Putin recunoaște că sancțiunile Occidentului au lovit puternic Rusia: „Realizăm că ne confruntăm cu dificultăți colosale”
Vladimir Putin a ales Teheranul pentru prima sa vizită în afara fostului spațiu sovietic, de după invazia din Ucraina.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Liderul de la Kremlin se întâlnește cu liderul suprem al Iranului, ayatolahul Khamenei, dar și cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Pe de altă parte, Bruxellles-ul a anunțat că va modifica sancțiunile impuse Moscovei. Mai precis, ar urma să fie deblocate anumite fonduri, care aparțin unor mari bănci rusești, necesare pentru achiziţia, importul sau transportul de produse agricole şi alimentare.
Doar propaganda nerușinată a Kremlinului putea născoci așa ceva. În condițiile în care numărul mare de soldați ruși morți în Ucraina nu mai poate fi ascuns populației, postul de televiziune Rusia 1 a difuzat un un reportaj odios despre beneficiile de care au parte rușii care își pierd fiii în Ucraina: își pot cumpăra o mașină Lada nouă.
Citește și Medvedev amenință Ucraina cu „Apocalipsa”, dacă va ataca Crimeea. „Nu va putea fi evitată”
În timp ce Kievul anunța că Moscova a pierdut 38.500 de soldați, șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie estimează la 50.000 numărul rușilor morți și foarte grav răniți.
Tatăl său spune că Alexei a visat să aibă o mașină albă ca acea Lada. Așa că primul drum l-a făcut la cimitir.
Trupele Kievului susțin că au distrus noi ținte ale armatei lui Putin
În tot acest timp, rachetele și proiectilele rusești continuă să lovească zi și noapte în diferite părți ale Ucrainei. Sunt mai mulți morți și răniți după o explozie la un bloc de locuințe din centrul orașului Kramatorsk, în regiunea Donețk, din estul Ucrainei.
La rândul ei, armata ucraineană menține amenințarea unei contraofensive în regiunea Herson. Cu ajutorul sistemelor de artilerie cu bătaie lungă au fost lovite și distruse, susține Kievul, încă trei baze rusești din regiunea ocupată. Unde ar fi fost depozite de echipamente și muniții, dar și cazărmi cu soldați.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Forțele armate ucrainene au reușit să provoace invadatorilor pierderi logistice semnificative. E tot mai dificil pentru armata rusă să-și păstreze pozițiile în teritoriile ocupate. Pas cu pas, avansăm, distrugem proviziile ocupanților, identificăm și neutralizăm colaboratorii”.
Arde grâul în sudul Ucrainei. Pompierii, ajutați de fermierii locali, au încercat să stăvilească focul care cuprinsese un lan în regiunea Nikolaev. Potrivit serviciului ucrainean pentru situații de urgență, acest incendiu a fost provocat de explozia proiectilelor ruse. De altfel, ucrainenii acuză forțele de ocupație că trag în mod deliberat cu artileria asupra câmpurilor cu cereale pentru a provoca incendii.
Pe de altă parte, Vladimir Putin se întâlnește, la Teheran, cu presedintele turc, Recep Tayyp Erdogan, urmând să discute despre exporturile de cerele ucrainene din porturile de la Marea Neagră. Putin a ales Iranul pentru prima sa vizită în afara fostului spațiu sovietic, de după izbucnirea pandemiei. Un ajutor militar iranian, inclusiv drone capabile să poarte armament, se va afla cu siguranță pe agenda întâlnirii.
UE: „Trebuie să menținem presiunea asurpa economiei ruse”
Înainte să plece spre Teheran, în timpul unei videoconferințe avute cu miniștrii săi, Vladimir Putin a recunoscut că sancțiunile occidentale au efecte dezastruoase asupra economiei ruse.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Realizând colosalele dificultăți cu care ne confruntăm, vom căuta cu intensitate și competență noi soluții. Înțeleg că este un obiectiv dificil de atins, cu toții înțelegem asta. E clar că nu ne putem dezvolta dacă suntem rupți de lumea întreagă, dar nu se va întâmpla asa ceva”.
Principala contramasură luată de Kremlin este reorientarea exporturilor de gaze și petrol către Est, cu precădere spre China, care deja cumpără cantități uriașe de petrol rusesc.
De partea cealaltă, cel mai înalt reprezentant al diplomaţiei europene îndeamnă statele membre ale Uniunii să treacă testul de rezistență reprezentat de explozia preţurilor la energie şi alimente.
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe: „Sunt convins că Putin mizează pe oboseală democrațiilor. Dar societățile europene nu-și pot permite să obosească. Trebuie să ne păstrăm deciziile cu privire la restricțiile impuse economiei ruse. Trebuie să menținem presiunea asurpa economiei ruse, chiar dacă asta nu e o soluție magică”.
Potrivit agenției Reuters, Comisia Europeană nu se așteaptă ca gazoductul Nord Stream 1 să fie repornit după întreținerea anuală de 10 zile, care este programată să se încheie peste câteva zile. Este citat în acest sens comisarul european pentru buget.
Între timp, Comisia Europeană a încheiat un acord cu Azerbaidjanul pentru a dubla importurile de gaze naturale din această fostă republică sovietică la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi in ucraina, vladimir putin,
Dată publicare:
19-07-2022 18:18