Gunoaiele din Sintești ard zi și noapte, iar localnicii s-au obișnuit deja cu descinderile. „Desfacem să luăm pâine la copii”
Comisarii Gărzii de Mediu s-au întors la Sintești, localitatea din vecinătatea capitalei cunoscută pentru arderile ilegale de deșeuri. Cinci tone de aluminiu au fost confiscate și au dat amenzi în valoare de peste 300.000 de lei.
Pentru că acestea sunt rareori plătite, responsabilii cer înăsprirea legislației, astfel încât camioanele cu deșeuri să nu mai intre atât de ușor în țară.
Până să se întâmple asta, câmpurile vor continua să fumege din cauza cablurilor și cauciucurilor incendiate de cei care vor să obțină astfel fier și cupru.
Comisar: „Astea sunt cabluri care urmează să fie arse. Asta e ceea ce rămâne în urma arderii”.
În Sintești, încă de la intrare miroase a gunoi și a cauciucuri arse. În foarte multe curți vezi fiare vechi și cabluri.
„- De unde le luați?
- De prin gunoaie.
- Ee, atâtea rotoare, atâtea..
- Ce? Matale e mult ce e aici?
- Desfaceți cuprul de pe ele.
- Care cupru? Apăi, desfacem să luăm și noi pâine la copii. Cu ce să trăim?
- Și unde le duceți? Unde puteți?
- Da”.
La doar câțiva metri distanță de case se văd urmele unui incendiu. Adună cabluri, adună anvelope, iar aici le dau foc.
Este mai degrabă o problemă socială, și asta pentru că pentru foarte multe persoane de aici din Sintești vinderea acestor rămășițe este singura sursă de venit.
Valentina Velican, purtător de cuvânt Jandarmeria Ilfov: „Efective sporite din cadrul Jandarmeriei și Poliției acționează în zona localității Sintești, împreună cu Garda de Mediu”.
„Am spus-o și o repet, dacă arzi deșeuri, faci pușcărie!”
Comisarii de la Garda de Mediu Ilfov primesc lunar sute de plângeri din cauza focurilor puse intenționat în Sintești. Doar în ultimii 2 ani au făcut 20 de controale, însă, potrivit autorităților, de cele mai multe ori făptașii reușesc să fugă.
Emil Grigore, șeful Gărzii de Mediu Ilfov: „Ca sancțiuni aplicate, adunăm în ultimii 3 ani aproximativ 18 milioane de lei. Dar aceste lucruri nu sunt suficiente pentru a stopa fenomenul existent în zonă. Am mers pe abandonări de deșeuri, ținând cont de numeroasele sesizări vizavi de incinerarea deșeurilor, pe abandonări de deșeuri”.
Problema începe însă de la intrarea în țară a camioanelor cu deșeuri, iar fără o legislație mai aspră lucrurile vor rămâne neschimbate.
Andrei Corlan, comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu: „Am spus-o și o repet, dacă arzi deșeuri, faci pușcărie! Pun accent pe importanța modificării legislației în ceea ce înseamnă bunurile second hand și standardizarea lor, astfel încât gunoaiele să nu mai ajungă în România și să nu mai ajungă în comunitățile noastre”.
Mii de TIR-uri și containere au fost întoarse din drum, însă nimeni nu știe câte altele au pătruns totuși în țară.