Cei patru militari români anchetați într-un dosar de braconaj, cercetați în libertate. „Vânătorile se fac la nivel înalt”
Suspecții din dosarul de braconaj din Covasna, în care sunt implicați doi militari și doi angajați ai Ministerului de Interne, vor fi cercetați în libertate.
Indivizii sunt bănuiți că ar fi omorât animale din specii protejate, de la urși, până la lupi, pisici sălbatice și cocoși de munte. Unii dintre cei anchetați sunt membrii unei familii în care se vânează de generații, iar în timp pasiunea a devenit o sursă de bani.
Pe lista celor vizați de anchetă se află un bărbat care este paznic la un fond de vânătoare privat din Comandău. Localnicii spun că șef i-ar fi Bige Laszlo, unul dintre cei mai bogați oameni din Ungaria, cu o avere estimată la peste 300 de milioane de dolari. Magnatul vine adesea cu elicopterul în zonă, unde are și o casă de vacanță. Acum câțiva ani a împușcat acolo unul dintre cei mai mari cerbi din lume.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Localnic: „Vânătorile se fac la nivel înalt.”
Reporter: Și cine vânează?
Localnic: „Aici, în fundul acesta de țară, vin din toată lumea."
Paznicul fondului cinegetic nu locuiește în Comandău, însă tatăl lui - fost oier, dar și vânător - are o stână în comună, unde anchetatorii au găsit bani și zeci de trofee. Este vorba inclusiv despre specii protejate de lege. La percheziții au dat și peste mai mulți porci mistreți, folosiți, cel mai probabil, pentru antrenamentul câinilor de vânătoare.
În vecinătatea stânei percheziționate este locul unde probabil suspecții își antrenau câinii. Pajistea este plină de resturi de animale sălbatice.
Fratele paznicului se prezintă pe rețelele de socializare drept "vânător din România". De altfel, mai toate fotografiile îl înfățișează în această ipostază.
Ambii bărbați folosesc mașini de teren puternice, cu care pot ajunge oriunde în sălbăticie. Cei doi susțin că trofeele de vânătoare descoperite la ei sunt doar niște leșuri pe care le-au găsit prin pădure.
Suspect: „Trofeele constau într-un țap găsit mâncat de lupi. Cerbi la fel, mâncați. Am găsit o pisică moartă și am băgat-o, zic să o dau la cineva... Nu m-am gândit că...”
Suspect: „Oricine găsește prin pădure și le aduce acasă.”
Reporter: Păi și cocoș de munte cu pene pe el?
Suspect: „Nu știu, nu știu, nu mă bag."
Procurorii au informații că în această iarnă suspecții ar fi organizat mai multe partide ilegale de vânătoare.
Reporter: Mai vânează și în afara legii?
Localnic: „Cine poate să îi urmărească pe aceștia? Lemne se taie în afara legii, toate sunt în afara legii! Atât cu acte, restul fără...”
Din a treia generație de vânători din familie fac parte și militari - care lucrează în cadrul MAPN ori la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Covasna. În fotografiile de pe rețelele de socializare sunt insoțiți de câini cu urechi cupate, capabili să se încaiere și cu ursul. În total, opt persoane sunt cercetate pentru braconaj, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și evaziune fiscală.