CNA sesizeaza Parchetul privind faptul ca OTV emite ilegal, fara a avea licenta audiovizuala
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, marti, sa sesizeze Parchetul privind faptul ca, incepand de vineri noaptea, OTV emite ilegal in Romania, fara a avea licenta audiovizuala.
CNA s-a autosesizat cu privire la emisia televiziunii OTV pe frecventa Direct Digital TV (DD TV), incepand cu data de 18 octombrie, ora 23.00.
La propunerea Laurei Georgescu, presedintele CNA, Consiliul a decis, in sedinta de marti, sa sesizeze Parchetul pentru ca OTV emite in Romania fara a avea licenta audiovizuala.
Decizia a fost luata in baza articolului 96, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda penala de la 5.000 lei la 100.000 lei transmisia serviciilor de programe de televiziune/radiodifuziune fara licenta de emisie sau licenta de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru, daca fapta prezinta pericol pentru siguranta nationala, ordinea publica sau sanatatea publica ori poate crea probleme de natura economica sau operationala altor furnizori de retele ori servicii de comunicatii electronice sau utilizatorilor".
Totodata, CNA a decis, marti, sa sesizeze Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si societatea Digital Sky SRL, care ridica semnalul televiziunii DD TV la satelitul Eutelsat 16 grade Est, sa suspende difuzarea televiziunii DD TV, "pana la solutionarea aspectelor de natura penala" in acest caz.
Aceasta decizie a fost luata cu unanimitate de voturi de membrii CNA (Laura Georgescu, Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea).
In plus, Consiliul a decis sa ii invite pe actionarii societatii Telecroma Media SRL, care detine licenta audiovizuala a DD TV, la sedinta CNA de joi.
Laura Georgescu a spus ca societatea Telecroma Media SRL a primit o amenda de la CNA in anul 2009, pentru incalcarea legislatiei audiovizuale, dar nu a facut, in termen de sase luni, dovada la CNA ca a achitat aceasta amenda.
Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, "Licenta audiovizuala analogica se retrage de Consiliu in urmatoarele situatii: titularul nu depune la Consiliu, in termen de 6 luni de la data aplicarii unei amenzi, dovada achitarii acesteia".
Cu toate acestea, Laura Georgescu nu a sustinut in sedinta de marti retragerea licentei audiovizuale a DD TV, propunand discutarea acestui subiect in sedinta de joi a Consiliului.
Propunerea de amanare a discutarii cazului a fost adoptata cu sapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Radu Calin Cristea, Rasvan Popescu), in timp ce "impotriva" amanarii discutarii aspectului au votat Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Florin Gabrea si Cristina Trepcea.
"Nu depinde de noi sa decidem daca inchidem sau nu o televiziune, pur si simplu legea ne obliga", a spus Cristina Trepcea, facand referire la neachitarea amenzii de catre DD TV, fapt care, potrivit Legii audiovizualului, implica retragerea licentei audiovizuale a DD TV.
"Daca exista aceasta amenda neplatita, in Legea audiovizualului spune foarte clar ca, in sase luni, trebuie facuta dovada. A facut dovada? Inteleg ca nu. De ce mai asteptam?", a spus si Narcisa Iorga.
In schimb, Laura Georgescu a spus ca societatea Telecroma Media SRL este in insolventa din septembrie 2013. "Nu are plan de reorganizare, nu va veni niciodata cu documentele", a spus Georgescu.
Pe de alta parte, prezenta la sedinta CNA de marti, reprezentanta Telecroma Media SRL - avocatul Julia Zorkoczy - a solicitat Consiliului amanarea discutarii situatiei DD TV, pentru ca asociatii societatii Telecroma Media SRL sa aiba timp suficient pentru a depune la CNA toate documentele.
Julia Zorkoczy a mai solicitat CNA sa invite la discutii si pe reprezentantii OTV. "Noi consideram de cuvinta sa raspunda si ei la niste intrebari cu privire la modalitatile tehnice, modalitatile de a emite", a spus avocatul DD TV.
In schimb, membrul CNA Cristina Trepcea a spus ca CNA nu poate invita la discutii reprezentantii unui post care nu exista.
Pe de alta parte, la sedinta CNA de marti a fost prezenta Livia Vasile, care a spus ca il reprezinta pe Dan Diaconescu, dar nu are un mandat pentru a vorbi in sedinta de marti.
"Dar cine este domnul Dan Diaconescu? Este o persoana privata", i-a spus Cristina Trepcea, intreband-o pe Livia Vasile care este scopul prezentei sale in sala de sedinte a CNA.
Livia Vasile a spus, in schimb, ca sedintele CNA sunt publice. "Eu am activat in OTV inainte de a fi inchis. Dar nu am venit astazi sa vorbesc in numele nimanui", a spus aceasta.