VIDEO Explicația unui specialist: cum a fost extrasă cocaina din cafea și pământ în laboratorul românilor din Bihor

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii DIICOT și polițiștii de la Antidrog au găsit în România primul laborator de extragere secundară a cocainei.

De asemenea, aceștia au găsit cocaină cu o valoare de piață de circa 200.000 de euro.

Dr. ing. Sabina Violeta Nițu, șef de lucrări la Universitatea Politehnica Timișoara, a explicat pentru Știrile PRO TV cum se extrage cocaina din cafea sau pământ.

Dr. ing. Sabina Violeta Nițu: Acest alcaloid, cocaina, există sub două forme: bază - alcaloidul liber - sau clorhidrat - sare cu acidul clorhidric. Ceea ce îi schimbă proprietățile. Acum în funcție de forma în care a fost dispersat în amestecul cu cafea sau cum a fost cazul cu pământ, este mai greu sau ușor de extras. Oricum nu este simplu, este nevoie de cunoștințe, de tehnică, de chimie preparativă și de solvenți selectivi, adică lichidul care extrage cocaina și în funcție de substanțele de însoțire, adică compușii care însoțesc - de exemplu cafeină - avem alți compuși, poate fi mai greu sau mai ușor. Adică odată extras, trebuie dizolvat acest amestec într-un solvent, care practic dizolvă doar cocaina, după aceea separarea de substanța uzată și concentararea, evaporarea solventului și apoi uscarea. O astfel de cocaină nu este pură și dacă se dorește o puritate cum este cerută, necesită recristalizări repetate și uscări.

Citește și: Ne apropiem de un nou val: Cât au crescut cazurile de covid în Europa și nu numai

Citește și
cocaina
Primul laborator de extragere secundară a cocainei, descoperit în România. Cine ar fi fost în spatele grupului infracțional
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

De altfel, specialiștii susțin că toată cocaina a trecut nedepistată pe mai multe aeroporturi din lume pentru că proporția de cafea era mult mai mare.

Dr. ing. Sabina Violeta Nițu: Probabil gradul de dispersie în aceste materiale de însoțire, am înțeles că este cazul cu cafea și a mai fost unul cu pământ, acum dacă gradul de diluție, adică concentrația în amestec este mai mică, atunci sigur că poate face nedecelabilă prezența ei sau că poate o fi scăpat unui control riguros, acum nu știu cât de riguros se controlează niște cafea.

La începutul lunii iunie, a fost consituit un grup infracțional organizat, format din doi cetățeni români și un cetățean israelian, la care ulterior au aderat doi cetățeni columbieni care au sprijinit activitatea grupului.

Dr. ing. Sabina Violeta Nițu: Avem lucrări de laborator în care extragem alte substanțe și poți să faci asta în câteva ore. Depinde de scala la care lucrezi, dacă e de laborator micro sau probabil că avea aveau tehnică de laborator mai mari, da, cred că în două zile nu e nicio problemă să prelucrezi mai multe tranșe că am văzut că ei aveau și materiale de purificat, presat, și aveau și material cu cafea, de extras.

Reporter: Cât de dificil este să procuri astfel de aparatură?

Dr. ing. Sabina Violeta Nițu: Păi nu este dificil pentru că este aparatură comună de laborator să extragi. Adică ce presupune: să luați această cafea și să o amestecați cu solventul, care e probabil un eter, adică un lichid, să stea în contact sub agitare timp în care se transferă din faza solidă în faza lichidă, după care se lasă la sedimentat, se filtrează și apoi îți trebuie să evapori solventul și asta presupune o pompă de vid, și totuși o instalație.

Citește și: Motivul oficial pentru care două cele două turiste, inclusiv o româncă, au fost ucise de rechini în Egipt

IGPR: Columbienii însoțiți de români au adus șase kilograme de cocaină în România

„La data de 1 iulie, inculpaţii de cetăţenie columbiană însoţiţi de inculpaţii cetăţeni români au introdus pe teritoriul României cantitatea de aproximativ şase kilograme de cocaină. Cocaina a fost introdusă pe teritoriul Uniunii Europene pe cale aeriană de către inculpaţii cetăţeni columbieni. Cei doi inculpaţi de cetăţenie columbiană au avut pe lângă rolul de cărăuşi ai drogurilor şi pe acela de chimişti specializaţi în extragerea de cocaină din mărfuri aparent legale,” conform IGPR.

În perioada 30 iunie-6 iulie, membrii grupului infracţional organizat au făcut demersuri în vederea procurării mijloacelor necesare operaţiunilor de extracţie a drogurilor, respectiv achiziţionarea substanţelor chimice necesare şi a vaselor de reacţie.

Totodată, aceștia au închiriat o cabană aflată în afara zonelor locuite din judeţul Bihor, pentru a extrage cocaina pe cale chimică.

Patru inculpați au fost surprinși în plin proces de extracție

În cadrul operaţiunii, la data de 10 iulie a fost pus în aplicare mandatul de percheziţie domiciliară, patru dintre inculpaţi fiind surprinşi în plin proces de extracţie a cocainei din cafea pe cale chimică, fiind astfel identificat pe teritoriul României primul laborator de extragere secundară a cocainei.

Citește și: Kremlinul avertizează: SUA şi aliaţii lor „balansează periculos pe marginea” unui conflict militar deschis cu Rusia

„În urma percheziţiei domiciliare efectuate în cauză au fost descoperite şi ridicate un calup presat de un kilogram care conţine procaină, 148 grame cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare, cât şi un amestec de cocaină şi cafea cântărind cinci kilograme. De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanţă maronie constituind amestec de substanţe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină şi zece pungi de cafea sigilate,” potrivit IGPR.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cum au reușit doi columbieni să transporte cocaină în avion, către România. Doi români pregătiseră un laborator în Bihor
Cum au reușit doi columbieni să transporte cocaină în avion, către România. Doi români pregătiseră un laborator în Bihor

Primul laborator de cocaină din România a fost descoperit în Bihor. Era improvizat într-o cabană, aflată într-o zonă izolată, din județ.

Primul laborator de extragere secundară a cocainei, descoperit în România. Cine ar fi fost în spatele grupului infracțional
Primul laborator de extragere secundară a cocainei, descoperit în România. Cine ar fi fost în spatele grupului infracțional

Procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Antidrog au depistat pe teritoriul României, cocaină cu o valoare de piaţă de circa 200.000 de euro, precum şi un laborator de extragere secundară a cocainei.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.