VIDEO. Presedintele Traian Basescu, despre NATO: "Dupa acest summit, Alianta este mai puternica"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa pe aeroportul Henri Coanda, la intoarcerea de la summit-ul NATO din Chicago. Seful statului a dat detalii despre planurile de securitate ale Aliantei care vor afecta si Romania.

Presedintele Traian Basescu a avut luni la Chicago, la summitul NATO, intalniri bilaterale cu presedintii Poloniei si Ucrainei, Bronisław Komorowski si, respectiv, Viktor Ianukovici. 

Ei au discutat pe teme bilaterale, europene si de securitate.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

- "Am avut o intalnire cu romanii din Chicago si cu preoti care servesc bisericile din Chicago, o intalnire buna din care principalul mesaj a fost atasamentul acestei comunitati fata de Romania si ceea ce rar se intampla, dar acum s-a intamplat, intrebarea ce putem face de aici din America pentru Romania."

Citește și
Victor Ponta
Ponta: Daca Basescu merge la cina de miercuri de la Bruxelles, merge sa manance si sa glumeasca
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

- "Ei nu asteapta nimic de la statul american, nu asteapta ajutoare sociale, nu asteapta sa fie ghidati de stat. Bucuria lor este ca sunt liberi."

- "Este in opinia mea un summit care contureaza profilul politic, nu numai cel militar, al Aliantei."

- "In ce priveste deciziile luate, e dificil sa trec in revista toate elementele din comunicatul summit-ului. Ma voi axa pe cele care vizeaza direct interesul Romaniei. In primul rand problema Afganistanului, care nu a fost miezul summit-ului. Dar problema Afganistanului ne intereseaza pentru ca participam cu un numar important de soldati. Alianta mai desfasoara operatiuni militare in Afganistan, palnificate, pana la 31.12.2014, incepand ca de la 1 ianuarie 2015 misiunea Aliantei sa se redefineasca, devenind o misiune de asistenta tehnica si de suport logistic si financiar pentru administratia afgana. Din acest punct de vedere, anuntul facut de presedintele Karzai ca se trece la a 3-a etapa de tranzitie vizeaza si fortele romanesti."

- "Romania nu si-a anuntat contributia in Consiliul Nord-Atlantic si nici de-a lungul desfasurarii summit-ului, urmand ca acest lucru sa se intample in perioada urmatoare."

- "In ceea ce priveste concluziile, declaratia summit-ului, m-as axa in principal pe obiectivele care vizau interesul nostru direct, dincolo de cel general care vizeaza securitatea tuturor."

- "Capabilitatile anti-racheta instalate pe teritoriul Romaniei vor deveni operationale din 2015. Dupa aceasta data SUA si Romania vor discuta integrarea acestui sistem in NATO. Sigur, el trebuie sa fie compatibil cu ceea ce se dezvolta."

- "Deci in momentul in care sistemul americano-roman va deveni functional, atunci intentia este ca acest sistem sa fie integrat in sistemul NATO."

- "Conceptul smart-defense. Aliatii isi pun la un loc facilitatile pentru a economisi resurse, si pot sa va dau cateva resurse. Spre exemplu, pregatirea pilotilor pentru avioanele de lupta. Romania, un stat care se pregateste sa-si schimbe avioanele de lupta poate sa apeleze la simularea pe alte aparate ale statelor."

- "Un alt exemplu este unul care s-au produs chiar in timpul summit-ului, 13 state printre care si Romania au aderat la un program, o structura militara fara pilot, care va fi la dispozitie."

- "Mai bine ne unim toti si platim cat utilizam. Deci sistemul smart-defense este destinat sa raspunda realitatilor. Pentru perioada de criza in mod categoric este viabil si raspunde nevoii de a cheltui mai putin decat pana acum."

- "Desi cea mai mare parte a statelor membre NATO au recunoscut Kosovo, modul de rezolvare este mentionata cu respectarea rezolutiei de securitate a NATO, conform politicii externe a Romaniei."

- "Vreau sa-i ajut pe cei care vor face dezbateri dupa ureche, sa-i ajut sa citeasca putin, dar sa stie."

- "In sfarsit, as  face referire la articolul 20 al concluziilor. Este extrem de importanta. Citez de data asta, nu-i de la mine. NATO si UE au aceleasi valori. Erau mari dezbateri cand noi vorbeam de relatia trans-atlantica. Iar acum se spune ca UE este un partener unic. Consolidarea deplina a acestui parteneriat strategic."

- "Nu pot spune ca e o bucurie, dar e o realitate. UE a pierdut competitia pentru a fi mai relevanta strategic si militar decat Statele Unite. (...) Faptul ca la acest summit se stabileste Parteneriatul Strategic NATO-UE este confirmarea ca Romania a avut o viziune corecta de opt ani."

- "Oricine va vrea sa aibe o discute sa facem o discutie, un seminar de analiza a acestui summit, ii voi sta la dispozitie pentru ca este extrem de important pentru soarta Romaniei."

- "In momentul de fata SUA si-au asumat cu 3 ani mai devreme responsabilitatea de a proteja sud-estul Europei de eventuale atacuri cu racheta."

- "Vor fi momente in care intreg teritoriul Romaniei va fi acoperit impotriva unor rachete balistice."

- "Este in momentul de fata o capabilitate in functiune dar ea nu este o capabilitate pe termen lung. Si tehnologic facilitatile din Romania vor fi dotate cu rachete de ultima generatie."

- "Dupa acest summit, Alianta este mai puternica. Daca pana acum Alianta avea 2 piloni pe care isi sprijinea protejarea aliatilor, din acest moment s-a construit si al 3-lea pilon care garanteaza securitatea, sistemul de aparare anti-racheta. Alianta este mai solida. UE si NATO isi pun resursele la un loc, ceea ce face Alianta mai solida, mai coeziva si mai eficienta. Se mareste consistent profilul politic al Aliantei Nord-Atlantice, dar si valentele sale de forta globala."

- "Mandatul dat de CSAT a fost integral indeplinit. Documentul este extrem de important pentru Romania si o va afecta in mod pozitiv."

- "Personal nu am decat abordarea pe care o au liderii UE, ca daca este un proces politic, asa cum se prefiguireaza a fi prin motivatie, statul ucrainean trebuie sa gaseasca imediat o solutie de reparatie a angrenarii unui lider politic intr-un proces."

- "Permiteti-mi sa nu comentez declaratiile premierului. Romania are Constitutie, Parlament, sunt convins ca toate aceste institutii nu au de facut decat un lucru, sa respecte Constitutia."

Basescu, intrebat despre participarea Romaniei la achizitionarea unor drone: "Nu marim taxele

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit la Chicago cu vicepresedintele companiei Chevron

Pe taram american, Basescu si-a admis "restantele" - Legea Sanatatii si reorganizarea teritoriala

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Traian Basescu: Obiectivele regionale ale Romaniei sunt reprezentate in documentul Summit-ului NATO
Traian Basescu: Obiectivele regionale ale Romaniei sunt reprezentate in documentul Summit-ului NATO

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la finalul Summit-ului NATO, ca multumita activitatii diplomatice a MAE si a ambasadei la NATO obiectivele regionale ale Romaniei se regasesc in documentului reuniunii.

Ponta: Daca Basescu merge la cina de miercuri de la Bruxelles, merge sa manance si sa glumeasca
Ponta: Daca Basescu merge la cina de miercuri de la Bruxelles, merge sa manance si sa glumeasca

Premierul Victor Ponta a declarat ca, daca seful statului, Traian Basescu, va merge miercuri seara la cina informala de la Bruxelles, unde se discuta probleme care tin de Guvern, atunci va merge pentru a manca si a glumi, intrucat nu are atributii.

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit la Chicago cu vicepresedintele companiei Chevron
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit la Chicago cu vicepresedintele companiei Chevron

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit duminica, la Chicago, cu vicepresedintele companiei americane Chevron, Ian MacDonald, fiind discutat subiectul exploatarilor de gaze de sist.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.