COD ROSU de inundatii in Vrancea. Zeci de gospodarii si mai multe terenuri arabile au fost inundate

inundatii

Hidrologii au instituit cod rosu in bazinul raului Milcov, din judetul Vrancea, valabil de marti seara, de la ora 20.20 si pana miercuri dimineata, la ora 9.00.

In acest interval, specialistii spun ca vor fi scurgeri importante pe versanti si torenti, cu cresteri rapide de debite si depasiri ale cotelor de pericol.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), marti seara a fost instituit cod rosu hidrologic in bazinul Milcovului, valabil pana miercuri dimineata, la ora 9.00.
Hidrologii avertizeaza ca in aceasta perioada vor avea loc scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si cresteri rapide de debite si niveluri, cu depasiri ale cotelor de pericol.

"Ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor in curs, prognozate si a propagarii se vor produce in continuare scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efecte de inundatii locale si cresteri rapide de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de pericol pe raurile din bazinul hidrografic Milcov (judetul Vrancea). In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmarirea evolutiei situatiei hidrometeorologice", se mai arata in avertizarea INHGA, potrivit news.ro.

Zeci de gospodarii, inundate in Vrancea

Citește și
Inundatii Mangalia
Strazile din Mangalia, transformate in rauri in urma ploilor de luni. Canalizarea nu a mai facut fata

Zeci de gospodarii si peste 30 de hectare de teren arabil din judetul Vrancea au fost inundate in urma ploilor abundente de marti seara. Tot din cauza precipitatiilor, DN 2M a fost acoperit de aluviuni de un metru si jumatate inaltime, circulatia in zona fiind blocata.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Vrancea, Paul Bindar, in urma ploilor abundente, peste 50 de gospodarii si locuinte au fost inundate in satele Pitulasa si Arva, din comuna Brosteni, unde ploile au afectat si 30 de hectare de teren arabil.

De asemenea, drumul national 2 M, intre Brosteni si Vera, a fost acoperit de aluviuni pe o distanta de 30 de metri, aluviunile masurand un metru si jumatate inaltime.

In zona, se actioneaza pentru deblocare cu un buldoexcavator, un autocamion de interventii si zece subofiteri de la ISU Vrancea, a precizat sursa citata.

Ploile abundente au provocat probleme si in comuna Jaristea. Primarul comunei, Catalin Toma, a scris pe Facebook ca precipitatiile au afectat drumul care traverseaza satul Scinteia, iar mai multe curti au fost inundate.

”Ca urmare a ploilor torentiale, va informam ca in satul Scinteia exista drumul judetean grav afectat, dar si curti inundate, fapt pentru care rugam pe toti cei care pot da o mana de ajutor sa intervina. De asemenea, pe DJ 205 B, podul Anghelinei este inundat, motiv pentru care drumul dintre Jaristea si Bolotesti este blocat. In acest moment, s-a transmis la ISU Vrancea si incercam cu echipamentele din dotare sa intervenim”, a scris primarul comunei Jaristea.

Inundatii s-au inregistrat, marti seara, si la Ramnicu Sarat, in judetul Buzau. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Buzau, Vasile Prahoveanu, mai multe strazi au fost inundate in urma ploilor abundente, cand apa a intrat in zeci de curti, iar oamenii au sunat la 112 pentru ajutor.

Reprezentantii ISU Buzau actioneaza pe mai multe strazi din Ramnicu Sarat, cu motopompe de mare capacitate. Potrivit sursei citate, apa a intrat in 14 curti, la ora transmiterii stirii pompierii actionand pentru ajutarea populatiei. De asemenea, Primaria Ramnicu Sarat intervine cu serviciul voluntar, cu patru motopompe.

In localitatile din jurul municipiului Buzau a cazut grindina cateva zeci de minute.

Cod portocaliu si Cod galben

Conform prognozelor, in intervalul 24 mai, ora 00,00 - 25 mai, ora 00,00, va fi Cod portocaliu de inundatii pe raurile din bazinele hidrografice Trotus superior si mijlociu (judetele Harghita, Neamt si Bacau), Putna - bazin superior si mijlociu (judetul Vrancea), unii afluenti ai Bistritei din judetele Neamt si Harghita, Raul Negru, Homorod si unii afluenti mici din bazinul superior al Oltului (judetele Harghita, Covasna si Brasov).

De asemenea, fenomenele de scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din judetele Bistrita Nasaud, Sibiu, Harghita, Covasna, Bacau si Vrancea.

Incepand de marti, ora 17,00, si pana joi, ora 12,00, se vor inregistra scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, precum si viituri rapide pe raurile mici, cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale Cotelor de aparare pe raurile din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Lapus (judetele Maramures si Satu Mare), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), afluentii mici ai Somesului din judetele Cluj, Salaj, Maramures si Satu Mare, bazinele superioare ale Muresului si Tarnavelor din judetele Harghita si Mures, Olt superior si mijlociu si afluentii sai din judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea si Arges, Arges superior (judetele Arges si Dambovita), Ialomita - bazin superior si afluenti (judetele Dambovita si Prahova), Suceava, Moldova, Bistrita (judetele Suceava, Harghita, Neamt si Bacau), Trotus (judetele Harghita, Neamt si Bacau), Putna (judetul Vrancea), Ramnicu Sarat (judetele Buzau si Vrancea), Buzau - bazin superior si afluenti (judetele Brasov, Covasna si Buzau), Barlad superior si afluentii sai din judetele Iasi,Vaslui, Bacau si Galati, Jijia si Baseu (judetele Botosani si Iasi).

Totodata, pana marti la ora 00,00, se vor inregistra cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale Cotelor de atentie in bazinul superior al raului Somesul Mic si pe afluentii sai de pe cursul mijlociu si inferior (judetul Cluj), iar fenomene hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare in bazinele hidrografice ale raurilor Fenes si Nadas.

Ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate si propagarii, tot pana la miezul noptii zilei de marti, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale Cotelor de atentie si pe afluentii mici ai raului Crisul Alb sector aval S.H. Gurahont - amonte S.H. Ineu, afluentii mici ai raului Mures aferenti sectorului aval S.H. Savarsin - amonte S.H. Radna (judetul Arad). In acelasi timp, fenomene hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare si in bazinele hidrografice ale raurilor Hodis, Cleceova si Chisindia.

Potrivit INHGA, va fi Cod galben de inundatii, pana marti la ora 22,00, si pe afluentii raului Jiu de pe sectorul aval S.H. Sadu - amonte S.H. Rovinari (judetul Gorj), cu probabilitate mai mare de producere a fenomenelor hidrologice in bazinele raurilor Bistrita si Tismana.

Nu in ultimul rand, pana marti la ora 00,00, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale Cotelor de atentie pe raurile mici din bazinele superioare ale raurilor Timis, Poganis, Barzava, Caras (judetele Caras Severin si Timis), dar si pe raurile mici din bazinul superior al raului Timis.

Atentionarile au fost transmise catre: Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala Apele Romane, Ministerul Administratiei si Internelor, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A. si Administratiile Bazinale de Ape: Somes-Tisa, Mures, Olt, Arges-Vedea, Buzau-Ialomita, Siret, Prut-Barlad, Crisuri, Mures, Jiu, Banat.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Vama Veche a fost DISTRUSA de ploi in doar jumatate de ora. Pe plaja de corturi a aparut un crater urias
Vama Veche a fost DISTRUSA de ploi in doar jumatate de ora. Pe plaja de corturi a aparut un crater urias

Furtuni ingrozitoare si chiar zapezi pe care nu le mai astepta nimeni au facut din luna mai, una a extremelor meteorologice. Plaja din Vama Veche este distrusa iar in Mangalia in doar cateva minute, soselele au devenit impracticabile.

Strazile din Mangalia, transformate in rauri in urma ploilor de luni. Canalizarea nu a mai facut fata
Strazile din Mangalia, transformate in rauri in urma ploilor de luni. Canalizarea nu a mai facut fata

 Codul galben de vreme rea le-a creat batai de cap locuitorilor din Mangalia. Mai multe strazi au fost inundate, dupa ce canalizarea nu a mai facut fata ploilor torentiale.

Pagube materiale importante si vieti puse in pericol dupa viituri, in Valcea. 13 masini dintr-o parcare au fost luate pe sus
Pagube materiale importante si vieti puse in pericol dupa viituri, in Valcea. 13 masini dintr-o parcare au fost luate pe sus

Viitura naprasnica, inregistrata in Valcea, a fost cat pe ce sa ia vieti omenesti. Cei loviti de ape isi scot acum noroiul din case si din curti.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.