Comisia Europeană vrea să dea liber la vânat lupi în România. Un lup a ucis poneiul președintei von der Leyen
Lupii au intrat în vizorul Comisiei Europene, care vrea să le schimbe nivelul de protecție. Organizațiile de mediu spun că această modificare ar da frâu liber vânătorii de lupi, care ar putea afecta oamenii.
România este una dintre țările cu cea mai numeroasă populație de lupi din Europa. Responsabilii europeni cer schimbarea statutului internațional al lupilor de la „strict protejat” la „protejat”. Asta ar însemna că vânătoarea acestor animale s-ar simplifica. În acest moment, nu este permisă.
Silviu Chiriac, manager proiect WOLFLIFE: „Practic, permite împușcarea, pe românește, a lupilor fără restricții semnificative. Vânătoarea va face mult mai mult rău, pentru că lupul este un animal care trăiește în haită, în momentul în care intervenim și omorâm unul, două, trei exemplare din acea haită, puterea haitei va fi mult mai limitată, astfel încât se vor apropia de așezările umane, acolo unde vor găsi hrană.”
Oficialii europeni spun că lupii s-au înmulțit în ultimii ani în țările Uniunii.
Cristian Suciu, fermier: „Au fost probleme cam mari cu lupii, deci aproape în fiecare noapte. Prima armă sunt câinii; cu altceva nu ne putem apăra. Plus că se scoală ciobanii noaptea cu lanterne, strigă; alte surse de apărare nu există.”
La noi, lupul este o specie protejată. În România sunt în jur de 2.800 de lupi, arată datele unui studiu întocmit acum câțiva ani de Ministerul Mediului. De altfel, la nivel european suntem țara care adăpostește a doua cea mai mare populație de lupi, după Italia. Urmează Spania, Polonia și Germania.
Conform Fondului Mondial pentru Natură, peste 300 de grupuri de activiști pentru mediu îndeamnă UE să nu reducă protecția lupilor, ci să o consolideze.
Cristian Papp, coordonator Departament Specii Sălbatice, WWF România: „Am avut un raport foarte amănunțit și bine întocmit de specialiștii din UE cu privire la conservarea lupului și, în ciuda acelor concluzii și recomandări, iată că s-a mers mai departe în urma unor presiuni politice cu acest vot care se va da. Noi practic ignorăm datele științifice; nu le luăm în calcul.”
Ministerul Mediului va susține însă propunerea europeană.
Sorin Banciu, secretar de stat Ministerul Mediului: „Noi susținem acest demers pentru că o specie ca lupul sau ursul se poate proteja mai ales în țările în care starea de conservare e favorabilă, cum e și cazul României; se poate proteja și printr-un management mai activ.”
Comisia a pus gând rău lupilor de câțiva ani. În 2022, un lup i-a atacat și ucis poneiul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Odată adoptată de statele membre, propunerea va merge la Comitetul permanent al Convenției de la Berna, care are ultimul cuvânt.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, ursula von der leyen, lupi, vanatoare, myimpact,
Dată publicare:
20-09-2024 19:34