Clădirea-simbol de la malul mării, Cazinoul din Constanţa, are o nouă înfăţişare | GALERIE FOTO
Clădirea-simbol de la malul mării, Cazinoul din Constanţa, are o nouă înfăţişare.
Muncitorii au demontat o parte din schele și au înlăturat elementele de protecție pentru ca imobilul emblematic, în stil art-nouveau, să poată fi admirat în toată splendoarea. Turiștii, dar și constănțenii, sunt încântați de fațada de un alb strălucitor.
Bijuteria litoralului românesc are o nouă înfățișare
Au fost finalizate lucrările la fațada de nord a clădirii și a turnurilor cu ornamente art-nouveau. Au fost păstrate toate detaliile care dau farmec imobilului vechi de un peste 100 de ani.
Petre Badea, directorul șantierului: „Era aproape de risc de demolare clădirea, deci de la fundație peninsula avea calcarul fisurat și fugea spre mare și am zis să punem 100 de piloți, am ancorat-o de casă, zidăriile erau cu mortar din var stins cu nisip de la 1910. Zidurile refăcute, planșeele, marea majoritate, s-au refăcut”.
Lucrările de modernizare au început în urmă cu doi ani. Termenul de finalizare era stabilit pentru acest an, însă din cauza unor probleme structurale, lucrările s-au prelungit.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: „Suntem la 57% grad de execuție și avansăm frumos. Antreprenorul lucrează de calitate, cel mai important lucru la această investiție este ca la final să avem o consolidare și restaurare a cazinoului care să arate în toate splendoarea ei”.
Turiștii care se plimbă pe faleza Cazinoului din Constanța fac fotografii și sunt încântați că monumentalul cazinou este refacut cu minutiozitate.
Turist: „Frumos, chiar plăcut. S-a lucrat foarte bine, de calitate”.
Reporter: „Am văzut că v-ati făcut o poza?”
Turist: „Da, păi nu l-am văzut decat la TV. E prima data când venim aici”.
Turist: „Nu puteam să venim aici fără să facem poze, vă dați seama”.
Reporter: „Cum vi se par ornamentele?”
Turist: „Foarte frumoase, neașteptat, cum era înainte și cum e acum”.
Turist: „Nu îmi aduc aminte dacă totul era pe alb, știu că era diferit înainte. Vitraliile, vreau să văd dacă le vor scoate cum au fost, pentru că geamurile erau diferite”.
De reabilitare se ocupa o firmă românească, care ar putea termina lucrările anul viitor. Aceeaşi companie s-a ocupat şi de restaurarea Ateneului Roman, a Bibliotecii Naționale şi a Băncii Naţionale.
Până acum, s-au investit în salvarea cazinoului 89 de milioane de lei, dar specialiștii spun că, la final, costurile vor depăși 120 de milioane de lei.
Proiectat de arhitectul Daniel Renard, cazinoul a fost inaugurat în august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. Era pe atunci cel mai mare edificiu de acest fel din România.