Mii de accidente, din cauză că muncitorii nu poartă echipament de protecţie. "Casca o port, dar nu acum, că nu e cazul"

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 05 Octombrie 2018 18:57
Categorie: Social

În România, mor în accidente de muncă de trei ori mai mulţi angajaţi decât în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană.

Cele mai multe decese sunt înregistrate pe şantiere, unde 80 la sută dintre muncitori nu primesc sau nu poartă echipamente de protecţie. În acelaşi timp, din cauza acestor accidente, economia românească pierde în fiecare a, 11 milioane de euro - arată un studiu făcut de o companie, specializată în securitatea muncii.

Deşi lucrează la câţiva metri înălţime, aceşti muncitori care ridică un bloc pe litoral nu au echipament de protecţie. Nu au căşti, vesta reflectorizantă şi hamurile de protecţie - cerute de lege.

Situaţia se repetă şi pe alte şantiere.

„Casca e sus. O port dar nu acum că nu e cazul”, explică un muncitor.

Datele Institutului European de Statistică arată că, în România, acum doi ani au avut loc 4.500 de accidente de muncă. În multe cazuri, victimele nu purtau echipament de protecţie.

Cele mai multe dintre accidentele de muncă de la noi din ţară se petrec în domeniul construcţiilor. Aici mai bine de jumătate dintre muncitori nu respecta nici măcar condiţiile minime de protecţie a munci. Aşa se face ca ţara noastră se afla pe primele locuri în topul ţărilor cu accidente de muncă, unele chiar mortale.

Experţii în securitatea muncii susţin că în România mor de trei ori mai mulţi oameni la locul de muncă faţă de media statelor din Uniunea Europeane. Grav este ca - la noi - multe accidente de muncă nu sunt raportate.

Claudia Tatarici., medic serviciul de ambulanţă: "Sunt situaţii când motivul solicitării este un accident de muncă. Ajungem la caz, pacientul nu ne spune dacă este angajat sau nu la o societate şi noi îl trecem ca accident necunoscut. Aproximativ 50% sunt trecute astfel."

Potrivit un studiu Eurofin - companie specializată în domeniul securităţii în munca - din cauza accidentelor de muncă România pierde în fiecare an peste 11 milioane de euro.

Nicoleta Bărbuță-Mișu, profesor de economie: "S-ar putea să existe defecţiuni în firma, înlocuire de echipamente, reparaţii de echipamente - care înseamnă costuri suplimentare. În primul rând pierde angajatul, apoi pierde societatea, pierde, de fapt, toată economia naţională. Pentru că, de fapt, un accident de muncă poate să însemne şi întrerupere de activitate înseamnă o scădere de produs naţional brut."

Studiul nu a luat în calcul costurile cu tratamentul victimelor accidentelor de muncă şi nici întârzierile de producţie ori penalităţile pentru livrările amânate din cauza angajaţilor care nu au mai putut lucra.

Accident de muncă la Mina Vulcan. Doi mineri, răniți
Accident de muncă la Mina Vulcan. Doi mineri, răniți
VIDEO PROTVPLUS.RO
peste gratar
Furtuna din mare a scumpit peștele de Florii. Pescarii au avut capturi de 3 ori mai mici
Șuberek, pleșcavița sau palanete. Noile mâncăruri stradale preferate de români
Mii de oameni din toată țara au participat la pelerinajul de Florii
Bucureştenii vor putea închiria trotinete electrice. De ce sunt mai rapide ca maşinile
Imagini greu de privit. Ce au găsit inspectorii ANPC într-un magazin, înainte de Florii
Elevii unei școli din Bacău își câștigă singuri banii necesari pentru un loc de joacă
spalare picioare
Ritualul spălării picioarelor, la Catedrala din Alba Iulia: ”Un sentiment foarte pofund"
O asistentă medicală, mama unei fetițe de 8 ani, are nevoie de ajutor. Cum puteți dona
Liste de așteptare pentru cei care vor cozonaci pe masa de Paște. Cu cât se vând
Concediu suplimentar pentru femeile care apelează la fertilizarea in vitro
Masa de Paște, reguli de respectat la capitolul ”ouă”. Diferențele dintre cele 4 categorii
Concert caritabil pentru copii abandonați, care suferă de boli incurabile