Clădirile moderne pentru birouri schimbă fața orașelor din România
Un sfert dintre angajaţii din Bucureşti lucrează în clădiri moderne, iar numărul lor continuă să crească. Studiile arată că în general în România, suprafaţa spaţiilor pentru birouri s-a dublat în ultimii ani iar tendinţa se va menţine.
La un kilometru de centrul Timișoarei, un investitor privat construieşte cu 220 de milioane de euro un centru de afaceri cu cinci clădiri pentru birouri. Două dintre imobile au fost deja închiriate.
Potrivit proiectului, toate construcţiile au la parter cafenele şi restaurante iar în apropierea lor urmează să apară un parc suspendat şi spaţii pentru educație şi servicii medicale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Laurenţiu Manea, director dezvoltare complex: "Am construit clădirile de biroruri pe cererea reală din piaţă. Construim foarte multe funcţiuni şi servicii pe care le oferim angajaţilor care lucrează în clădirile de birouri, grădiniţă, şcoală privată, centre medicale."
Specialişti din domeniul imobiliar susţin că investiţiile în astfel de clădiri au crescut în ultimele luni.
Numai în Timişoara - de pildă - există 250.000 de metri pătraţi disponibili pentru birouri iar până anul viitor suprafaţă va creşte cu încă o sută de mii.
Vlad Vela, director general: "După ce clădirea noastră a fost în picioare, a crescut galopant preţul la terenurile din jur. Sunt 4-5 proiecte în jur care se dezvoltă în acest timp. Odată cu proiectele rezindențiale şi au început şi spaţiile comerciale să se dezvolte."
Sabin Totorea, Country Senior Office: "Zona a început să crească, lucrurile din jurul nostru, casele se zugrăvesc, toată zona de servicii, magazine, restaurante."
În Iaşi, s-au ridicat mai multe imobile de acest fel după ce industria IT a început să se dezvolte.
Paul Tehuțu, administrator agenţie imobiliară: '' Înainte, clădirile de biroruri aveau maxim 4 etaje şi însumau o mie - două mii metri pătraţi. Acum vorbim de zeci de mii de metri pătraţi."
Un metru pătrat în clădirile pentru birouri se închiriază cu cel puţin 5 euro. Preţul urca până la 30 de euro şi chiar depăşeşte această valoare în zonele centrale.