Complexul unde s-a filmat "Nea Mărin miliardar" și-a redeschis porțile pentru turiști
Complexul Amfiteatru-Belvedere-Panoramic din Olimp, unde s-a filmat o parte din celebrul film "Nea Mărin miliardar", și-a redeschis porțile, la standarde de patru stele.
După ce au fost neglijate, decenii la rând, clădirile și golful sub formă de scoică și-au recăpătat strălucirea, cu o investiție de 40 de milioane de euro. În ultimii ani, mai multe hoteluri comuniste din sudul litoralului au fost modernizate, iar acum și faleza intră în reparații capitale.
Complexul a fost deschis în vara anului 1971 şi primea în special străini din ţările nordice, din Germania Federală, dar şi nomenclaturiştii Partidului Comunist. Clădirea a devenit faimoasă după ce a găzduit şi o parte din scenele filmului Nea Marin Miliardar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După Revoluţie, a intrat în administrarea RAAPPS, regia autonomă care administrează clădirile de protocol ale statului, după care a fost preluat în gestiune de angajaţii hotelului. Deşi în 2008 complexul cu trei hoteluri a fost cumpărat de un om de afaceri din Timişoara cu 10 milioane euro, degradarea a continuat, în lipsa investiţiilor. După nenumăratele reclamaţii făcute de turişti, hotelul a rămas cu o singură stea din cele patru.
În 2017, complexul a fost vândut din nou. După renovările care au durat trei ani, două dintre hoteluri şi-au deschis joi seară porţile.
Mohamad Murad, investitor: "Eram student şi mă plimbam pe aici şi apreciam foarte mult arhitectura acestui comple, cred că am avut noroc să fac ceva din cel mai frumos complex de pe litoral. A trebuit să facem totul de la zero aproape toată infrastructura".
Complexul din Olimp este doar ultima dintre clădirile din sudul litoralului, scoase la lumina după decenii de paragină. În Jupiter, un alt hotel a prins viaţă cu o investiţie de 10 milioane de euro.
Ciprian Constantinescu, investitor turism: "Am preluat o structură veche o structură construită în anii "70 care a fost complet modernizată, nu a mai rămas decât structura de rezistenţă. A devenit un complex de patru stele."
Dragoş Raducan, vicepreşedinte Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc: "Pentru hotelurile din sudul litoralului şi în general pentru litoralul românesc, singura soluţie salvatoare este preluarea de hoteluri contruite în anii 70 aşa cum le spuneam noi hoteluri comuniste cu camere mici şi transformarea lor în locaţii moderne adaptate cerinţelor turistului roman şi străin din mileniul 21".
Şi falezele din sudul litoralului, construite de comunişti, sunt în renovare. Primăria din Mangalia are la dispoziţie 14 milioane de euro, bani europeni.