Dacian Ciolos, conferinta de presa comuna cu seful NATO. Planurile anuntate de premier pentru Marea Neagra
Dacian Ciolos a declarat ca Romania este gata sa se angajeze "in mod foarte concret, cu resurse", pentru intarirea prezentei NATO pe flancul estic, precizand ca va face propuneri care sa fie discutate la summit-ul NATO de la Varsovia.
"Am subliniat prioritatile si asteptarile Romaniei de la summit-ul NATO de la Varsovia. Speram sa vedem o intarire a prezentei NATO pe flancul estic (...) si aici am subliniat faptul ca Romania e gata sa se angajeze, nu doar declarativ, ci si intr-un mod foarte concret, cu resurse, pentru intarirea prezentei NATO pe flancul estic, pentru o prezenta avansata a fortelor aliate in flancul estic; in urmatoarele zile, saptamani, vom veni cu cateva propuneri concrete care sa poate sa fie avute in vedere in discutiile de la summit-ul de la Varsovia", a afirmat Ciolos, intr-o conferinta de presa comuna cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
De asemenea, premierul a anuntat ca in discutii a subliniat si importanta Marii Negre, unde Romania "isi doreste o prezenta activa a NATO".
"Romania va lua deja initiativa pentru a intari cooperarea cu tarile vecine, cu Bulgaria si cu Turcia, si speram ca aceasta colaborare sa se transforme in una multinationala, cu o prezenta si a altor parteneri membri NATO prin rotatie", a adaugat prim-ministrul.
Stoltenberg: Recomand Romaniei sa isi creasca cheltuielile de aparare. Acest lucru e important pentru statele membre NATO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recomandat marti Romaniei sa isi creasca cheltuielile pentru aparare si in anii urmatori, afirmand ca acest lucru este foarte important pentru statele membre ale Aliantei.
"Eu recomand Romaniei sa-si creasca cheltuielile bugetare pentru aparare si sa-si continue aceasta crestere de anul trecut pentru anii care vor veni. Aceasta masura este deosebit de importanta pentru tarile noastre, avand in vedere ca trebuie sa raspunda unor provocari de aparare intr-o lume in schimbare, in care avem cereri crescande pentru securitate si aparare", a spus Stoltenberg, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul Dacian Ciolos, la sediul NATO.
Acesta a reamintit ca Romania este "o gazda pentru echipamente active ale NATO, cum ar fi divizia multinationala din Sud, care a devenit activa in decembrie si astfel consolideaza apararea Aliantei".
"Anul trecut, am vizitat unitatea NATO de la Bucuresti, una dintre cele sase baze pe care le desfasuram in Europa Centrala si de Est. Aceasta baza va asigura ca trupele NATO se vor desfasura rapid in Romania daca este nevoie. Romania este gazda, de asemenea, pentru o parte importanta din sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu", a adaugat secretarul general al NATO.
La randul sau, premierul Dacian Ciolos a sustinut ca in cadrul discutiei a subliniat angajamentul Romaniei in dotarea armatei si faptul ca decizia politica de a asigura 2% din PIB pentru acest domeniu "este una ferma".
"In ceea ce priveste bugetul pentru aparare, in Romania e vorba de un angajament politic al partidelor politice parlamentare, cat si al presedintelui Romaniei si actualul Guvern s-a angajat sa continue acest proces de crestere a bugetului apararii pentru a ajunge la 2%, speram incepand de anul viitor, si de a mentine acest nivel pentru urmatorii 10 ani, aceste fonduri urmand a fi utilizate pentru cresterea calitatii vietii militarilor, dar si pentru dotarea armatei", a precizat Dacian Ciolos.