Cine sunt cei doi columbieni care au extras cocaină într-un laborator improvizat din Bihor
Narcotraficanții încearcă tot mai des piața din România. Doi chimiști columbieni, care extrăgeau cocaină ascunsă în pachete cu cafea, au fost prinși de procurorii DIICOT și de agenții antidrog într-o localitate din Bihor.
Și-au improvizat un laborator într-o cabană, aflată într-o zonă izolată, pe care un român o închiriase sub pretextul că vrea să se relaxeze acolo. Acesta ar fi fost, de altfel, cel care oganizase întreaga afacere ilegală, din care mai făceau parte un român și un israelian. Gruparea de traficanți ar fi avut legături cu două carteluri extrem de periculoase din Columbia.
Agenții antidrog au filmat cu camere de acțiune intervenția în vila din Bihor în care traficanții își amenajaseră laboratorul în care extrăgeau cocaină ascunsă în pachete de cafea. Pe suspecți i-au prins la lucru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Operațiunea în urma căreia au fost prinși traficanții a primit numele „El Matador” pentru că printre suspecți erau și doi columbieni, care - spun surse din anchetă - aveau legături cu două carteluri din Columbia: Norte Del Valle care a devenit cunoscut după fragmentarea cartelurilor Cali și Medelin și Clan Del Golfo, un grup paramilitar columbian, acum cel mai mare cartel de droguri de acolo.
Cetățenii columbieni au adus cocaina ascunsă în cafea în România și erau „chimiștii” grupării, singurii care știau cum să extragă drogurile.
Ofițer DCCO: "Reţeta de extragere a cocainei era una secretă, care era cunoscută doar de aceşti cetăţeni columbieni, de aceea ei sunt foarte valoroşi pentru cartelurile de droguri din America de Sud".
Dr. ing. Sabina Violeta Nițu, șef lucrări Universitatea Politehnica Timișoara: "Este nevoie de cunoștințe, de tehnică, de chimie preparativă și de solvenți selectivi, adică lichidul care extrage cocaina".
Un asasin plătit a fost prezent în Apuseni
Chimiștii columbieni sunt Paco Marin Os Pitia și Daniel Salzar. Anchetatorii bănuiesc că bărbatul de 61 de ani era și un așa-zis „sicario” - asasin plătit al cartelurilor de droguri columbiene.
Afacerea ilegală era condusă de doi români: "Mihai Strelciuc și Emilian Silgahi. Primul, era stabilit în Columbia și - în trecut - a fost arestat acolo pentru furt de date de pe carduri bancare. Cel de-a doilea era stabilit în Spania și are condamnări anterioare pentru trafic de droguri".
Din grupare, mai făcea parte și un cetățean israelian.
Propietarului cabanei din Bihor, unde indivizii își amenajaseră laboratorul, i-au spus că sunt în căutare de liniște.
Florin Lele, proprietarul cabanei: "Eu nu i-am întrebat, n-am știut cu ce se ocupă".
Reporter: "Dar când au închiriat ei, ce ți-au zis?".
Proprietar: "Că vin la relaxare".
Vecin: "Unul cu părul cărunt, dat peste cap, și doi mai tineri. Și admirau peisajele, ce zonă frumoasă".
Agenții antidrog spun că traficanții ar fi avut nevoie de o săptămână ca să extragă cocaina pe care le ascunseseră în pachetele de cafea. Marfa brută o aduceau din Columbia.
Cocaină ascunsă în zeci de kilograme de cafea
Șase kilograme de cocaină au fost ascunse de cei doi columbieni în zeci de kilograme de cafea - cu care indivizii au plecat, în bagaje, de pe aeroprtul din Bogota - Columbia. O cursă de linie i-a dus până în Paris. Acolo i-au preluat românii și împreună au venit cu mașina în România. Distanța de 1700 de kilometri au parcurs-o în două saptămâni. În țară au intrat printr-o vamă din vestul țării și înainte de a ajunge la cabana din Bihor, au făcut un popas la Băile Felix.
Poliștii de la combaterea crimei organizate și procurorii DIICOT i-au monitorizat permanent pe suspecți de la intrarea în țară. Mai mulți agenți sub acoperire au fost infiltrați în rețea. Unii chiar le-au livrat traficanților substanțele de care aveau nevoie ca să extragă cocaina.
Cabana unde indivizii își făcuseră laboratorul a fost supravegheată cu drone.
Pe piața neagră, cocaina gasită la suspecți valoreaza 200 de mii de euro.