Comisarul Traian Berbeceanu, seful BCCO Alba, a fost retinut. Politistul sustine ca e o inscenare
Procurorii DIICOT sustin ca Berbeceanu, declarat politistul anului in 2007, ar fi sprijinit o grupare infractionala, suspectata, printre altele, de evaziune fiscala, delapidare si inselaciune.
Dupa 11 perchezitii, atat politistul, cat si membrii gruparii, opt la numar, au fost dusi la sediul DIICOT Alba pentru audieri.
Traian Berbeceanu spune ca este nevinovat si ca tot ce i se intampla este o inscenare.
""E o marsavie ce mi se intampla", a spus Berbeceanu.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu trei zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Comisarul sef Traian Berbeceanu a fost ridicat din apartamentul sau din Deva chiar de fostii sai subordonati.
Adus la sediul DIICOT Alba, seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate a coborat din duba jandarmilor vizibil marcat si s-a imbratisat cu colegii sai.
Traian Berbeceanu are 45 de ani, iar din 2005 este sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia, cu atributii pe inca doua judete: Hunedoara si Sibiu.
In 2007 a fost declarat politistul anului pentru intreaga activitate. De numele sau se leaga dosare celebre: cele al bratarilor dacice sau dosarul "Spuma si Bibanul" in care au fost facute zeci de arestari, iar printre cei retinuti s-a numarat chiar si seful politiei din Deva din acea vreme.
Berbeceanu mai are la activ si dosarul "Hidra", cu peste 200 de persoane cercetate in afaceri de miliarde de lei cu fier vechi.
In acest ultim caz, s-a facut remarcata si Codruta Kovesi, fostul procuror general al Romaniei, care conduce acum Directia Nationala Anticoruptie.
Un alt dosar este cel numit "Ketamina" in care a fost anihilata o grupare care vindea aceasta substanta, furata din spitale. Ketamina era folosita de consumatori in locul drogurilor mai scumpe.
Procurorii sustin ca, in ultima vreme, Traian Berbeceanu s-ar fi apropiat prea mult de cercurile crimei organizate.
Anchetatorii spun ca Berbeceanu ar fi colaborat cu membrii unei grupari din Deva, care derula operatiuni comerciale cu petrol fara sa plateasca accize ori TVA. Berbeceanu a fost inregistrat in timp ce vorbea cu unul dintre suspecti.
CARTON INTERCEPTARE CONVORBIRE TELEFONICA
SURSA: DIICOT
MEMBRU GRUPARE : "Daca e ceva, sa nu fie probleme, ii spui lui Piciul si el stie ce are de facut mai departe, bine?
SEF DIICOT ALBA: Da, da, esti fratele meu stai linistit."
Anchetatorii spun ca la o perchezitie dintr-un alt dosar l-ar fi gasit pe cel vizat relaxat si ascultand muzica in bucatarie, pentru ca fusese anuntat de Berbeceanu ca vin trupele speciale peste el.
Prejudiciul creat statului depaseste 3,5 milioane de lei. Seful BCCO Alba este acuzat ca le-ar fi dat membrilor gruparii informatii despre investigatiile care urmau sa fie desfasurate in dosarele in care acestia erau cercetati. Berbeceanu sustine ca este nevinovat.
In acest dosar, mai sunt anchetati si unul dintre viceprimarii orasului Deva, Ovidiu Mot, un director de banca, doi politisti de la crima organizata si oameni de afaceri.
"Asa cum ma stiti de ani de zile sunt un politist cinstit care si-a facut datoria si asistati la cea mai mare marsavie si nemernicie pe care am patit-o eu in 20 de ani de politie, dar aveti incredere ca o sa fie bine si o sa iasa adevarul la iveala", a spus Berbeceanu.
Politistii au ridicat de la locuinta lui Berbeceanu mai multe calculatoare si doua pachete sigiliate.