Din clădirile vechi cad pietre și burlane pe trotuare. Primăria amenință cu amenzi
Mii de faţade ale clădirilor din Capitală stau să cadă pe trecători sau maşini. Proprietarii le-au abandonat ori susţin că nu au bani de reparaţii. Primăria îi amenință cu amenzi de 5.000 de lei şi îi cheamă la negocieri.
Municipalitatea susţine că poate consolida imobilele încadrate în clasa 1 de risc seismic din bugetul propriu şi a început lucrările la câteva clădiri din centru.
Calea Moşilor din Bucureşti este plină de clădiri aflate în ruină, care reprezintă un pericol pentru trecători. Hanul Solacolu, de pildă, se poate prăbuşi oricând.
Reporter: „Nu vă este frică să treceţi pe aici?”
Mamă: „Vin mereu pe aici, fiindcă peste stradă mi-a căzut odată un burlan în cap."
Dr. inginer Emil-Sever Georgescu, director Institutul Naţional de Cecetare în Construcţii: „Orice vibraţie poate să conducă la prăbuşirea lor în interior, dar mai ales în exterior, foarte grav mai ales că trotuarul nu este închis."
Clădirea a fost retrocedată în 2003, dar proprietarii nu au făcut nimic. Primăria a pus o bandă care restricţiona trecerea, însă şi aceea a dispărut între timp.
La Foişorul de Foc, reprezentanţii muzeului au închis trotuarul pentru a-i ţine pe oameni departe de monumentul din care cad bucăţi.
Director muzeu: „Nu e de ajuns, dar sperăm că în urma procesului de reabilitare să se rezolve totul."
Gabriela Firea, primarul Capitalei: „Poate că la acest gest de amendă drastică lunară de 50 milioane de lei vechi, vor înţelege că nu putem să stăm la nesfârşit cu aceste clădiri în centru aşa.”
Primăria susţine că are bani pentru a reabilita clădirile vechi din centrul Capitalei şi a început lucrările la nouă dintre ele.
Într-o clădire în paragină din Centrul Vechi, muncitorii lucrează de cinci săptămâni, dar sunt încă la stadiul de igienizare.
Reporter: „Cât de rezistente mai sunt pardoselile?”
Muncitor: „Nu ştiu că nu s-a făcut un studiu. Trebuie să fim atenţi să nu cădem pe găurile astea"
Pe lângă imobilele pe care primăria le reabilitează pe banii ei mai sunt cel puţin 3000, conform unei asociaţii care inventariază casele vechi, aflate în proprietatea locatarilor.
Inspectorii îi vor avertiza că vor fi amendaţi, dacă nu le repară. Oamenii pot cere ajutorul primăriei, în cazul în care nu au bani, iar imobilul se încadrează în clasa 1 de risc seismic. Ei trebuie să îşi dea acordul scris că se mută din imobil pe perioada reparaţiilor.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!