Zeci de gospodării sub ape după codul roșu de inundații. Oamenii au rămas fără animale

×
Codul embed a fost copiat

Pericolul iminent de inundaţii a persistat până marți seara, la ora 20:00, în judeţele Argeş, Vâlcea şi Gorj, unde hidrologii au instaurat cod roşu.

Acolo unde malurile râurilor nu sunt bine îndiguite, apa se revarsă în curţile şi casele oamenilor. Pompierii încearcă să ajute cât mai multe persoane şi sunt pregătiţi să înceapă evacuarea, în orice clipă.

Cel mai rău din judeţul Argeş este în comună Vedea, unde oamenii spun că mai mult de 50 de gospodarii au fost inundate.

Bărbat: „Animalele încă le am închise. Nici n-am dat pe la ele de frică, că acolo e apă un metru şi ceva şi mi-e frică să intru acolo, poate alunec într-o viitură, ceva, să nu mi se întâmple ceva."

Citește și
drum inchis
Circulația întreruptă pe mai multe drumuri naționale din țară din cauza ploilor abundente
Șeful spionajului militar ucrainean spune că rușii au pregătit liste cu execuții: „Profesori, preoți, jurnaliști”

Oamenii au încercat disperaţi să-şi salveze animalele, dar unele tot s-au înecat.

Reporter: „V-a omorât nişte animale?”
Bătrână: „Porcu şi nişte pui mici.”
Reporter: „N-aţi putut să-i salvaţi?”
Bătrână: „N-am putut, că dacă era apă mare? N-am putut să-i iau, mă înecam şi eu."

Cei mai bătrâni au rămas izolaţi în case.

Reporter: „Tanti care e acolo mai poate ieşi?”
Bărbat: „Nu, este operată, are tijă la picior.”
Reporter: „Cât e de mare apa acolo, unde e tanti?”
Bărbat: „Peste 60-70 de centimetri."

Bătrână: „Am apă în casă!”
Reporter: „Puteţi ieşi?”
Bătrână: „Nu poate, nu poate. Și bărbatu-său la fel, e paralizat! Nu putem ieşi.”

În Vâlcea, în comună Băbeni, pompierii au evacuat peste 70 oameni, iar alte zeci şi-au părăsit singuri casele ameninţate de ape. În comună Viile Sibiului, la nici 50 de kilometri de Sibiu, un pârâu umflat de ploile din ultimele zile s-a revărsat în 50 de gospodarii, iar oamenii au strigat disperaţi după ajutor.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: Trebuie făcut ceva dacă e caz medical, măcar să poate merge pe jos de aici. Nu ar putea să intre cu ambulanța dacă ar fi cazul. Trebuie raportat."

Un pod de beton a fost măturat deja de ape.

Localnic: „Atâta de mare a fost curentul încât le-a răsucit. În 20 de minute am scos câinii, ce am mai putut salva, cloşca cu puii a luat-o, tot, a forţat gardul."

Malurile râului Cibin au fost îndiguite, iar militarii le păzesc non-stop. Alte peste 100 de gospodarii din șapte localităţi de lângă Sibiu sunt afectate de inundaţii.

Raed Arafat, secretar de stat MAI: „Pe judeţul Sibiu este spre stabilizare, dacă nu avem ploi mari, trecem peste situaţie cu ce a fost până acum. Rămân digurile de protecţie încă câteva ore, până suntem siguri că nu avem alte episoade de ploi torenţiale."

Localnicii din Vucova, judeţul Timiş, au surprins luni în imagini un vârtej care avea zeci de metri înălţime.

Silvia Barbu, director Meteo Banat-Crișana: „Sunt norii aceştia cu dezvoltare verticală, unde se formează curenţi puternici ascendenţi, unde pot să apară astfel de pâlnii, dar pâlnia aceasta pentru a ajunge la nivelul unei tornade trebuie să ajungă solul şi să provoace şi pagube însemnate."

A plouat torenţial în noaptea de luni spre marți și marți dimineaţă în Capitală, iar în unele zone canalizările au cedat din nou. În Sectorul 3 au căzut şi 50 de litri pe matrul pătrat. Oamenii au scos apa din maşini cu ligheane şi găleţi.

Pe bulevardul 1 Decembrie, şoferii au făcut cale întoarsă, iar tramvaiele au staţionat câteva zeci de minute până când şoseaua a fost eliberată de echipajele de intervenţie. Au fost probleme şi pe Şoseaua Colentina, unde gurile de canal au refulat.

Femeie: „Astea sunt canalizările, în Doamna Ghica mereu au fost probleme.”

LIVE TEXT:

UPDATE 21.30:  Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea au transportat şi distribuit apă potabilă pentru locuitorii din oraşul Băbeni, unde din cauza precipitaţiilor abundente şi a ieşirii din matcă a pârâului Stăncălău au fost inundate 58 de gospodării.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vâlcea, Cătălin Popescu, la Băbeni, pentru populaţia afectată de inundaţii, pompierii au distribuit 5.000 de litri de apă. Popescu a precizat că echipaje de pompieri acţionează şi marţi seara pentru evacuarea apei în localitatea Băbeni, unde în prima parte a zilei au fost evacuate ori s-au autoevacuat 141 de persoane, din 58 de gospodării inundate după revărsarea pârâului Stăncălău, la confluenţa cu râul Bistriţa.

Pompierii intervin marţi seara şi în municipiul Drăgăşani, unde în prima parte a zilei au fost inundate 23 de gospodării situate pe mai multe străzi din oraş. În urma precipitaţiilor abundente, marţi dimineaţa au fost inundate zeci de gospodării din peste 20 de localităţi din judeţul Vâlcea, informează Agerpres.

PRAHOVA

Pompierii prahoveni intervin, marţi seară, în mai multe localităţi ale judeţului pentru evacuarea apei din case şi gospodării care au fost inundate în urma unei ploi torenţiale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Raluca Vasiloae, echipajele acţionează cu motopompe în comuna Bărcăneşti, unde sunt inundate zece gospodării şi locuinţe, dar şi în comuna Păuleşti, sat Găgeni, unde au fost inundate două gospodării.

Totodată, pompierii intervin pentru scoaterea apei dintr-o casă din Boldeşti Scăeni şi dintr-o casă şi o gospodărie din Târgşorul Vechi.

Anterior, echipajele au acţionat pentru degajarea unui pom care a căzut pe carosabil în localitatea Plopeni Sat, dar şi pentru evacuarea apei dintr-o locuinţă din comuna Lipăneşti şi dintr-o brutărie situată într-un cartier mărginaş al Ploieştiului.

UPDATE 17.20: Case din opt localităţi, afectate de inundaţii, în Dâmbovița

Opt localităţi din judeţul Dâmboviţa au fost afectate de inundaţii, iar pompierii acţionează cu motopompe pentru a scoate apa din case, curţi şi beciuri. Cele opt localităţi în care sunt inundaţii sunt Răcari, Cojasca, Ulmi, Cobia, Dragodana, Cornăţelu, Cândeşti, Târgovişte.

Subunităţile de intervenţie din cadrul ISU au acţionat pentru evacuarea apei din gospodăriile populaţiei, astfel: în Oraşul Răcari (sat Mavrodin) - 1 gospodărie (1 curte şi bucătărie) - a intervenit Garda Răcari (1 echipaj cu motopompă); în Oraşul Răcari (sat Mavrodin - strada I. L. Caragiale) - 2 gospodării (2 curţi şi anexe gospodăreşti) - a intervenit Garda Răcari (1 echipaj cu motopompă); în Oraşul Răcari (strada Nicolae Popescu) - 1 gospodărie (1 curte) - a intervenit Garda Răcari (1 echipaj cu motopompă); în comuna Cojasca - 3 gospodării (3 curţi şi 2 locuinţe) - a intervenit Garda Corneşti (1 echipaj cu motopompă); în comuna Ulmi (sat Colanu) - 1 gospodărie (1 curte) - a intervenit Detaşamentul Târgovişte (1 echipaj cu motopompă)'', precizează ISU Dâmboviţa.

În cursul după-amiezii, şase echipaje de intervenţie cu 25 de persoane şi cinci motopompe, de la Detaşamentele Titu, Găeşti şi Garda Voineşti, acţionează pentru evacuarea apei din gospodăriile populaţiei.

„În comuna Cobia (sat Călugăreni) - 1 gospodărie (1 curte) - intervine Detaşamentul Găeşti (1 echipaj cu motopompă); în comuna Dragodana (sat Picior de Munte) - 1 gospodărie (1 curte) - intervine Detaşamentul Găeşti (1 echipaj cu motopompă); în comuna Cornăţelu (satele Cornăţelu, Corni şi Slobozia) - 19 gospodării (19 curţi, 7 locuinţe, 11 anexe gospodăreşti, 5 beciuri) - intervine Detaşamentul Titu (2 echipaje cu 2 motopompe); în comuna Cândeşti (sat Dragodăneşti) - 1 gospodărie (1 curte) - intervine Garda Voineşti (1 echipaj cu motopompă)'', se mai arată în comunicatul ISU Dâmboviţa.

De asemenea pompierii evacuează apa dintr-o gospodărie din municipiul Târgovişte, de pe Aleea Mânăstirea Dealu. ISU Dâmboviţa recomandă cetăţenilor să respecte indicaţiile autorităţilor şi să se intereseze din timp asupra stării vremii şi a drumurilor pe care urmează să se deplaseze.

„De asemenea, recomandăm populaţiei să asigure scurgerea apelor pluviale prin curăţarea şanţurilor şi a rigolelor, iar pe timpul manifestării fenomenelor să limiteze activităţile în aer liber. Totodată, avertizăm cetăţenii ca în cazul producerii viiturilor, să nu se deplaseze prin curenţii de apă, nici cu căruţe sau alte mijloace de transport, şi să se adăpostească în zone înalte şi sigure'', mai precizează ISU Dâmboviţa.

TULCEA

Câteva gospodării situate în satul tulcean Nufăru au fost inundate, marţi după-amiază, iar traficul pe drumul judeţean Tulcea-Murighiol s-a desfăşurat câteva zeci de minute cu dificultate, din cauza precipitaţiilor abundente, conform Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Delta, Florentin Daciu, a declarat presei că Detaşamentul de pompieri Tulcea a intervenit pentru evacuarea apei din patru gospodării situate în localitatea Nufăru.

„Se intervine cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, un autocamion de intervenţie, două motopompe transportabile şi cinci subofiţeri", a menţionat Daciu.

Precipitaţiile abundente au afectat şi circulaţia pe drumul judeţean Tulcea-Murighiol, traficul în zonă desfăşurându-se cu dificultate câteva zeci de minute din cauza apei care a acoperit carosabilul, potrivit imaginilor transmise presei de reprezentantul ISU Delta.

UPDATE 16.10:  Traficul rutier a fost deviat, marţi, pe două tronsoane de drumuri judeţene care au fost afectate de inundaţii, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş.

„DJ 659, pe raza comunei Rociu, sat Gliganu de Sus, a fost acoperit cu apă pe o porţiune de aproximativ 500 de metri, traficul fiind dirijat pe un drum comunal lateral. Pe DJ 678G, în localitatea Ciomăgeşti, partea carosabilă este afectată de aluviuni, traficul fiind dirijat pe un drum comunal lateral", a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş, subinspectorul Mădălin Zamfir.

Zeci de gospodării din nouă localităţi ale judeţului Argeş au fost inundate, marţi, în urma precipitaţiilor abundente, pompierii intervenind cu autospeciale şi motopompe pentru evacuarea apei.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş au anunţat că, în prima parte a zilei, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din peste 40 de gospodării. Conform aceleiaşi surse, localităţile afectate sunt Albota, Poiana Lacului, Vedea, Costeşti, Rociu, Babana, Buzoiesti, Lunca Corbului şi Săpata.

 UPDATE 15.50: 141 de persoane din Vâlcea, evacuate din zonele afectate de inundații.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea au mai precizat că cea mai afectată localitate este Băbeni, unde au fost evacuaţi şase copii şi patru adulţi şi s-au autoevacuat alte 131 de persoane după ieşirea din matcă a pârâului Stăncălău, dar nivelul apei este în scădere, conform Agerpres.

„Peste 100 de pompieri vâlceni intervin în sprijinul cetăţenilor din localităţile Băbeni, Drăgăşani, Călimăneşti, Horezu, Băile Govora şi Râmnicu Vâlcea. Militarii acţionează pentru evacuarea apei din gospodării, realizarea digurilor de protecţie cu saci cu nisip şi evacuarea preventivă a persoanelor din locuinţele inundate. La Băbeni au fost evacuate preventiv 10 persoane (şase minori şi patru adulţi )şi 131 de persoane s-au autoevacuat. În zonă apa este în scădere", a anunţat şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit reprezentanţilor ISU Vâlcea şi ai Instituţiei Prefectului Vâlcea, în judeţ au fost inundate, marţi, gospodării din Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Drăgăşani, Călimăneşti, Băile Govora , Horezu, Suteşti, Buneşti, Căzăneşti, Prundeni, Mihăeşti, Alunu, Drăgăşani, Orleşti, Ştefăneşti, Zăvideni, Orleşti, Ştefaneşti, Copăceni, Popeşti, Mateeşti, Şirineasa, Nicolae Bălcescu, Livezi. În aceste localităţi au intervenit pompierii militari sau voluntari de la comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.

Cele mai multe gospodării inundate sunt la Băbeni, Drăgăşani şi Prundeni, Râmnicu Vâlcea şi Călimăneşti, unde intervin pompierii militari.

În prima parte a zilei de marţi s-a întrunit şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, care a identificat şase zone critice apărute pe cursurile de apă din judeţ. În respectivele zone au intervenit cu utilaje (buldoexcavatoare, excavatoare, saci cu nisip) reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA). Acele zone critice sunt: pârâul Stăncălău (oraş Băbeni); pârâul Valea Plopilor (comuna Vaideeni), pârâul Lotru (punctul Râpa Brădişor); râul Olteţ (comuna Alunu); pârâul Luncavăţ (comuna Oteşani), pârâul Topolog (comuna Nicolae Bălcescu).

În localităţile Băbeni şi Slătioara, 150 de gospodării au rămas fără alimentare cu energie electrică. Tot din cauza precipitaţiilor, pe DN7, la Călimăneşti au fost perioade când circulaţia a fost deviată pe centura Călimăneşti, iar la Milcoiu a fost întreruptă, până când a fost evacuată apa de pe carosabil.

Update În judeţul Gorj s-a dispus deplasarea în zonele inundate a echipajelor din cadrul subunităţilor ale căror raioane nu sunt afectate de inundaţii. Echipajele intervin pentru evacuarea apei din mai multe gospodarii şi beciuri inundate din localitățile Alimpești, Bengești-Ciocadia, Hurezani, Schelă, Bălcești, Novaci, Prigoria, Logrești, Pociovaliștea și Dănești.  Situaţia este permanent monitorizata pentru prevenirea și înlăturarea efectelor de vreme rea.

Update În Judeţul Argeș, pompierii militari au intervenit în peste 40 de gospodării din 9 localităţi: Albota, Poiana Lacului, Vedea, Costești, Rociu, Babană, Buzoiesti, Lunca Corbului şi Săpată. Misiunile în sprijinul populației continua, iar evoluția din teren rămâne în atenție pentru dispunerea măsurilor necesare gestionarii optime a efectelor.

Update Din cauza ieşirii din matca a râului Bistrița, s-a dispus măsura evacuării preventive a persoanelor (aproximativ 70 ) din 25 de gospodarii posibil a fi afectate, din localitatea Băbeni, Județul Vâlcea. Atât localnicii, cât și animalele acestora vor fi duse în afara zonei de risc.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vâlcea, Cătălin Popescu, pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei din gospodării în Prundeni, Drăgăşani, Valea Mare, Râmnicu Vâlcea, Căzăneşti, Băbeni şi Călimăneşti.

Potrivit autorităţilor din Vâlcea, DN 7 a fost acoperit de viiturile scurse de pe versanţi, astfel încât la kilometrul 194+500, în zona localităţii Călimăneşti Valea Oltului a fost blocată. Poliţia Vâlcea anunţă devierea circulaţiei rutiere pe DN 7, între kilometrii 191 şi 198. Pompierii militari din Vâlcea intervin pentru degajarea apei de pe carosabil.

Update Peste 25 de gospodării din opt localităţi argeşene au fost inundate, marţi dimineaţă, la scurt timp după ce judeţul Argeş a intrat sub cod roşu de inundaţii.  Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, echipajele de pompieri intervin în localităţile Albota, Poiana Lacului, Vedea, Costeşti, Rociu, Babana, Buzoieşti, Lunca Corbului, unde peste 25 de gospodării au fost inundate.

ISU Argeş informează că la nivelul judeţului a fost activată grupa operativă şi Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor, iar autorităţilor locale li s-a cerut să asigure permanenţa pentru a putea interveni în zonele afectate.


Meteorologii au restrâns codul portocaliu la mai multe judeţe din centru şi sud, până marți la ora 18. În rest, în cea mai mare parte a ţării rămâne în vigoare, până la ora 21.00, codul galben.

În vreme ce meteorologii continua să emită avertizări de tip nowcasting, care anunţă ploi puternice, imediate, în anumite regiuni, cei de la IGSU ne învaţă cum să reacţionăm în asemenea situaţii. Important e să vă protejaţi mai întâi viaţă şi familia, mai apoi bunurile. Aşadar, în cazuri nefericite, plecaţi din locurile expuse riscurilor.

La evacuarea locuinţei, deconectaţi aparatele electrice şi mutaţi lucrurile mai valoroase în partea înaltă a casei. Luaţi cu dumneavoastră acte, hrana, îmbrăcăminte groasă, medicamentele strict necesare şi o sursă de iluminat. Nu beţi apă din surse nesigure şi staţi departe de cablurile căzute de pe stâlpi.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Citește și...
Viața într-un apartament de la demisol, construit de liderul unui clan interlop: fără lumină, igrasie și inundații
Viața într-un apartament de la demisol, construit de liderul unui clan interlop: fără lumină, igrasie și inundații

Visul imobiliar a mii de români s-a transformat într-un coşmar după ce s-au trezit captivi, la câţiva metri sub pământ, în apartamente noi care se inundă la prima ploaie mai puternică.

Circulația întreruptă pe mai multe drumuri naționale din țară din cauza ploilor abundente
Circulația întreruptă pe mai multe drumuri naționale din țară din cauza ploilor abundente

Centrul INFOTRAFIC informează că în urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă care au dus la scurgerea aluviunilor şi acumulări de apă pe carosabil, circulația pe câteva drumuri naționale este blocată.

Străzi inundate în Capitală după furtuna de marți dimineață. Intervenție a pompierilor
Străzi inundate în Capitală după furtuna de marți dimineață. Intervenție a pompierilor

Pompierii din Bucureşti intervin, marţi dimineaţă, în urma precipitaţiilor abundente, în mai multe zone din Capitală, pentru degajarea apei acumulate.

Dezastru în Japonia: Sunt 156 de morţi.
Dezastru în Japonia: Sunt 156 de morţi. "Mi-am văzut casa scufundându-se”

Salvatori japonezi şi-au intensificat eforturile, în pofida şanselor reduse de a găsi supravieţuitori între dărâmături, în urma ravagiilor făcute de ploi în vestul Japoniei. Au murit cel puţin 156 de persoane.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Prezență, declarații și incidente. Candidați sancționați pentru propagandă
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Prezență, declarații și incidente. Candidați sancționați pentru propagandă

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

AFP: Alegeri în România - Candidatul extremei dreapta ar putea ajunge la putere
AFP: Alegeri în România - Candidatul extremei dreapta ar putea ajunge la putere

Românii votează duminică în primul tur al alegerilor prezidenţiale, într-un climat social tensionat care ar putea favoriza candidatul extremei drepte şi ar marca o turnură iliberală în această ţară est-europeană, relatează France Presse.  

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

Votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.