Clădirile vechi, renovate cu ajutorul primăriei. Ce păţesc cei care refuză
După 3 ani de la adoptarea legii care le permite primăriilor să-i ajute cu jumătate din sumă pe proprietari să renoveze faţadele clădirilor, încep şi lucrările.
În Braşov, de pildă, a început un program pilot, în centrul oraşului, iar oamenii care acceptă pot fi scutiţi de la plata impozitului pe imobil timp de 5 ani.
Şi în Bucureşti, există un program similar. Proprietarii achită în rate 50 la sută din costul total. Cei care se împotrivesc pot fi daţi în judecată de Primăria Capitalei, pentru a plăti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aproape 10 mii de euro plătesc proprietarii acestei case vechi de 100 ani pentru renovarea faţadei. Jumătate din sumă. Restul vine de la primărie. Programul pilot din Braşov are şi un set de facilităţi.
Autorizaţia de construcţie se obţine în 15 zile fără niciun fel de cost iar proprietarii beneficiază de o scutire de impozit timp de 5 ani consecutiv. Totul este ca proprietarii să îşi dea acordul.
Primăria Capitalei a început lucrări la 145 de clădiri cu risc seismic
Şi în Bucureşti, Compania Municipală pentru Consolidări a început să lucreze la anumite case din zona centrală a capitalei. Luni, muncitorii au instalat schele pe această casă boiereasca de pe bulevardul Regina Elisabeta. Au început să lucreze efectiv la faţada pentru ca elemente din ea ar fi putut să cadă în orice moment peste oameni.
Proprietarii sunt mutaţi pe cheltuiala primăriei, care le dă şi bani de chirie. Iar pentru reparaţii, tot primăria plăteşte jumătate din sumă. Cealaltă jumătate o achita oamenii, în rate egale, fără dobânda, timp de 25 de ani.
Marius Coaja, consilierul primarului general: “Cei care nu au fost de acord, primăria le poate reface faţadele şi se adresează în instanţă să-şi recupereze banii."
Primăria Capitalei spune că a identificat 349 de clădiri cu risc seismic 1, iar la 145 se lucrează. Proprietarii au fost notificaţi şi au 60 de zile să-şi dea acordul.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!