Incident grav în Armata Română. Acuzațiile aduse unui colonel de contrainformaţii

Dată publicare: 07-02-2018 18:04
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Un incident extrem de grav petrecut în Armata Română şi ţinut ascuns ani la rândul a ieşit la iveală când a ajuns în atenţia procurorilor DIICOT.

Un colonel de contrainformaţii este suspectat că a sustras un sac de documente, unele catalogate strict secret, pe care le ţinea în pivniţa casei. Iar acum este urmărit penal pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională. Avocatul său spune însă că e vorba de o înscenare și că sacul cu pricina ar fi fost plantat la domiciliul ofițerului.

Cariera ofiţerului de informaţii Doru Paraschiv a intrat în declin după ce superiorii lui i-au retras dreptul la informaţii clasificate inclusiv cele la nivel de NATO. Asta se întâmplă în urmă cu 4 ani. În scurt timp, Paraschiv era îndepărtat din armată, după ce şefii structurii ar fi constatat un incident de securitate. Totul a culminat însă cu descoperirea în casa militarului a unor acte secrete.

În 2014, colonulul în rezervă Radu Paraschiv a fost evacuat din casă şi tot atunci executorul judecătoresc, poliţiştii şi jandarmii au găsit în pivniţa imobilului un dosar cu mai multe documente cu antetul secret, secret de serviciu sau chiar secret de stat. Actele au fost puse într-un sac care a fost sigilat şi inscripţionat cu acte MApN. Curios este însă faptul că sacul a rămas în acelaşi loc pentru încă un an, până când cea care a adjudecat imobilul a sunat la 112 şi a anunţat că l-a văzut.

Julian Rosengren, reprezentantul colonelului Paraschiv: "La un an de zile de când nu a avut acces la acest domiciliu, apare brusc acest faimos sac. De aici şi concluzia vizavi de plantarea sacului, de conţinutul acestuia şi aşa mai departe."

Procurorii militari care au început iniţial ancheta au însă o altă explicaţie: "Documentele găsite în locuinţa colonelului în rezervă Paraschiv Doru şi care sunt clasificate secret de stat au fost întocmite de către acesta în exercitarea atribuţiilor de serviciu. (...) inculpatul, (...) nu le-a predat după ce au fost refăcute, sustrăgând, astfel, documentele respective din sfera de deţinere a unităţii militare."

Decebal Ilina, general: "Poate fi un document secret de stat - o zonă de mobilizare, de dislocare a trupelor, în situaţii de pericol. Era un pericol dacă nu se sesizează absenţa lui, furtul lui, şi atunci lucrurile pot avea anumite implicaţii".

Cum documentele găsite în casa lui Paraschiv sunt strict secrete, procurorii DIICOT nu pot spune ce informaţii conţin, însă investigaţia lor ar trebui să lămurească şi cum a fost posibil ca un ofiţer al armatei române să sustragă informaţii sensibile şi nimeni să nu fie sancţionat pentru asta. Ministerul Apărării a refuzat să comenteze situaţia.


 


VIDEO PROTVPLUS.RO