Codul PORTOCALIU de canicula ramane in vigoare si de Sfantul Ilie. Cum va puteti proteja de zapuseala
De Sfantul Ilie - aducatorul de ploi si de furtuna - Romania va fi din nou sub semnul caniculei, anunta meteorologii. Codurile, galben si portocaliu, se mentin si ne asteapta o alta zi inabusitoare.
In special sudul si estul tarii vor fi parjolite de soare. Codul portocaliu de canicula se mentine in judetele Dolj si Mehedinti, unde se vor atinge si 38 de grade la umbra. Pentru alte 18 judete, plus Capitala, ramane in vigoare codul galben.
Pentru luni, in judetele Mehedinti si Dolj vor fi temperaturi caniculare de 38 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Pentru ca indicele de temperatura umeaza va trece de pragul critic de 80 de unitati, aceste judete au cod portocaliu.
In schimb, in sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, in sudul si centrul Moldovei, va fi cod galben. Vremea va fi caniculara, cu temperaturi maxime ce vor atinge frecvent 35-37 de grade.
Temperaturile sufocante au dus la un numar mare de solicitari la Ambulanta Bucuresti-Ilfov , in 24 de ore au fost peste 1200 de oameni care au cerut ajutor echipajelor medicale dintre care 22 de oameni au lesinat din cauza caldurii.
Tara de altfel este impartita in doua din punct de vedere termic, cu temperaturi sufocate in sud si est, iar in restul zonelor sunt asteptate ploi cu descarcari electice, vijelii si chiar grindina.
Recomandarile medicilor pentru a va proteja de canicula
In zilele caniculare, evitati sa iesiti din casa in orele de varf. Daca totusi o faceti, incercati sa stati cat mai mult la umbra. Camera de termoviziune ne arata ca temperatura resimtita de persoanele care s-au adapostit sub copaci este de 35 de grade Celsius, cu pana la 10 grade mai mica decat in cazul celor care stau la soare.
Atunci cand e cald afara, medicii ne recomanda sa consumam cat mai multe lichide. Cu atat mai mult daca facem sport. E bine sa bem pana la 4 pahare de apa pe ora. Atentie, insa! Evitati bauturile cu alcool sau cafeaua pentru ca nu fac altceva decat sa favorizeze deshidratarea."
Este bine sa tinem cont de recomandarile specialistilor, pentru ca altfel pot aparea crampele, insolatia, epuizarea si chiar socul hipertermic.
Canicula este un calvar pentru toata lumea, dar parca mai greu o indura cei nevoiti sa plece la drum. Calatoria cu trenul este un chin zilele acestea, se plang calatorii.
Din cauza caldurii, trenurile au circulat cu viteze reduse cu 20-30 de kilometri pe ora fata de normal, iar garniturile au ajuns cu intarziere in statii. S-a luat aceasta masura pentru ca la nivelul sinelor temperatura este de peste 50 de grade Celsius, iar riscul producerii de accidente este mare. Asadar, daca plecati la drum, inarmati-va cu multa rabdare.