Traian Basescu, inainte de Consiliul European: "Romania sustine ramanarea Greciei in zona euro"
Presedintele Traian Basescu va participa miercuri seara, la Bruxelles, la reuniunea informala a Consiliului European.
Inainte de plecare, seful statului a sustinut o declaratie de presa pe aeroportul Henry Coanda.
Presedintele a declarat ca Romania va sustine, la Consiliul European informal, consolidarea fiscala si masurile de crestere economica, insa fara a fi afectate fondurile structurale. Seful statului a mai spus ca Romania va propune prelungirea la trei ani a termenului actual de doi ani de la incheierea exercitiilor bugetare pentru folosirea fondurilor europene alocate in aceste exercitii.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
El a mai spus ca Romania sustine masurile de crestere economica sustenabila, bazate pe consolidare fiscala. De asemenea, a precizat ca va propune schimbarea modului de calcul a deficitelor bugetare, optand pentru varianta cash, fata de actuala varianta, ESA. Argumentul prezentat de seful statului a fost legat de posibilitatea folosirii fondurilor alocate de Banca Europeana de Investitii astfel incat tarile vizate sa nu fie sanctionate pentru deficit excesiv.
Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:
- "Avem cateva linii prefigurate pe care le voi exprima acum, in asa fel incat ele sa fie reflectate in documentul din 28 iunie. In primul rand Romania sustine fara rezerva actualul tratat fiscal. Sigur, se pot imagina variante de crestere economica nesustenabila, dar noi suntem pe drumul gasirii unui teren solid in zobna de consolidare fiscala. Masurile nu trebuie sa vizeze in niciun caz diminuarea fondurilor structurale."
- "As trage o concluzie. Vom sustine fara rezerva o solutie de crestere economica, cu conditia ca acestea sa nu ne lezeze interesele. In acelasi timp vrem sa beneficiem de eventualele masuri."
- "Sigur, si Grecia va fi un eventual subiect. Sustinem gasirea de solutii pentru ca Grecia sa ramana in Eurozona. Este interesul tuturor statelor europene."
- "Retineti doar atat. Romania spune consolidare fiscala, masuri de crestere si gasirea de solutii. Din acest punct de vedere va pot spune ca exista o reticenta a donatorilor in a-si mari contributiile. Noi vom sustine necesitatea maririi fondurilor alocate pentru dezvoltare pentru statele nou intrate in UE, ca solutie pentru reducere a decalajelor. Sa nu avem nicio retinere ca in discutia de diseara atunci cand se va aborda discutia despre piata unica sa vorbim si despre piata unica de munca."
- "Nu putem sa vorbim numai de bani. Sunt convins ca o liberalizare completa a fortei de munca in UE este o masura de crestere economica."
Presedintele participa, miercuri, la Bruxelles, la summit-ul PPE si la reuniunea informala a Consiliului European. El este insotit de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, de secretarul de stat in MAE Luminita Odobescu si de consilierii Bogdan Dragoi si Bogdan Manoiu din cadrul Administratiei Prezindentiale.
In comunicatul transmis de Administratia Prezidentiala se arata ca "reuniunea informala a Consiliului European nu se va incheia cu obisnuitul text de concluzii. Toate ideile care vor fi retinute din schimbul de opinii al liderilor vor constitui baza pentru deciziile care se vor lua la Consiliul European din 28 - 29 iunie a.c.".
Consiliul European informal va prilejui un schimb de opinii cu privire la masurile care trebuie adoptate in continuare pentru stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca.
Discutiile vor fie structurate pe patru dimensiuni: dezvoltarea de politici economice nationale sanatoase, avansarea agendei Pietei Unice a Uniunii Europene, finantarea economiei reale si masuri pentru crearea de noi locuri de munca, mai evidentiaza Presedintia.
Seful statului va sustine o declaratie de presa la plecarea spre Bruxelles.
DISPUTA INTRE TRAIAN BASESCU SI VICTOR PONTA PENTRU SUMMITUL DIN 28 IUNIE
Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au avut o disputa in ultima perioada in privinta reprezentarii Romaniei la summit-ul din 28 iunie.
Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca solicita Birourilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor sa organizeze un plen comun in care Parlamentul sa decida mandatul pentru Consiliul European si pe cel pe care il considera indreptatit sa reprezinte Romania la summit-ul din 28 iunie.
Anuntul a fost facut dupa sedinta de luni a liderilor USL. Inaintea sedintei USL, Victor Ponta a declarat ca, daca seful statului, Traian Basescu, va merge miercuri seara la dineul informal de la Bruxelles, unde se discuta probleme care tin de Guvern, atunci va merge pentru a manca si a glumi, intrucat nu are atributii pe probleme de politica economica.
"Miercuri seara este o cina informala pe probleme care privesc activitatea Guvernului. Domnul presedinte Basescu, daca merge miercuri la cina, o sa mearga sa manance si sa glumeasca cu ceilalti, ca pe probleme economice si de politica economica nu are nici atributii, nici sprijinul, nici al majoritatii parlamentare, nici al Guvernului", a subliniat Ponta.
In ceea ce priveste Consiliul European din 28 iunie, Ponta a precizat ca oricine ar merge din partea Romaniei trebuie sa aiba un mandat.
Tot in cursul zilei de luni, Victor Ponta a declarat ca va trimite la Parlament solicitarea privind mandatul pentru reprezentarea Romaniei in Consiliul European dupa sedinta de Guvern de miercuri, aratand ca aceasta cerere este un act al Executivului, nu al sau personal.