Trei morti si 13 raniti in explozii provocate de gaze. Singura pedeapsa: 3 ani cu suspendare
Zeci de imobile sar in aer in fiecare an in toata Romania. Gazele naturale acumulate in incaperi ori sub podele provoaca aceste tragedii. Uneori este vina proprietarului - a facut o improvizatie sau nu a verificat butelia.
Alteori insa, este vorba de neglijenta unor angajati ai firmelor de distributie a gazelor. Neglijenta soldata cu victime. Am urmarit cateva cazuri produse in ultimii ani, in patru orase diferite.
Trei oameni au murit si 13 au fost raniti insa nimeni nu a platit. Un singur proces a fost finalizat absurd: vinovatii au primit 3 ani cu suspendare, desi doi tineri au murit.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Septembrie 2007. Un bloc intreg din Zalau a sarit in aer, din cauza unor acumulari de gaze. Doi oameni tineri au murit atunci, iar alti opt au fost raniti. Ancheta ce a urmat a stabilit ca vinovatii sunt angajatii E-on Gaz Distributie, care nu au intretinut reteaua si nu au exploatat-o asa cum ar fi trebuit.
Verdictul final dat de instanta de la Oradea i-a lasat fara replica pe cei care si-au vazut moartea cu ochii. Sase angajati de la E-on Gaz au primit 3 ani cu suspendare.
Parintii Dianei, o fetita de 14 ani, care a murit nevinovata in aceasta explozie, au aflat ca cei care au gresit scapa de inchisoare. Vor primi de la ei 2.000 de euro, despagubiri.
Privind la acest caz, locatarii unui bloc din Bacau, ce a sarit in aer in iarna lui 2010, nu au cum sa creada ca li se va face dreptate. Cinci apartamente au fost devastate si trei oameni, grav raniti. Si la ei, de vina au fost fisurile in conducta de gaze. Procurorii le-au deschis dosare penale angajatilor de la E-on, pentru distrugere si vatamare corporala grava din culpa.
Sinistratii asteapta procesul stand la vecini, pentru ca blocul lor nu a fost reparat nici acum.
Tot in 2010, dar in octombrie, in Timisoara, o casa a sarit in aer. O tanara de a murit din cauza arsurilor, iar fratele ei a fost grav ranit. Aceeasi cauza - scurgerile de gaze.
Intre timp casa a fost demolata, iar familia fetei moarte s-a mutat din oras. Oamenii asteapta ca cineva sa plateasca pentru suferinta lor.
Tot o acumulare de gaz provenit de la o teava prea veche, a distrus si casa unei femei din Sibiu. Ea este printre putinele victime ale unei explozii care a primit despagubiri din partea firmei de gaz intr-un timp relativ scurt. La zece luni de la explozie, i s-a reconstruit casa. Cercetarile penale au fost oprite.
Asadar, anchetele in aceste cazuri aduc in fata instantei angajati ai unor firme de distributie a gazelor care nu si-au facut datoria. Din pacate, multe explozii au secerat si oameni nevinovati.