Braconaj cu păsări sălbatice. Sunt tot mai multe anunțuri online cu specii cântătoare de vânzare. Cât costă un exemplar
Apar tot mai multe anunțuri cu păsări sălbatice de vânzare. Majoritatea sunt specii cântătoare care fie iernează la noi fie acum se întorc din migrație: sticleți, scatii sau cinteze.
Ornitologii spun că este greu de estimat numărul exemplarelor braconate, dar că multe sunt capturate în această perioadă în zonele de câmpie și la malul mării, unde se adună în stoluri mari.
Pe internet o astfel de pasăre ajunge să coste și 400 de lei.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Cei doi indivizi din imagini au fost surprinși de un ornitolog în timp ce strângeau mai multe plase de pe un câmp. În geantă pe care o aveau cu ei se văd și câțiva sticleți, păsări mici, cântătoare. Sunt printre speciile cel mai des capturate ilegal, spun ornitologii.
Ștefan Emanuel Baltag, directorul Staţiunii Biologice Marine: "Vorbim și de cinteze, vorbim și de scatii. Deci vorbim de păsările acestea mici, care sunt frumos colorate, dar care au și voce destul de bună, care sunt melodioase".
Metodele prin care sunt capturate păsările sunt variate. De regulă, sunt folosite fie plase întinse pe suprafețe mari, în zone ferite, unde vietățile caută hrană. Uneori zburătoarele sunt ademenite cu dispozitive care imită sunetele lor. Ori sunt prinse cu ajutorul unor cuști.
Ștefan Emanuel Baltag, directorul Staţiunii Biologice Marine: "Predominant sunt prinse cu capcane. Sunt capcane în care este o pasăre din specia care se dorește a fi prinsă, care este ținută acolo, ea cântă și în felul acesta atrage alte păsări. Capcanele respective sunt prevăzute cu hrană".
Păsările sunt vândute apoi pe internet, pe site-uri de anunțuri sau pe rețele de socializare. Prețurile pornesc de la 100 de lei și pot ajunge la 400, pentru un exemplar.
Printre vânzători este și acest bărbat, care împerechează sticleți și scatii cu exemplare de canar și apoi vinde puii. Susține că a cumpărat păsările sălbatice de la braconieri.
Cei care capturează păsări sălbatice riscă până la 3 ani de închisoare.