Conducerea preventivă, aplicată rar în România: „Încercam să ies în evidență”
Suntem fruntaşi la numărul de morţi în accidente rutiere, arată datele Comisiei Europene.
Şi, cu toate că avem de două ori mai multe victime decât media europeană, puţini instructori auto le vorbesc viitorilor şoferi despre conducerea defensivă, care ar putea salva vieţi.
În aceste condiţii, în judeţul Braşov, mii de elevi primesc sfaturi preţioase de la un campion de raliuri, în cadrul unui proiect de educaţie rutieră.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Tânăr: „Mâna când este întinsă pe volan, trebuie să ai aici la încheietura astfel. Trebuie să stea spătarul cât mai drept, mâinile la 9 şi un sfert, pentru a putea avea reacţie în momentul în care întâlnim un obstacol."
Un tânăr a obţinut permisul de conducere în urmă cu o lună şi jumătate. Recunoaşte că a făcut numeroase greşeli în trafic, aşa că a profitat de lecţia oferită de campionul de raliuri Dan Gîrtofan.
Alexandru Zichil: „Încercam să ies în evidenţă, să merg mai tare, cu toate că nu mă ajută cu nimic. Am început să mă cuminţesc, mai bine ajuns mai târziu şi în siguranţă."
Șofer: „Chiar dacă am verde sau drum cu prioritate e bine intodeauna să mă asigur să văd că un alt participant la trafic a înţeles că el trebuie să oprească, dacă nu se opreşte, opresc eu şi clar pot să salvez o situaţie."
Astfel de cursuri gratuite au loc în cadrul proiectului de educaţie rutieră.
„În cazul în care stăm mai mult de 4 secunde până să mă pun în mişcare indicat este să trag frâna de mână, astfel evităm ca în momentul unui impact din spate maşina să se deplase singură. Din cauza impactului poţi să îi calci pe cei care sunt pe trecerea de pietoni."
Programul se derulează în 40 de licee din judeţul Braşov, iar tinerii învaţa şi cum ar trebui să reacţioneze în cazul în care sunt martorii unui accident.
Cristina Bularca, reprezentant ISU Braşov: „Pot fi leziuni ale coloanei cervicale şi am face mai mutl rău decât bine, atunci mai bine să sunăm la 112 să dăm detaliile necesare."
Aproximativ 30 la sută din accidentele rutiere din România sunt provocate de şoferi neexperimentaţi, arată datele poliţiei.
Gabriela Dinu, purtător de cuvânt IPJ Braşov: „Am constatat că există la nivelul judeţului nostru accidente rutiere produse din culpă şoferilor care deţin permis de mai puţin de un an sau 2 ani de zile."
La nivelul Uniunii Europene, ţara noastră se afla pe primul loc când vine vorba despre numărul de persoane care mor pe şosele, raportat la numărul de locuitori. Potrivit statisticilor, avem 98 de victime la un milion de locuitori, dublu faţă de media europeană.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!