Clima României devine din ce în ce mai periculoasă. Alimentele care vor dispărea
Ne aşteaptă ierni tot mai călduroase şi veri din ce în ce mai secetoase. Dacă mulţi dintre noi îşi amintesc de sărbători la final de an cu zăpadă, iată că începe să devină o certitudine că Moş Crăciun vă trebui să îşi adapteze sania pentru asfalt.
După ce au analizat evoluţia vremii din ultima sută de ani, meteorologii ne anunţă că lucrurile se schimbă în rău. Pregătiţi-vă tot mai des de fenomene extreme, dar şi de schimbări în agricultură. Ultimii 18 ani au fost cei mai călduroşi din istorie, cu recorduri pe care nu ni le-am fi dorit. 2015 a fost anul cel mai secetos, iar vara lui 2012 a fost cea mai aridă, cu 107 zile tropicale. Temperatura a crescut cu aproape doar grade, enorm spun meteorologii.
Elena Mateescu, ANM: „Cea mai mare cantitate de precipitaţii înregistrată în 20 de minute a fost în 1989 la Curtea de Argeş, 206 l/mp. În 7 iulie 2018 a fost doar un litru, în 24 de ore.”
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pe de altă parte ierni grele, conform măsurătorilor, n-am mai avut de mult. Cea mai scăzută temperatura înregistrată vreodată în România a fost de -38,5 lângă Braşov, în ianuarie, 1942.
Toate aceste schimbări climatice au venit şi cu fenomene extreme. Elena Mateescu, ANM: „Dacă în 2011 emiteam 1744 de alerte meteorologice de vreme severă imediate, anul acesta în primele zece luni ale anului am emis 4900 de alerte meteorologice, din care numai în vară peste 3 mii."
Inclusiv hidrologii ne avertizează că va trebui să ne aşteptăm la viituri care nu pot fi anunţate din timp.
„Din punct de vedere al viiturilor schimbarea majoră o aşteptam la nivelul frecvenţei, viiturilor rapide. Aici va trebui în perioada următoare să găsim soluţii mai bune de anticipare dar şi ne informare a oamenilor aflaţi în astfel de zone”, afirmă un hidrolog.
Dacă vremea se schimbă la fel se întâmplă şi cu vremurile. Va trebui să ne adaptăm şi alimentaţia. Specialiştii spun ca fermele de animale reprezintă printre cele mai mari surse de poluare.
„Un kilogram de carne consumă atâta energie cât ar consuma câteva zeci de kg de cereale. În zona Asiei deja se mănâncă insecte şi este în meniul obişnuit. O altă resursă este reprezentată de peşte şi fructele de mare care poate să suplinească această teamă de a mânca insecte”, spune Ionuţ Anica-Popa, conferenţiar universitar la ASE.
Institutele de cercetare lucrează deja la soiuri care să reziste la schimbările climatice. La Fundulea se fac experimente în special pe grâu şi porumb.
Sursa: Pro TV
Etichete: cereale, meteo, incalzire globala, carne, clima, ape, schimbari, hidrologie,
Dată publicare:
14-11-2018 07:04