Autostrada Soarelui poate fi inundata in orice moment. Unul dintre digurile aflate in apropiere poate ceda in fata Dunarii
Cresterea debitului Dunarii si o eventuala rupere a digului de aparare a baltii Ialomita, care a inceput sa se surpe in ultimele zile, poate genera inundarea Autostrazi A2, a avertizat vicepremierul Dragnea.
UPDATE VINERI, 14:30. Situatia ramane una critica pe Autostrada Soarelui. Riscul ca unul dintre digurile aflate la 14km de autostrada sa cedeze. Cea mai ingrijoratoare situatie e in apropierea uneia dintre statiile de taxare din apropiere de Cernavoda. In cazul in care digul va ceda, apa va ajunge pe autostrada, aflata acum sub nivelul Dunarii involburate.
Toate detaliile despre acest subiect, la Stirile ProTV de la ora 19:00.
Membrii comandamentului pentru inundatii s-au reunit, joi seara, la Palatul Victoria, pentru a prezenta un raport despre situatia la nivel national, dupa precipitatiile intense din ultimele zile.
"La ora 19:00 expira codul galben la nivel national. Mehedinti, Caras Severin, Suceava si Botosani raman sub cod galben", a declarat Ion Sandu, de la ANM, care a adaugat ca, de vineri, vor fi instabilitati puternice, locale, de scurta durata.
Cresterea debitului Dunarii si o eventuala rupere a digului de aparare a baltii Ialomita, care a inceput sa se surpe in ultimele zile, poate genera inundarea segmentului de autostrada Pitesti-Cernavoda, a conductelor Conpet, doua linii de inalta tensiune CNE si linia CFR Bucuresti-Constanta.
Avertismentul legat de o astfel de posibilitate a fost transmis de ministrul Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, la Guvern. "Avem o situatie extrem de serioasa, unde cer tuturor institutiilor si celorlalte structuri o implicare rapida, si anume la digul de aparare a baltii Ialomita. Incepand de marti, din dig s-au surpat aproape 8 metri, au mai ramas 10 metri din dig.
Daca Dunarea va creste - se asteapta o viitura puternica - si daca acest dig se rupe, exista riscul serios sa se inunde Autostrada A2, pe segmentul Pitesti-Cernavoda, conductele de transport ale societatii Conpet, doua linii de inalta tensiune care merg la centrala nucleara Cernavoda, precum si calea ferata Bucuresti-Constanta", a spus Dragnea.
El a aratat ca este nevoie urgent de 3-4 barje cu cate 1.000-1.500 tone de piatra mare care sa fie pusa la dig si de plansee pe o lungime de cel putin 150 metri, explicand ca acesta este punctul cel mai vulnerabil.
"Aveti mare grija ca, altfel, daca se intampla toate lucrurile spuse de Dragnea, o sa ne coste de 10 ori mai mult sa reparam ce s-a stricat", a replicat Ponta.
In Olt, drumurile judetele sunt afectate pe o lungime de 45 de km. Prefectul a cerut ajutorul Guvernului pentru refacerea infrastructurii.
In Prahova, incep sa apara alunecari de teren, in zona colinara, deoarece apele spala straturile de sare. Prefectul a cerut ajutorul Academiei Romane, pentru analizarea fenomenelor din Prahova, unde exista multe exploatari petroliere si de sare.
Judetele Buzau si Iasi se afla, joi dupa-amiaza, sub cod portocaliu de furtuna si grindina, potrivit unor avertizari nowcasting emise de Adminstratia Nationala de Meteorologie (ANM)
Hidrologii au instituit, joi, cod rosu si pe raul Ramnicu Sarat, pe sectorul Puiesti-Tataru, la confluenta cu raul Siret, zece localitati din judetul Vrancea fiind in pericol de inundatie din cauza viiturilor.
Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, avertizarea este valabila joi, pana la ora 24.00, si vizeaza in primul rand localitatile Puiesti, Ciorasti, Mihalceni, Martinesti, Tataranu, Slobozia-Botesti, Ramniceni, Tataru, Belciugele si Maicanesti, din judetul Vrancea.