Proprietarii clădirilor istorice, obligați să suporte reparațiile. Soluția găsită în Oradea
În mai toate oraşele ţării, zonele istorice, cu străzi şi clădiri fermecătoare, magazine şi restaurante, au devenit locuri de promenadă, dar şi fabrici de bani.
Din păcate, multe dintre fațadele acestor clădiri lasă de dorit. Toată lumea aşteaptă ca primăriile să le repare, deşi responsabili sunt proprietarii imobilelor. Mai ales că unii, percep de pe urmă spaţiilor centrale chirii uriaşe.
În centrul istoric al Brasovului se află cea mai scumpă stradă din afară Capitalei. Pe Republicii, spaţiile comerciale se închiriază cu 38 de euro metru pătrat pe lună.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Din păcate, celor care încasează banii nu le pasă că de pe faţada unei clădiri de secol XVIII se desprind bucăţi de tencuială. Singurii care intervin sunt pompierii.
Primăria le-a trimis sute de notificări proprietarilor, pentru a-i convinge să nu-i mai pună în pericol pe trecători. În plus, la parterul clădirii funcţionează un restaurant, al cărui proprietar achita o chirie de 3.200 de euro lună de lună.
În ciuda pericolului, autorităţile locale susţin că pot doar să supraimpoziteze clădirile în ruină.
Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Braşov: "Primăria Braşov nu are un instrument coercitiv care să îi permită să îi sancţioneze pe proprietari. Trebuie clar o expertiză făcută asupra clădirii, pentru a vedea dacă clădirea reprezintă un risc."
De cele mai multe ori, aceste expertize sunt făcute abia după ce bucăţi din clădire încep să se desprindă, iar în unele cazuri se produc accidente grave.
Chiar în cazul unui imobil din Braşov, poliţia locală i-a somat pe proprietari să-şi repare faţadă. Unul dintre ei a înţeles că n-are încotro, nu şi vecinii săi.
Cristian, proprietar: "Trebuie să plătească conform cotelor care le revin, să achite şi ei partea lor din lucrare. Dacă nu, voi fi nevoit să îi acţionez în instanţă."
De când a ridicat problema, bărbatul e evitat de vecini şi chiar privit cu duşmănie.
Primăria Braşov va inventaria, cu ajutorul experţilor, clădirile în situaţie de risc.
Apoi, proprietarii vor fi obligaţi să le repare: unii din fonduri proprii, alţii vor fi împrumutaţi de la bugetul local, iar cei mai săraci primesc banii sub formă de ajutor.
La Oradea, Consilul Local a votat deja: proprietarii clădirilor din centrul istoric, care nu-şi renovează faţadele, plătesc un impozit de cinci ori mai mare.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!