Spionul britanic aflat in spatele raportului compromitator despre Donald Trump ar fi fugit de acasa dupa ce a fost a demascat

×
Codul embed a fost copiat

Fostul ofiter secret britanic care a pregatit controversatul raport privind legaturile lui Donald Trump cu Rusia se teme pentru propria securitate si a fugit din locuinta sa din sud-estul Angliei, dupa ce a fost "demascat" de o publicatie americana.

Acest raport, care contine numeroase informatii neverificate si care face referire la materiale compromitatoare despre Donald Trump, in special existenta unei inregistrari video cu caracter sexual implicand prostituate sau schimbul de informatii timp de aproape un deceniu cu Kremlinul, a fost publicat marti de website-ul BuzzFeed.

Documentul de 35 de pagini, despre care Donald Trump a afirmat miercuri ca sunt "stiri false" si ca "aceste lucruri nu s-au intamplat niciodata", a fost redactat, potrivit WSJ, de Christopher Steele, un director al cabinetului londonez de consultanta Orbis Business Intelligence pentru care lucreaza fosti agenti secreti. Christopher Steele, 52 de ani, a lucrat mai multi ani la Moscova pentru MI6 si se bucura de o buna reputatie in lumea serviciilor de informatii, potrivit WSJ care citeaza un fost agent al CIA.

Fostul spion britanic autor al raportului a fugit de acasa, speriat pentru siguranta sa

Citește și
donald trump - agerpres
New York Times: "Serviciile rusesti l-ar fi filmat pe Trump cu prostituate la un hotel in Moscova". Sursele BBC confirma

Christopher Steele, in varsta de 52 de ani, si-a parasit casa din Surrey miercuri dimineata, dupa ce si-a dat seama ca este doar o chestiune de timp pana ca numele sau sa ajunga in atentia publicului. O sursa apropiata de fostul ofiter de spionaj a declarat pentru Daily Telegraph ca acesta se teme de un contraatac prompt si potential periculos din partea Moscovei.

Steele este autorul raportului din care reiese ca presedintia rusa a intervenit in campania prezidentiala a lui Trump si ca serviciile secrete ruse se afla in posesia unor materiale ce ar putea fi folosite pentru a-l santaja pe presedintele ales, inclusiv unele care sugereaza ca acesta ar fi recurs la serviciile unor prostituate in acelasi pat de hotel din Moscova in care au dormit si Barack si Michelle Obama, scrie Telegraph.

Cercetarile facute de Steele au fost finantate initial de republicani care erau impotriva lui Trump, iar apoi de democrati. In ce-l priveste, presedintele ales a afirmat ca este vorba de un fals si s-a plans ca se simte ca si cum ar trai in Germania nazista. Constatand ca identitatea sa e pe cale sa fie dezvaluita, Steele si-a facut in graba bagajele si a plecat in necunoscut, cu cateva ore inainte ca numele sau sa vada lumina tiparului. Fostul spion al MI6, care s-a aflat la post la Moscova in anii 90, si-a lasat pisica unui vecin caruia i-a spus ca va fi plecat "cateva zile".

Christopher Steele a jucat timp de cateva luni un joc periculos, constand in a "vinde ponturi" unor ziaristi despre ceea ce sustinea el ca a descoperit gratie surselor sale din Rusia legat de presupusele legaturi ale lui Trump cu Kremlinul si despre informatiile compromitatoare pe care le-ar avea FSB-ul privind activitatile lui Trump din timpul vizitelor sale in Rusia. Steele fusese angajat de o firma din Washington pentru a culege informatii despre conexiunile ruse ale lui Donald Trump, demers finantat initial de republicani anti-Trump si ulterior de democrati, dar a pus aceste informatii si la dispozitia FBI.

Unul din contactele sale cheie, David Corn, care scrie pe blogul politic Mother Jones, a relatat anul trecut despre dosarul lui Steele si conversatiile pe care le-a purtat cu fostul ofiter, fara insa a-i da numele si nici nationalitatea. Existenta dosarului, realizat pe parcursul a sase luni, era binecunoscuta de ziaristii americani de peste jumatate de an, dar nu a fost luata in serios decat dupa ce CNN a dat stirea ca Donald Trump si Barack Obama au primit de la FBI cate un rezumat de doua pagini al raportului. CNN a mai relatat ca dosarul a fost pregatit de un fost agent secret britanic, iar anonimatul lui Steele a fost compromis fatal.

O sursa apropiata de Steele a spus ca acesta s-a "ingrozit" cand a aflat ca se stie ca e vorba de un agent britanic si ca "se teme pentru siguranta lui si a familiei sale". Nici sotia si nici copiii lui nu erau acasa miercuri noaptea. Vecinul care a primit in grija pisica familiei a mentionat ca nu stie prea multe despre vecinul sau "in afara de buna-ziua", pentru ca "toti din cartier suntem destul de secretosi", dar stie ca are "un fel companie de consultanta".

Dupa plecarea din MI6, Steele a infiintat Orbis Business Intelligence Ltd impreuna cu un partener de afaceri, Christopher Burrows, in 2009, care potrivit site-ului se ocupa cu "operatiuni complexe de culegere de informatii, inclusiv peste granita". Burrows - fost consilier al Foreign Office (MAE britanic) la Bruxelles si New Delhi, conform biografiei postate pe LinkedIn - a declarat ca nu poate nici sa confirme, nici sa nege ca raportul in cauza ar fi fost realizat de firma la care este asociat.

Seful serviciilor de informatii americane dezminte ca acestea s-au aflat in spatele scurgerilor de informatii despre Trump

Directorul Comunitatii de Informatii americane, James Clapper, i-a transmis presedintelui ales Donald Trump "profunda sa consternare" dupa scurgerea in presa a documentului privind presupuse legaturi ale lui Trump cu Rusia si a dat asigurari ca serviciile sale nu s-au aflat la originea acestui text si a difuzarii sale. James Clapper a afirmat intr-un comunicat ca a discutat cu Donald Trump miercuri cu privire la aceste informatii care vorbesc despre o legatura intre presedintele ales si Kremlin, precum si cu privire la existenta unei inregistrari video cu prostituate, care a fost filmata clandestin de serviciile ruse in scop de santaj.

"In aceasta seara, am avut ocazia sa vorbesc cu presedintele ales Donald Trump, pentru a evoca recentele informatii din presa asupra reuniunii noastre de vinerea" trecuta, a spus Clapper. "Mi-am exprimat profunda consternare ca urmare a acestor scurgeri care au aparut in presa si am convenit amandoi ca sunt extrem de corozive si aduc atingere securitatii noastre nationale", a adaugat el.

Clapper a dat asigurari ca i-a spus presedintelui ales ca este putin probabil ca serviciile secrete americane sa se fi aflat la originea informatiilor din presa. "Am subliniat ca acest document nu este un produs al serviciilor americane si nu cred ca scurgerile provin din comunitatea serviciilor de informatii", a spus el. El a adaugat ca serviciile secrete americane "nu au de facut nicio declaratie in ceea ce priveste veridicitatea informatiilor continute in acest document". "Nu ne-am bazat pe acest document pentru concluziile noastre", a spus James Clapper.

Prima conferinta a lui Donald Trump ca presedinte ales: acuzatii, dezmintiri si schimburi tensionate de replici

Prima conferinta de presa tinuta de Donald Trump duap castigarea alegerilor a avut toate ingredientele unei piese de teatru palpitante: a fost plina de acuzatii, dezmintiri si schimburi tensionate de replici intre presedintele-ales si jurnalisti. Intalnirea a fost dominata de speculatiile potrivit carora Kremlinul ar detine imagini de natura sa-l compromita pe Trump. Donald Trump n-a putut ocoli subiectul fierbinte al momentului: informatia - inca neverificata de FBI, potrivit careia Kremlinul ar detine imagini surprinse intr-un hotel din Moscova, in 2013, cu Trump in compania unor prostituate. “Sunt doar stiri false, nu s-a intamplat asa ceva. Un grup de oponenti, oameni bolnavi, s-au adunat si au pus acele mizerii la un loc”, a spus Trump.

Si, oricum, argumenteaza Trump, el nu s-ar pune niciodata intr-o ipostaza vulnerabila: "Le-am spus multora: "Fiti atenti daca nu vreti sa va vedeti la televizor!" Cat priveste relatia cu Vladimir Putin: "Daca lui Putin ii place de Trump, este un avantaj, nu o problema. “

CNN: "Pe Putin il intereseaza doar interesele Rusiei si nu se va lasa "inmuiat" vreodata de o asa-numita prietenie cu un lider strain. "

Expertii recunosc ca este deocamdata imposibil de evaluat credibilitatea informatiilor despre Trump santajabil de catre rusi. Cat despre dezmintirea venita din partea Moscovei:

CNN: "Am putea compara Kremlinul cu un aspirator gigantic care strange informatii despre oricine si le stocheaza pentru viitor. Experienta ma face sa nu cred Kremlinul cand sustine ca nu colecteaza materiale compromitatoare pentru santaje ulterioare. "

Oricum, speculatiile au accentuat nervozitatea lui Trump, care nu a ezitat sa-l boicoteze pe reporterul CNN.

Donald Trump:Tu nu!
Reporter CNN: Puteti macar sa ne dati o sansa.
Donald Trump:Postul vostru este oribil.
Reporter CNN: Ne puteti oferi totusi sansa sa va adresam o intrebare daca tot ne atacati.
Donald Trump:Taci!
Reporter CNN: Doar o intrebare!
Donald Trump: Nu fi obrazbnic, tocmai luase microfonul colega ta ... Nu, nu va acord nicio intrebare.
Reporter CNN: Puteti sustine categoric....
Donald Trump: Voi difuzati numai nascociri..

Inversunarea lui Trump impotriva unei mari parti a presei americane i-a inspirat o ironie actualului purtator de cuvant al Casei Albe.”Poate ca va instala un indicator luminos care cere aplauze, in sala de presa a Casei Albe” a glumit Jim Costa. Trump a refuzat din nou sa-si faca publica declaratia de impozit pentru a dovedi ca nu are interese de afaceri in Rusia.”Singurii interesati de impozitele pe care le achit eu sunt jurnalistii, ca sa stiti”.

El admis totusi cu jumatate de gura ca rusii au stat in spatele atacului informatic care a vizat-o pe rivala lui democrata Hillary Clinton.”In privinta atacului cibernetic, cred ca Rusia a fost in spatele lui, dar mai cred ca ne ataca informatic si alte tari”

Dupa General Motors, Ford, Boeing ori Lockeed Martin, a venit randul companiilor farmaceutice sa suporte consecintele unor critici formulate de presedintele ales, mai exact despre despre preturile prea mari ale medicamentelor.”Trebuie sa stabilim noi proceduri si reguli obligatorii pentru industria farmaceutica, care acum ramane nepedepsita petru crime”, a mai spus Trump.

Corespondent CNN: "Asta dovedeste, din nou, ca Trump nu e un republican tipic. E pur si simplu un populist prin natura sa si asta nu e intodeauna in favoarea afacerilor. Cred ca in urmatorii cel putin 4 ani, marile companii vor tremura de fiecare data cand Trump va pune mana pe un microfon ori se va loga pe Twitter.”

 

 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Trump, prima conferinta de presa dupa victoria in alegeri.
Trump, prima conferinta de presa dupa victoria in alegeri. "Toate tarile ne vor respecta mult mai mult de acum inainte"

Presedintele ales al Statelor Unite ale Americii a raspuns personal la intrebarile jurnalistilor pentru prima data dupa castigarea alegerilor, in contextul scandalului presupusului "kompromat".

New York Times:
New York Times: "Serviciile rusesti l-ar fi filmat pe Trump cu prostituate la un hotel in Moscova". Sursele BBC confirma

Rusia nu detine materiale compromitatoare cu privire la presedintele ales al SUA, Donald Trump, sau la fosta sa rivala democrata Hillary Clinton, a afirmat miercuri Kremlinul.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale
Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale

Românii au declarat la ANAF anul trecut câștiguri din tranzacții cu monede virtuale de peste 700 de milioane de lei.

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.