Parlamentul European cere Comisiei să suspende rapid fondurile Poloniei şi Ungariei

Strasbourg
Getty

Parlamentul European a cerut Comisiei Europene ca, după decizia prin care Curtea de Justiţie a UE i-a permis să suspende fondurile europene pentru statele despre care ar fi încalcat statul de drept, să ia această măsură împotriva Poloniei si Ungariei.

Polonia şi Ungaria acuză instituţiile UE de abuz de putere, iar, la Varşovia, ministrul polonez al justiţiei i-a reproşat propriului premier această situaţie, pentru că a acceptat un compromis cu liderii europeni, consemnează agenţiile EFE şi DPA, potrivit Agerpres.

Polonia şi Ungaria au ameninţat în 2020 că vor bloca prin veto bugetul multianual al UE dacă va fi introdus acest mecanism.

Dar premierii polonez şi ungar, Mateusz Morawiecki şi Viktor Orban, au ajuns în cele din urmă cu ceilalţi lideri europeni la o înţelegere, conform căreia mecanismul de condiţionalitate va permite suspendarea fondurilor europene numai în cazul unor încălcări ale statului de drept ce afectează ''buna gestiune financiară'' a bugetului UE sau interesele financiare ale Uniunii într-un ''mod suficient de direct'' (corupţie, fraudă fiscală etc.), nu în cazul unor chestiuni societale, cum ar fi drepturile comunităţii LGBT, iar aplicarea sa va începe numai după ce CJUE se va pronunţa asupra legalităţii mecanismului, decizie dată miercuri şi care este favorabilă Comisiei Europene.

Dar aceasta din urmă ''va trebui să demonstreze că încălcările statului de drept compromit buna folosire a banului public european. Nu va fi suficient să critice nerespectarea valorilor UE'', reproşuri formulate adesea la adresa Varşoviei şi Budapestei, explică Eric Maurice, de la Fundaţia Schuman, citat de France Presse.

Citește și
Ungaria UE
UE avertizează Ungaria privind legea anti-LGBT. Condiţionarea fondurilor UE de statul de drept nu se aplică
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Totuşi, sfera aplicării mecanismului nu este foarte clar definită şi ar putea lăsa loc la interpretări. De pildă, unii eurodeputaţi au cerut aplicarea lui şi în cazul noii legi ungare care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli şi pe care Bruxellesul o critică pentru că ar discrimina persoanele LGBT.

Prin urmare, Polonia şi Ungaria se tem că mecanismul va fi interpretat şi folosit în mod arbitrar de Comisia Europeană împotriva anumitor state membre; mai ales că acuzaţiile Bruxellesului la adresa guvernelor conservatoare din cele două ţări privesc multe aspecte, precum reformele judiciare, contestarea întâietăţii dreptului european în faţa celui naţional, avortul, drepturile minorităţilor sexuale, respingerea migranţilor, atribuirea contractelor publice etc., pentru unele dintre acestea Comisia Europeană neaprobând până în prezent nici PNRR-urile celor două ţări în cadrul planului european de redresare post-pandemie, în care Polonia are alocate granturi de 36 de miliarde de euro şi Ungaria 7 miliarde.

În opinia ministrului ungar al Justiţiei, Judit Varga, introducerea acestui mecanism de condiţionalitate este un ''abuz de putere'' din partea instituţiilor europene şi CJUE a dat miercuri o ''decizie politică'' legată de noua lege ungară anti-LGBT.

Pentru această lege, premierul Orban a convocat un referendum odată cu alegerile legislative din 3 aprilie, la care el se va confrunta cu un front unit al opoziţiei, al cărei candidat pentru postul de premier, Peter Marki-Zay, a salutat că ''CJUE a decis ca (UE) să nu mai dea bani hoţilor''.

Ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, a estimat la rândul său că noul mecanism ''ţine de puterea abuzivă şi transferul ei către cei care, sub pretextul statului de drept, doresc să-şi exercite puterea în detrimentul statelor membre''.

El i-a reproşat de asemenea această situaţie însuşi premierului său Mateusz Morawiecki, pentru compromisul pe care l-a acceptat în 2020.

Morawiecki a acuzat la rândul său că, în prezent, la nivelul UE are loc un ''proces periculos de centralizare birocratică, de federalizare'', condus de instituţii europene care-şi depăşesc prerogativele prevăzute în tratate.

În acest timp, eurodeputaţii responsabili cu mecanismul de condiţionalitate au cerut Comisiei Europene să-l aplice rapid împotriva Poloniei şi Ungariei, adică în ''câteva zile sau câteva săptămâni''.

''Comisia nu-şi mai poate permite să-l amâne pentru a-l activa, eventual, după alegerile din Ungaria. Ar fi ceva periculos: de fiecare zi, săptămână şi lună de amânare vor beneficia regimurile autoritare din Uniunea noastră'', spune eurodeputatul popular finlandez, Petri Sarvamaa.

La rândul său, un eurodeputat german al Verzilor, Daniel Freund, a ameninţat Comisia Europeană că, dacă ''ignoră în continuare'' apelurile de activare rapidă a mecanismului de condiţionalitate, atunci Parlamentul European ar putea recurge la măsuri de care dispune, precum aprobarea bugetului Comisiei.

Însă regulamentul noului mecanism de condiţionalitate prevede mai multe etape însoţite de termene înainte ca executivul comunitar să poată sesiza Consiliul UE înaintea aplicării efective.

Astfel, Comisia trebuie mai întâi să notifice încălcările statului vizat, ce are trei luni la dispoziţie pentru a da explicaţii, după care urmează o nouă evaluare a Comisiei şi observaţiile statului în cauză asupra proporţionalităţii măsurilor, iar în final Consiliul UE (statele membre) va trebui să se pronunţe prin majoritate calificată, toată această procedură putând să dureze chiar şi nouă luni.

În acest timp, Polonia şi Ungaria iau în calcul să răspundă prin blocarea altor decizii europene ce necesită unanimitate, precum politica energetică, cea climatică sau deciziile de politică externă.

Totuşi, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat agenţiei Reuters că disputa pe tema statului de drept nu va determina guvernul ungar să blocheze summitul UE-Africa de săptămâna aceasta şi nici eventualele sancţiuni împotriva Rusiei în contextul crizei ucrainene.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Viktor Orban, despre comisara Consiliului Europei pentru drepturile omului: ”Spune prostii. E din armata lui Soros”
Viktor Orban, despre comisara Consiliului Europei pentru drepturile omului: ”Spune prostii. E din armata lui Soros”

Viktor Orban a spus despre comisara Consiliului Europei pentru drepturile omului că ”spune prostii” când critică Ungaria în privința legii anti-homosexualitate și că face parte ”din armata lui Soros”.

 

UE avertizează Ungaria privind legea anti-LGBT. Condiţionarea fondurilor UE de statul de drept nu se aplică
UE avertizează Ungaria privind legea anti-LGBT. Condiţionarea fondurilor UE de statul de drept nu se aplică

Comisia Europeană a transmis miercuri un nou avertisment Ungariei pentru ca aceasta să renunţe la noua sa lege care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli şi pe care Bruxellesul o critică pentru că ar discrimina persoanele LGBT.

Slovenia şi Polonia, singurele ţări care au susţinut Ungaria în dezbaterea privind drepturile LGBT
Slovenia şi Polonia, singurele ţări care au susţinut Ungaria în dezbaterea privind drepturile LGBT

Slovenia şi Polonia au fost singurele ţări UE care au susţinut Ungaria în dezbaterea privind drepturile comunităţii LGBT la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles, a declarat vineri premierul luxemburghez Xavier Bettel, relatează Reuters.

Ungaria nu mai permite
Ungaria nu mai permite "promovarea" homosexualităţii în rândul minorilor. Seriale precum ”Friends” ar putea fi interzise

Ungaria a adoptat un text de lege care interzice "promovarea" homosexualităţii în rândul minorilor, provocând îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului, pe fondul înmulţirii restricţiilor impuse de către guvernul lui Viktor Orban persoanelor LGBT.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.