Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă
Bărbatul care a pus pe jar forțele de securitate pentru că a provocat intenționat un incendiu la Palatul Parlamentului a fost identificat și arestat preventiv pentru 30 de zile.
Suspectul în vârstă de 56 de ani și-a motivat gestul susținând că a vrut să transmită un mesaj clasei politice și că se simte nedreptățit.
Incidentul i-a făcut pe parlamentari să se gândească la măsuri suplimentare de protecție. Deocamdată, au suspendat vizitele turiștilor în Casa Poporului, care găzduiește printre altele și Parlamentul țării.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Suspectul se numește Nicușor Ocheană și este din Vaslui. A fost căutat de sute de polițiști, jandarmi și de întregul sistemul de paza al Parlamentului după ce a provocat un incendiu într-un magazin de suveniruri aflat într-o zona publica nepazita a Casei Poporului.
După incident a reușit să fugă fără să fie oprit de vreun agent de pază al Parlamentului. Abia după 8 ore de căutări în trei județ, polițiștii l-au prins pe Ocheană într-o cameră de hotel din Capitală.
Reporteri: „De cât timp ați plănuit? De ce ați vrut să dați foc? Ce semnal ați vrut să trageți ?”
Nicușor Ocheană: „...clasa politică..”
Aceeași justificare a avut-o și în fața anchetatorilor. Deși susține că ar fi nemulțumit de clasa politică, pe pagina sa de Facebok Ocheană a distribuit mesaje de susținere pentru un partid. A declarat inclusiv că ar fi fost săptămână trecuta la Direcția Națională Anticorupție, însă informația a fost infirmată de autorități.
Reporter: „Riscați 7 ani în spatele gratiilor”.
Nicușor Ocheană: „Știu”.
Polițiștii spun că Nicusor Ocheană nu a fost implicat în trecut în fapte violente. De altfel, nu are antecedente penale. Nici rudele lui nu pot explica de ce a pus foc la Parlament.
Toader Ochiană, tatăl lui Nicușor: „Nu stiu nimic de vreo luna și ceva”.
Reporter: „Unde era ultima data când ați vorbit?”
Toader Ochiană: „În Padova. Era liniștit, la locul lui”.
Reporter: „Era nemulțumit? Supărat pe parlamentari?”
Toader Ochiană: „Era normal, judeca normal”.
Vecin: „A trăit cu nevasta, are doi copii, a lașat, a plecat în Italia și s-a recăsătorit. El era plecat în Italia. Probabil despărțirea, dorul, una, alta, ce l-a determinat, neajunsurile, nu pot să spun”.
După o noapte petrecută în arestul poliției, bărbatul a fost dus azi în fata instanței, unde și-a menținut declarațiile. Acuzat de distrugere prin incendiere, judecătorii au decis să-l trimită în arest preventiv.
Parlamentarii vor măsuri mai dure de protecție
Petre-Florin Manole, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor: „În momentul acesta este o evaluare despre ce s-ar putea face, apropo de perimetrul de securitate, apropo de noi mijloace de video sau de altă natură care pot fi luate. Ar trebui să tratăm acest subiect ca pe un incident, sigur, neplăcut, ilegal, periculos, dar, totuși, singular”.
Potrivit unor surse politice, una dintre măsuri ar putea fi aceea de extindere a perimetrului de securitate. Concret, controlul persoanelor să fie făcut la intrarea în clădire, nu în interior așa cum se făcea până acum. De altfel, este luată în considerare și varianta suplimentării agenților de pază din interiorul clădirii.
O reevaluare a misiunilor de pază a obiectivului anunță și Jandarmeria Română, care răspunde de curtea pe unde suspectul a fugit imediat după ce a pus focul. Potrivit unor surse, jandarmii de la poartă au fost anunțați de paznicii din interior abia după 10 minute de la izbucnirea incendiului.