Colectia rarisima a capodoperei eminesciene "Poesii", scoasa la licitatie. Sumele obtinute pe obiectele "Poetului Nepereche"
"Poesii" de Eminescu, colectia completa a tuturor editiilor Maiorescu a fost adjudecata la Artmark pentru 12.000 de euro
"Poesii" de Mihai Eminescu, colectia completa a tuturor editiilor Maiorescu a fost adjudecata la Artmark pentru 12.000 de euro, iar cufarul poetului cu 7.000 de euro, in "Licitatia unei colectii Mihai Eminescu", care a avut loc joi, la Palatul Cesianu-Racovita.
"Poesii" (editiile I-XVI, 1883-1936), colectie rarisima, este singura existenta si contine toate primele 16 editii ale “Poesiilor” lui Eminescu, inclusiv celebra editie princeps. La indemnul si prin preocuparea lui Titu Maiorescu a fost publicat acest unic volum de poezii eminesciene din timpul vietii, reluat si republicat pana in zilele noastre.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prima editie e cea din 1884, avand prefata semnata in decembrie 1883 si care cuprinde poeziile sale publicate in Convorbiri Literare timp de 12 ani.
Colectia a avut un pret de pornire de 9.000 de euro.
Cu acelasi pret a fost vanduta si "Convorbiri literare", anii I-XXV, cuprinzand majoritatea primelor aparitii literare ale clasicilor romani din a doua jumatate a sec. XIX, printre care Mihai Eminescu, Ion Creanga, Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi etc, 1867-1892.
O piesa bibliofila rara"Poesii de Mihail Eminescu", Bucuresti, editura Socec, 1884, editia Princeps in coperta originala, a fost adjudecata contra sumei de 10.000 de euro.
”Cufarul lui Eminescu” a fost vandut pentru 7.000 de euro.
Cufarul l-a insotit pe Eminescu si la Viena si la Berlin in timpul studiilor facute. Piesa este marcata cu numeroase abtibilde care evidentiaza calatoriile facute atat de catre poet cat si de alti mostenitori ai cufarului.
Portretul la 19 ani al lui Mihai Eminescu, o fotografie rara de Bernhard Brand, care face parte din biblioteca Petre Popescu Gogan, arhivar al Academiei Romane, a fost vanduta cu 2.250 de euro. Licitatia a pornit de la 800 de euro.
Cartea de vizita a poetului, ca prim-redactor al ziarului "Timpul", a fost adjudecata pentru 1.600 de euro, de la 200 de euro.
Numit hiperbolic de la “Luceafar” la “Poet nepereche”, iubit si contestat deopotriva, Eminescu ramane in cultura nationala drept un mare poet liric. "Licitatia unei colectii Mihai Eminescu" a pus in vanzare obiecte inedite, apartinand poetului: un portret de la 19 ani, cartea de vizita ca prim redactor al ziarului “Timpul”, cufarul sau de voiaj, o fotografie a Veronicai Micle, un album comemorativ ce cuprinde si ultima sa fotografie, precum si multe editii princeps.