Companiile din România au ajuns în situația în care încurajează angajații să își aducă copiii în firmă
Aproape o treime din locurile de muncă vacante sunt în fabricile de producție, potrivit Institutului Național de Statistică.
Pentru că tinerii le evită, multe companii reiau modelul prin care oamenii sunt încurajați să își angajeze copiii. Poate fi o soluție, spun specialiștii, dacă sunt evitate conflictele la locul de muncă si acuzațiile de nepotism.
Andra s-a angajat la o companie care produce șosete, în Sebeș, acolo unde a lucrat în trecut și mama ei. Siguranța locului de muncă și posibilitatea de avansare, confirmate chiar de părinți, au fost motivele pentru care a venit.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Andra Achim, angajată: „Mama a fost prima care m-a învățat, mi-a explicat că e un pic greu, dar se prinde repede, dacă vrei și te înveți. Sunt foarte mândră".
Stelian a lucrat în aceeași secție cu tatăl lui 18 ani.
Stelian Bran, angajat: „Am fost atras de fabrica unde lucrau părinții. Discutam acasă că e o atmosferă plăcută".
Pentru a acoperi deficitul de forță de muncă, cei din conducere spun că i-au încurajat pe angajații cu vechime să își aducă și copiii.
Ionuț Ștefan directorul general al companiei: „Este o mare problema forța de munca în momentul acesta. Ăe angajații pe care îi avem îi încurajăm să ne trimită copiii. Avem peste 25 % angajați la care părinții au fost în fabrică".
Cristian a ajuns în ocompanie producătoare de cosmetice din Cluj, la îndemnul părinților care lucrau deja.
Cristian Ani, manager IT: „Câtă vreme îți urmărești interesul profesional și nu pui familia în zona asta, în fața lucrurilor pe care trebuie să le faci la job zi cu zi, lucrurile merg bine".
Mircea Turdean, directorul general al companiei de cosmetice: „Într-un procent de 99%, copiii s-au dovedit că au confirmat un succes în firmă”.
Totuși, pentru ca acuzațiile de nepotism să nu apară, există niște reguli.
Isidora Ulinici, specialist HR: „Unele companii au impus clar anumite restricții, altele chiar oferă beneficii extra pentru angajarea membrilor familiilor, bineînțeles aici fiind și anumite amendamente - să nu fie din același departament sau în aceeași echipă, mai ales pentru pozițiile care implică și funcții de execuție".
Potrivit Institutului Național de Statisitică, la începutul acestui an, aproape un sfert din numărul de locuri vacante erau în domeniul industriei, unde marile fabrici își mai găsesc cu greu angajați.