Comori arheologice, scoase la suprafață în urma lucrărilor pentru centura ocolitoare a Timișoarei
Lucrările pentru centura ocolitoare a Timisoarei au scos la suprafaţa comori arheologice vechi de mii de ani.
Necropole, așezări omenești, obiecte din lut şi bronz. Istoricii vorbesc de cel mai vechi şi întins cimitir de incinerație.
Cele mai impresionanate descoperiri sunt lângă localitatea Șag şi datează din epoca bronzului târziu. Arheologii au găsit aici unele dintre cele mai valoroase artefacte.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Gabriel Bălan - arheolog Muzeului Unirii din Alba Iulia: „Am descoperit și cercetăm 65 de morminte, majoritatea sunt morminte de incinerație cu oasele umane calcinate depuse în urne și un mormânt de inhumație care a fost poziționat în zona limitrofă a cimitirului, chiar în spatele meu".
Printre vestigii au fost găsite secere, pumnale, bijuterii şi vase ceramice. În mai multe morminte au fost descoperite, obiecte de bronz: ace, pandantive, şi lame de pumnale şi cuţite. Toate aceste obiecte, spun specialiştii, erau arse în acelaşi timp cu cei decedaţi.
Gabriel Bălan: „Alături de urne erau depuse și alte vase, străchini, cești, castroane, vase sac, în mod simbolic alături de decedat. Cumva reprezentând ofranda pe care individul o ducea cu el în lumea de apoi".
Andrei Bălărie - specialist epoca bronzului: „Ne arată niște aspecte pe care până acum puteam doar să le intuim și anume trebuie să luăm în calcul că trebuie să definim foarte clar despre ce populație vorbeam, cât de numeroasă era”.
Toate descoperirile de pe șantierul centurii de sud a Timișoarei vor fi expuse de Muzeul Național al Banatului.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: timisoara, cimitir, descoperiri arheologice,
Dată publicare:
30-06-2020 08:36