie de argumentele noastre, in functie de resursa bugetara existenta in statul roman, vom avea un buget in care sper, in primul rand, sa avem infrastructura necesara pentru a nu ne distruge capacitatile de lucru si parteneriatele extrem de importante cu cei din Clubul de la Berna", a aratat Hellvig.
La audieri au fost invitati directorul SRI, directorii adjuncti si seful comisiei de ancheta interna din acest serviciu, precum si cei care gestioneaza problema bugetului.
Sursa: Agerpres
Etichete: Parlament, Eduard Hellvig, SRI, audieri, comisie,
Dată publicare:
25-01-2017 07:15