Compania care produce Bayraktar spune că "nu va aproviziona niciodată Rusia" cu dronele sale: Noi susținem Ucraina
Directorul executiv al companiei turcești Baykar, care produce dronele folosite pe scară largă de Ucraina împotriva forțelor rusești, a exclus furnizarea de Bayraktar TB2 către Moscova.
Într-un interviu acordat postului CNN, Haluk Bayraktar a declarat că Ucraina este "supusă unei agresiuni foarte puternice și unor atacuri disproporționate", potrivit Al Jazeera.
Întrebat în timpul interviului dacă ar furniza dronele sale Rusiei, directorul executiv al companiei turcești Baykar a răspuns: "Nu le-am livrat sau furnizat nimic, și la fel de bine nu vom face niciodată așa ceva, pentru că noi susținem Ucraina, susținem suveranitatea ei, rezistența ei pentru independență".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Citește și Medvedev amenință Ucraina cu „Apocalipsa”, dacă va ataca Crimeea. „Nu va putea fi evitată”
Bayraktar a declarat că este mândru că Bayraktar TB2 a devenit unul dintre simbolurile rezistenței ucrainene împotriva Rusiei.
"Este foarte emoționant", a spus el, salutând "anii de cooperare" și "legăturile puternice" cu Ucraina.
Campanii de crowdfunding în Ucraina, Lituania, Polonia și Norvegia au fost lansate pentru a cumpăra vehiculul aerian fără pilot la bord (UAV) pentru guvernul de la Kiev.
Interviewed by CNN today regarding the Bayraktar TB2 and its operations in Ukraine and elsewhere. Thank you for hosting me @jchatterleyCNN pic.twitter.com/TTIkCVuJ9M
— Haluk Bayraktar (@haluk) July 18, 2022
Lituanienii au strâns aproape șase milioane de euro pentru a achiziționa o dronă, în luna mai, în mare parte sub formă de donații mici, după care producătorul său turc a decis să o doneze în schimb.
Baykar și Lituania ar fi convenit ca 1,5 milioane de euro să fie cheltuite pentru înarmarea dronei, iar restul banilor obținuți prin crowdfunding să fie direcționați către asistența umanitară.
Ucraina a primit peste 50 de drone de la debutul invaziei ruse
Ucraina a cumpărat peste 20 de drone armate Bayraktar TB2 de la Baykar în ultimii ani și a comandat alte 16 drone la 27 ianuarie. Lotul respectiv a fost livrat la începutul lunii martie.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a dezvăluit la sfârșitul lunii iunie că Ucraina a primit 50 de drone de la Baykar de la invazia Rusiei din 24 februarie.
De asemenea, Reznikov a mulțumit ucrainenilor și companiei Baykar pentru donația a trei Bayraktar TB2, în urma campaniei ucrainene de strângere de fonduri pe rețelele de socializare, care a strâns suficient pentru achiziționarea a trei drone.
Baykar a declarat că a refuzat să ia banii și că, în schimb, va dona dronele.
Scurta istorie a companiei
Tatăl lui Haluk Bayraktar a înființat firma din Istanbul în anii 1980. El o conduce împreună cu fratele său Selcuk Bayraktar, ginerele președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
Drona Bayraktar are o autonomie maximă de zbor de 27 de ore și poate zbura până la 7.620 de metri (25.000 de picioare). Ea a dobândit statutul de celebritate în Ucraina; există chiar și cântece dedicate dronei în această națiune afectată de război.
Deși inițial a fost lăudată ca o armă utilă în arsenalul militar, Rusia susține că a distrus zeci de drone.
Sursa: Al Jazeera
Etichete: Rusia, Ucraina, Turcia, moscova, bayraktar, drona Bayraktar, razboi in ucriana,
Dată publicare:
19-07-2022 20:34