Comorile ascunse ale Buzăului așteaptă să fie recunoscute de UNESCO

30-06-2020 19:04


La 13 ani de când au primit vestea că localitățile lor vor fi unite într-un amplu geoparc, oamenii din 18 comune din Buzău au aflat că documentele vor fi trimise, în sfârșit, la UNESCO.

Proiectul a primit finanțare la nivel local. Inițiatorii speră ca instituția internațională să-și dea cât mai repede acordul, iar din acel moment vulcanii noroioși, munții de sare, așezările din Epoca Bronzului și alte minunății din județul Buzău să fie promovate și peste hotare.

Aproape 100.000 de hectare va avea Geoparcul Ținutul Buzăului, care va cuprinde aproximativ 60 de monumente arheologice, istorice și arhitecturale.

Punctele de interes sunt răspândite în 18 comune. Notorii sunt așezările rupestre, trovanții de la Ulmet, focul viu, muntele de sare, dar, mai ales, vulcanii noroioși.

Nu știu câți au așa ceva, asemenea minunăție, că așa poți să îi spui”.

E foarte frumos, e interesant, recomand tuturor să vină să viziteze. E posibil să intre în patrimoniul UNESCO. Ne bucurăm să auzim acest lucru, ar însemna că prin asta sunt recunoscute valorile din țara noastră și atrage mai mulți turiști”.

Zona este minunată și cu cât mai repede în patrimoniul UNESCO, cu atât mai bine”.

 

Vulcani necunoscuți turiștilor

 

Unii vulcani sunt necunoscuți acum turiștilor.

Thorsten Kirschner, Asociația de Promovare a Turismului din Buzău: ”Aici există un vulcan de păcură, unde e și petrol și e ascuns în pădure. Sunt de fapt vulcani ascunși, la care în mod normal turiștii nu ajung”.

Ideea de a introduce natura și istoria din Buzău în patrimoniul internațional s-a născut în 2007 și a unit autoritățile locale, specialiști de la Universitatea București și din societatea civilă. 

Emanoil Neagu, președinte Consiliul Județean Buzău: ”Județul Buzău va avea o expunere internațională prin acreditarea UNESCO. Nu este arie protejată, deci dezvoltarea în zonă va continua, cu siguranță prin această acreditare turismul se va dezvolta”.

Și lacul de pe platoul Meledic este inclus pe lista cu minunățiile Buzăului. Legendele despre lacul fără fund, unde ar fi căzut o comoară, atrag și acum mii de turiști.

 

Buzăul are și un muzeu al chihlimbarului

 

O comoară, de această dată reală, a județului este chihlimbarul. Cele mai furmoase piese pot fi admirate la muzeul dedicat prețioasei rășini.

Muzeul va fi redeschis în august, după o amplă reamenajare.

Includerea geoparcului în patrimoniul UNESCO aduce nenumărate beneficii.

Locul va fi promovat de Rețeaua Europeană și Globală a Geoparcurilor, rețea urmărită de turiști și de întreprinzători. 

Geoparcul Ținutul Buzăului va fi al doilea din România recunoscut de UNESCO, după cel din Țara Hațegului, din Hunedoara.

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO