Comori arheologice, scoase la suprafață în urma lucrărilor pentru centura ocolitoare a Timișoarei

30-06-2020 08:36


Lucrările pentru centura ocolitoare a Timisoarei au scos la suprafaţa comori arheologice vechi de mii de ani.

Necropole, așezări omenești, obiecte din lut şi bronz. Istoricii vorbesc de cel mai vechi şi întins cimitir de incinerație.

Cele mai impresionanate descoperiri sunt lângă localitatea Șag şi datează din epoca bronzului târziu. Arheologii au găsit aici unele dintre cele mai valoroase artefacte.

Gabriel Bălan - arheolog Muzeului Unirii din Alba Iulia: „Am descoperit și cercetăm 65 de morminte, majoritatea sunt morminte de incinerație cu oasele umane calcinate depuse în urne și un mormânt de inhumație care a fost poziționat în zona limitrofă a cimitirului, chiar în spatele meu".

Printre vestigii au fost găsite secere, pumnale, bijuterii şi vase ceramice. În mai multe morminte au fost descoperite, obiecte de bronz: ace, pandantive, şi lame de pumnale şi cuţite. Toate aceste obiecte, spun specialiştii, erau arse în acelaşi timp cu cei decedaţi.

Gabriel Bălan: „Alături de urne erau depuse și alte vase, străchini, cești, castroane, vase sac, în mod simbolic alături de decedat. Cumva reprezentând ofranda pe care individul o ducea cu el în lumea de apoi".

Andrei Bălărie - specialist epoca bronzului: „Ne arată niște aspecte pe care până acum puteam doar să le intuim și anume trebuie să luăm în calcul că trebuie să definim foarte clar despre ce populație vorbeam, cât de numeroasă era”.

Toate descoperirile de pe șantierul centurii de sud a Timișoarei vor fi expuse de Muzeul Național al Banatului.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO