Comisia de Mediu a dat aviz favorabil legii care permite vânătorilor să împuște zilnic un număr mai mare de păsări

×
Codul embed a fost copiat

Chemați să reexamineze legea care dă dreptul fiecărui vânător să împuște zilnic un anumit număr de păsări migratoare, deputații din Comisia de Mediu au apăsat pe trăgaci: au dat aviz favorabil uciderii unui număr și mai mare de vietăţi.

Decizia este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât vine după ce organizațiile de mediu, dar și președintele Klaus Iohannis, au avertizat că, astfel, vor fi puse în pericol mai multe specii și se va ajunge la decimarea lor.

Aflat în Delta Dunării, un adevărat paradis al păsărilor, celebrul realizator de televiziune, Charley Ottley a reacționat imediat și a atras atenția asupra dezastrului ecologic spre care ne îndreptăm.

Charlie Ottley, realizator de televiziune: "Ignorăm pe toată lumea doar pentru că un grup minoritar de puțini oameni vor să facă mulți bani din asta și să schimbe legea, să împuște oricâte păsări vor".

Normativul contestat este o modificare a legii vânătorii, care înlocuiește cotele anuale de recoltare la 25 de specii de păsări cu un număr zilnic de exemplare pe care orice vânător le poate împușca.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Organizațiile de mediu spun însă că astfel se va ajunge la extincția unor specii. Au contestat în instanță și au obținut o anulare pentru sezonul 2021-2022.

Deputații din comisia de mediu au votat însă tot în favoarea împușcării unui număr mai mare de păsări.

Potrivit estimărilor Alianței pentru Combaterea Abuzurilor, cotele zilnice aprobate anul trecut de Ministerul Mediului ar fi permis ca un singur vânător să poată împușca, teoretic, într-un sezon, toată populația unor specii de păsări, în special din Delta Dunării.

Reporter: Câţi vânători străini vin la noi să vâneze păsări, anual?

Codruţ Feher, Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor: ”De la câteva sute la câteva mii, pentru că e un secret profesional al acestor asociaţii care invită pe bani grei care puţini ajung la bugetul de stat".

Vânătorii spun însă că asemenea cote zilnice există și în alte țări din Uniunea Europeană, iar păsările nu au fost stârpite.

Mugurel Drăgănescu, Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi: "Până în prezent s-au vânat în baza unei cote maxime în fiecare an/la toate speciile, nu a fost atinsă decât în proporţie de 60,70, 30,20,50 la sută. Cum îmi spuneţi că excluzând această cotă maximă dintr-o dată noi vânăm miliarde de păsări?"

În tot acest scandal, a intervenit și președintele Klaus Iohannis, care a cerut reexaminarea legii, pentru că noile cote de vânătoare pot afecta diversitatea fondului biologic al faunei din România.

Claudiu Dumitriu Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor: ”Actuala majoritate a tratat nu cu indiferenţă, aproape cu dispreţ. Deci cert e că nu au acceptat solicitarea preşedintelui care atrage atenţia, ca formă actuală a legii poate conduce la un impact devastator asupra unor păsări migratoare".

Tot marți, și tot la cererea Președintelui, deputații din comisiile de Mediu și Agricultură ar fi trebuit să reexamineze și legea care ar permite intervenția de urgență împotriva urșilor și în extravilan, pe lângă stâne și cabane. Discuțiile au fost însă amânate.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Cutremur neobișnuit, joi dimineață, în România. A fost încadrat la categoria a II-a. Ce magnitudine a avut
Cutremur neobișnuit, joi dimineață, în România. A fost încadrat la categoria a II-a. Ce magnitudine a avut

Un cutremur neobișnuit, cu magnitudinea 3,3, s-a produs, joi dimineață, în Moldova, Neamț, scrie INFP.

 

Grav accident rutier în Dolj. Două maşini s-au ciocnit, iar una a luat foc. Sunt implicate cinci persoane. Una a murit | FOTO
Grav accident rutier în Dolj. Două maşini s-au ciocnit, iar una a luat foc. Sunt implicate cinci persoane. Una a murit | FOTO

Un grav accident rutier a avut loc, joi, în judeţul Dolj, unde două maşini s-au ciocnit, iar una a luat foc. Cinci persoane aflate în autoturisme vor fi duse la spital, pentru o a şasea victimă fiind făcute manevre de resuscitare.  

România, poartă pentru ruși către Europa. Țara noastră le va elibera vize Schengen de la 31 martie
România, poartă pentru ruși către Europa. Țara noastră le va elibera vize Schengen de la 31 martie

Rușii vor putea pătrunde în Spațiul Schengen prin România, de la 31 martie, dar numai pe cale aeriană. Practic, România devine poartă de intrare în vest.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.