Mii de accidente, din cauză că muncitorii nu poartă echipament de protecţie. "Casca o port, dar nu acum, că nu e cazul"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 05 Octombrie 2018 18:57
Categorie: Social

În România, mor în accidente de muncă de trei ori mai mulţi angajaţi decât în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană.

Cele mai multe decese sunt înregistrate pe şantiere, unde 80 la sută dintre muncitori nu primesc sau nu poartă echipamente de protecţie. În acelaşi timp, din cauza acestor accidente, economia românească pierde în fiecare a, 11 milioane de euro - arată un studiu făcut de o companie, specializată în securitatea muncii.

Deşi lucrează la câţiva metri înălţime, aceşti muncitori care ridică un bloc pe litoral nu au echipament de protecţie. Nu au căşti, vesta reflectorizantă şi hamurile de protecţie - cerute de lege.

Situaţia se repetă şi pe alte şantiere.

„Casca e sus. O port dar nu acum că nu e cazul”, explică un muncitor.

Datele Institutului European de Statistică arată că, în România, acum doi ani au avut loc 4.500 de accidente de muncă. În multe cazuri, victimele nu purtau echipament de protecţie.

Cele mai multe dintre accidentele de muncă de la noi din ţară se petrec în domeniul construcţiilor. Aici mai bine de jumătate dintre muncitori nu respecta nici măcar condiţiile minime de protecţie a munci. Aşa se face ca ţara noastră se afla pe primele locuri în topul ţărilor cu accidente de muncă, unele chiar mortale.

Experţii în securitatea muncii susţin că în România mor de trei ori mai mulţi oameni la locul de muncă faţă de media statelor din Uniunea Europeane. Grav este ca - la noi - multe accidente de muncă nu sunt raportate.

Claudia Tatarici., medic serviciul de ambulanţă: "Sunt situaţii când motivul solicitării este un accident de muncă. Ajungem la caz, pacientul nu ne spune dacă este angajat sau nu la o societate şi noi îl trecem ca accident necunoscut. Aproximativ 50% sunt trecute astfel."

Potrivit un studiu Eurofin - companie specializată în domeniul securităţii în munca - din cauza accidentelor de muncă România pierde în fiecare an peste 11 milioane de euro.

Nicoleta Bărbuță-Mișu, profesor de economie: "S-ar putea să existe defecţiuni în firma, înlocuire de echipamente, reparaţii de echipamente - care înseamnă costuri suplimentare. În primul rând pierde angajatul, apoi pierde societatea, pierde, de fapt, toată economia naţională. Pentru că, de fapt, un accident de muncă poate să însemne şi întrerupere de activitate înseamnă o scădere de produs naţional brut."

Studiul nu a luat în calcul costurile cu tratamentul victimelor accidentelor de muncă şi nici întârzierile de producţie ori penalităţile pentru livrările amânate din cauza angajaţilor care nu au mai putut lucra.

Accident de muncă la Mina Vulcan. Doi mineri, răniți
Accident de muncă la Mina Vulcan. Doi mineri, răniți
VIDEO PROTVPLUS.RO
carne afumata, craciun, afumatori
Secretul celei mai populare afumători din România. Ce lemn foloseşte proprietarul
Elevii ar putea circula gratuit cu RATB din 2019. Ce a omis să spună Primăria
Sondaj: câţi români sunt de acord cu amnistierea sau graţierea corupţilor
Spectacol fascinant pe un lac de acumulare din Alba. Zeci de lebede au poposit aici
Cele mai populare căutări ale românilor în Google în 2018. Ce apare la secțiunea ”Ce este?”
Povestea cutremurătoare a celor doi copii abandonați de mamă pe asfaltul ud, în fața spitalului din Alexandria
Va vedem, Sibiu
”Vă vedem!” Se împlinește un an de când oamenii din Sibiu ies zilnic în stradă
Momentul magic din an în care toţi copiii îi scriu lui Moş Crăciun. Scrisoarea unor fraţi sărmani din Piteşti
Legea care stabileşte că patronul decide când îşi iau concediu angajaţii. Ce riscă cei care o încalcă
Busu este bine și se pregătește să revină cu Vremea și Problema lui Busu
Donații pentru pacienții nevoiași, oferite de personalul medical dintr-un spital din Botoșani
Socializarea s-a mutat aproape exclusiv în mediul virtual. Efectele acestei dependențe