Compania Chevron a inceput explorarea gazelor de sist de la Pungesti
Chevron a inceput forajul de explorare a gazelor de sist in comuna vasluiana Pungesti, dupa cinci luni de la demararea lucrarilor de amenajarea a platformei pe care este amplasata sonda.
Compania sustine ca lucrarile se desfasoara "intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator".
Lucrarile de explorare a gazelor de sist sunt derulate de Chevron in extravilanul satului vasluian Silistea din comuna Pungesti, fiind prima zona din Romania unde compania petroliera a inceput prospectiunile pentru identificarea unor posibile zacaminte neconventionale. Activitatile de foraj, realizate de firma Dafora din Medias, au inceput la cinci luni de la demararea lucrarilor de amenajare a platformei pe care a fost amplasata sonda de foraj cu care vor fi scoase la suprafata roci care, ulterior, vor fi analizate in laborator.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Chevron confirma inceperea activitatile de foraj la sonda de explorare din apropierea satului Silistea, comuna Pungesti, lucrari care au demarat dupa finalizarea tuturor verificarilor de siguranta si performanta. Sonda va fora continuu pana cand va ajunge la adancimea dorita, de aproximativ 4.000 de metri. Se vor face diverse masuratori si vor fi luate probe de roci pentru a determina daca gazul natural este prezent, precum si modul in care acesta poate fi produs", se arata intr-un comunicat transmis de compania petroliera Chevron.
Potrivit reprezentantilor companiei, activitatile de foraj se vor desfasura "in siguranta fata de mediul inconjurator, fiind protejate inclusiv apele subterane".
"Prioritatea noastra este ca aceste activitati de foraj sa se desfasoare intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu acordurile de mediu pe baza carora operam. Instalatiile Chevron sunt proiectate pentru a proteja apele subterane pe toata durata de viata a sondelor, avand un design robust si fiind continuu testate pentru verificarea integritatii. Puturile de foraj Chevron au mai multe straturi de otel si ciment, care creeaza o bariera ce protejeaza apele subterane, prin pastrarea fluidelor si hidrocarburilor in gaura de sonda", mai sustin reprezentantii Chevron.
Ei mai spun pe toata durata lucrarilor de foraj si dupa finalizarea acestora vor fi prelevate probe de apa din cele patru puturi de monitorizare existente in interiorul platformei pe care este amplasata sonda.
"O conditie a sistemului Chevron de gestionare a apelor presupune construirea unor puturi pentru monitorizare in cadrul platformei sale. Chevron va colecta mostre din aceste puturi pentru a monitoriza calitatea apei inainte, in timpul si dupa finalizarea operatiunilor de foraj. Rezultatele acestor teste vor fi puse la dispozitia autoritatilor din domeniu", adauga reprezentantii Chevron.
Sonda de explorare a gazelor de sist este amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de satul Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 de metri. Consumul total de apa folosita in procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apa fiind asigurat din surse externe, si nu din panza freatica, in baza unui contract semnat cu o firma autorizata. Apa este transportata cu cisternele si depozitata in rezervoarele amplasate in incinta platformei betonate.
Forajul de la Silistea - Pungesti se executa in baza contractului de concesionare incheiat intre ANRM si Regal Petroleum PLC, aprobat prin Hotararea de Guvern 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petroliera in perimetrul V-2 Barlad catre SC Chevron Romania Exploration and Production SRL.
Dupa obtinerea certificatului de urbanism si a acordului de mediu in cursul anului trecut, Chevron a primit de la Consiliul Judetean Vaslui, in octombrie 2013, si autorizatia de construire pentru amenajarea platformei pe care este montata sonda de explorare a gazelor de sist. Lucrarile au inceput efectiv in 2 decembrie 2013, cu o intarziere de o luna si jumatate din cauza protestelor localnicilor.
Chevron Romania mai detine alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis - Bacesti, Popeni - Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania petroliera a mai obtinut, in urma cu o luna, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, in perimetrul detinut la Puiesti.
Dupa ce compania Chevron a obtinut, in 3 octombrie 2013, autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, la Pungesti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.