Comisia Europeană a adoptat o strategie privind piața europeană a dronelor. Proiectul ajunge la peste 14 miliarde de euro
Taxiurile aeriene sau transportul medicamentelor cu drone sunt servicii care ar trebui să facă parte din cotidian, până în anul 2030. Este planul Comisiei Europene, care a adoptat o strategie în acest sens.
Vor fi create peste 145.000 de locuri de muncă pe o piață care va ajunge la peste 14 miliarde de euro. România este pregătită să se adapteze noilor cerințe, spun specialiștii, mai ales că folosim deja drone în agricultură sau pentru infrastructură. Cei care vor să înalțe o dronă au nevoie, însă de aprobări în funcție de greutate și de modul de funcționare și, nu în ultimul rând, de un curs de pilotaj.
Andrei folosește dronele în proiectele de infrastructură. Cu ajutorul lor, poate să realizeze hărți, însă chiar și așa, regulile de zbor sunt stricte.
Andrei Sueran, fondatorul unei firme de scanare - modelare 3D: „Drona ne ajută pe noi foarte mult în proiectele de topografie inginerească, folosim mai multe tipuri de senzori, camere. Regulile, la nivel european, sunt cele mai avansate din lume. Trebuie un permis de pilot, care poate fi de mai multe tipuri în funcție de dronă și scenariul în care zbori, după care în funcție de greutatea dronei, senzorii pe care îi are și zona în care zbori, se încadrează zborul într-un scenariu și ai nevoie de anumite autorizații”.
România folosește drone și în agricultură. Acestea monitorizează terenurile și pot depista problemele pe care le au culturile, în funcție de variațiile de culoare. O astfel de dronă poate costa între cinci mii și o sută de mii de euro.
Marcel Ionescu, reprezentantul unei firme de drone: „Avem teren agricol foarte fertil, avem o climă care ne ajută și avem antreprenorii care încep să fie din ce în ce mai tineri în agricultură. Ca în orice domeniu nou, dronele sunt o parte componentă, toată lumea vorbește. Obervăm din ce în ce mai mult că fermierul român care citește este informat și este cât se poate de atent la noile tehologii, a început să le folosească”.
Comisia Europeană a adoptat o strategie privind dronele. Până în 2030, serviciile de urgență, cartografierea, transportul medicamentelor cu drona sau taxiurile aeriene vor deveni obișnuință, spun comisarii europeni. Vor fi adoptate norme comune de navigație, iar piloții vor urma cursuri speciale de formare.
Adina Vălean, comisarul european pentru Transport: „Viitorul va aduce din ce în ce mai multe transporturi făcute cu drona. Și noile servicii de transport pentru pasageri nu sunt atât de departe. Vom ajunge la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 cu taxiuri aeriene. Credem că dacă strategia noastră este implementată în mod adecvat, piaţa serviciilor cu drone din Europa ar putea atinge o valoare de 14,5 miliarde de euro până în 2030 şi ar putea crea 145.000 de noi locuri de muncă în UE”.
La începutul anului viitor, Comisia Europeană va implementa „U-space”, un sistem european unic destinat managementului în condiții de siguranță al traficului de drone.