Cine a fost Pelé, unul dintre cei mai mari fotbalişti ai tuturor timpurilor. A murit la vârsta de 82 de ani

Pele
IMAGO

Fostul internaţional brazilian Pelé, unul dintre cei mai mari fotbalişti ai tuturor timpurilor, a încetat din viaţă, joi, la vârsta de 82 de ani.  

Pelé, catalogat drept regele fotbalului și poreclit „Pérola Negra” sau „Perla Neagră”, a murit pe 29 decembrie la 82 de ani, conform The Washington Post.

Considerat de mulţi cel mai mare fotbalist din toate timpurile Pele, singurul fotbalist cu trei titluri de campion mondial în palmares, s-a născut la 23 octombrie 1940, potrivit national.soccerhall.org, conform Agerpres.

Managerul său, Joe Fraga, a confirmat decesul pentru Associated Press. Detalii suplimentare nu au fost disponibile imediat, dar Pelé fusese internat în São Paulo, Brazilia, în ultima lună, și se afla sub tratament pentru cancer de colon.

Supranumit „Perla neagră” ("Perola Negra") sau „Regele fotbalului” („O Rei de Futebol”), pe numele adevărat Edson Arantes do Nascimento, Pele s-a născut în localitatea Tres Coraçőes din statul brazilian Minas Gerais. La 9 ani, s-a legitimat la echipa 7 August Bauru. Este remarcat de internaţionalul brazilian Waldemar de Brito, care-l recomandă clubului FC Santos, unde se transferă în 1955. Un an mai târziu, în septembrie, la nici 16 ani debutează cu gol în prima divizie braziliană, într-un meci cu Corinthians.

Citește și
pele
Fiica lui Pele, postare din spitalul în care este internat tatăl său. ”Aceste momente sunt greu de explicat”
Șeful spionajului militar ucrainean spune că rușii au pregătit liste cu execuții: „Profesori, preoți, jurnaliști”

Strălucirea lui Pelé în fotbal a durat trei decenii în care a ajutat Brazilia să câștige titluri la Cupa Mondială în 1958, 1962 și 1970. Rapid, agil, abil cu ambele picioare și ca un laser, Pelé a fost construit pentru a marca și a fost binecuvântat cu abilitățile de improvizație ale unui maestru de jazz pe terenul de fotbal.

În timpul carierei sale profesionale, care a durat 22 de ani, Pelé a apărut în peste 1.300 de meciuri și a marcat aproape la fel de multe goluri, dar nu a fost un one-man show. El a văzut terenul așa cum vede un campion de șah tabla - două, trei, patru mișcări înainte - cu priceperea tactică de a trece printre colegii de echipă bine poziționați pentru a marca.

Avea doar 20 de ani când președintele Braziliei l-a proclamat comoară națională oficială și reprezenta un atu esențial pentru interesul național de export al țării.

Cu toate acestea, născut și crescut în sărăcie, campionul de fotbal, cunoscut oficial sub numele de Edson Arantes do Nascimento a fost printre primii sportivi din lume care au muncit pentru a ajunge faimoși și bogați.

Mai târziu în carieră, după ce s-a retras de la clubul brazilian Santos, care era echipa dominantă a țării în anii 1960, Pelé și-a dus aura globală în America, semnând cu New York Cosmos a Ligii de Fotbal din America de Nord în 1975. Se pare că înțelegerea a fost intermediată de secretarul de stat Henry Kissinger, unul dintre admiratorii înfocați ai lui Pelé.

Pelé a determinat o încetare a focului timp de 48 de ore în cel puțin un război civil, când nigerienii și-au abandonat armele pentru a vedea măiestria lui în timpul unei expoziții din 1969 la Lagos, scrie The Washington Post.

Nu doar priceperea lui Pelé a depășit granițele, însă la fel se poate spune și despre faima sa. „Pelé” nu are o semnificație anume în portugheză, dar era destul de simplu pentru un copil să-și pronunțe numele și să se facă înțeles în toate limbile.

După cum a explicat într-un interviu din 2001, „Oriunde ai merge, există trei simboluri pe care toată lumea le cunoaște: Isus Hristos, Pelé și Coca-Cola”.

Dribleur şi golgheter înnăscut, pasator de geniu, unul dintre cei mai buni mijlocaşi ofensivi din istorie, Pele a entuziasmat generaţii întregi de iubitori ai fotbalului. Primul său succes major a fost consemnat în 1958, la Cupa Mondială găzduită de Suedia, când adolescentul de 17 ani a contribuit decisiv la triumful naţionalei braziliene la acel turneu final. Cele două goluri de excepţie din finala cu echipa ţării gazdă, dar şi evoluţia sa încântătoare pe întreaga durată a campionatului au făcut ca specialiştii să întrevadă în tânărul jucător viitoarea stea a fotbalului mondial.

În 1962, la Cupa Mondială din Chile, Pele are o evoluţie scurtă, fiind accidentat încă din primul meci, lăsându-şi astfel coechipierii să câştige fără el al doilea titlu mondial. Patru ani mai târziu, în 1966, ghinionul îl urmăreşte din nou. În al treilea meci din grupă, contra Portugaliei, este accidentat grav, fiind nevoit să urmărească din afara terenului de joc cum naţionala ţării sale este eliminată din competiţie.

La ediţia următoare a Cupei Mondiale (Mexic 1970), Pele şi-a demonstrat din nou talentul uriaş, reuşind alături de coechipierii săi Jairzinho, Tostao, Rivelino, Carlos Alberto să câştige pentru a treia oară titlul mondial, o performanţă care nu a mai fost egalată. Pele a fost declarat cel mai bun jucător al competiţiei.

Şi la nivel de club, performanţele „Regelui fotbalului” sunt remarcabile. Cu FC Santos, a câştigat de şase ori campionatul Braziliei (1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1968), două Cupe Libertadores (în sezoanele 1961/1962 şi 1962/1963) şi două Cupe Intercontinentale (1962 şi 1963), conform transfermarkt.com. Timp de doi ani (1975-1977) a jucat la echipa americană New York Cosmos, cu care, în 1977, a triumfat în campionatul intern.

A marcat în întreaga carieră 1283 de goluri în 1363 de meciuri, record mondial al tuturor timpurilor, potrivit guinnessworldrecords.com. La 11 noiembrie 1969, ziua când a marcat al 1.000-lea gol, întreaga Brazilie a fost în sărbătoare, iar compozitorul brazilian Eduardo Techa a compus în cinstea autorului golului o „Suită pentru fotbal”. A evoluat de 92 de ori în naţionala ţării sale, pentru care a înscris 77 de goluri.

După încheierea carierei de fotbalist (1977), a rămas o personalitate respectată şi idolatrizată de către microbiştii din întreaga lume. În 1978, i-a fost acordat Premiul internaţional pentru Pace şi în 1993 a fost introdus în National Soccer Hall of Fame. În iunie 1994, a fost numit ambasador al bunei voinţe la UNESCO. Misiunile sale umanitare consacrate ajutorării copiilor în dificultate, lupta împotriva utilizării drogurilor de către adolescenţi, cât şi promovarea sportului ca un mijloc de expresie socială l-au recomandat pentru această funcţie. A activat şi ca ambasador internaţional la UNICEF, pentru a promova pacea şi toleranţa internaţională în cadrul competiţiilor amicale de fotbal.

Între 1 ianuarie 1995 şi 1 mai 1998, a fost ministru extraordinar al sportului în timpul mandatului de preşedinte al Braziliei deţinut de Fernando Cardoso.

Pele a fost cavaler al imperiului britanic, titlu acordat de Regatul Marii Britanii în 1997.

În anul 1999, a primit titlul de Fotbalistul Secolului din partea Federaţiei Internaţionale de Istorie şi Statistică a Fotbalului. În acelaşi an, a fost desemnat Atletul Secolului de către Comitetul Olimpic Internaţional, iar revista Time l-a inclus în lista celor mai influenţi 100 de oameni ai secolului XX. În decembrie 2000, FIFA l-a desemnat, alături de Diego Maradona, Fotbalistul Secolului XX. Anul 2010 i-a adus lui Pele titlul de preşedinte onorific al clubului New York Cosmos. În 2013, Pele a primit Balonul de Aur Onorific din partea FIFA pentru întreaga sa carieră.

La 17 iunie 2016, Pele a fost decorat cu Ordinul Olimpic, la muzeul care îi poartă numele din oraşul Santos, de către preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, pentru „angajamentul său în favoarea sportului”.

La 29 noiembrie 2022, Pele a fost internat la spitalul Albert Einstein din Sao Paulo, pentru o reevaluare a tratamentului său chimioterapic după descoperirea unei tumori la colon în septembrie 2021. Suferea de cancer, insuficienţă renală şi cardiacă.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Pele a murit. Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor avea 82 de ani
Pele a murit. Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor avea 82 de ani

Edson Arantes do Nascimento, cunoscut ca Pele, a murit, joi, la vârsta de 82 de ani. Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor suferea de cancer la colon.

Fiica lui Pele, postare din spitalul în care este internat tatăl său. ”Aceste momente sunt greu de explicat”
Fiica lui Pele, postare din spitalul în care este internat tatăl său. ”Aceste momente sunt greu de explicat”

Fiica lui Pele, Kely Nascimento, a postat, miercuri seară, pe Instagram, încă o fotografie făcută în spitalul Albert Einstein, în care este internat starul brazilian.

 

Starea de sănătate a lui Pele s-a înrăutățit, iar familia s-a strâns la spital. Mesaj emoționant transmis de Crăciun
Starea de sănătate a lui Pele s-a înrăutățit, iar familia s-a strâns la spital. Mesaj emoționant transmis de Crăciun

Starea de sănătate a lui Pele, 82 de ani, este din ce în ce mai precară. Fostul mare fotbalist brazilian este internat la spitalul Albert Einstein din Sao Paolo de mai multe săptămâni, acolo unde se află sub atenta supraveghere a medicilor.

Kely Cristina Nascimento, una din fiicele lui Pele, a postat o fotografie cu tatăl său: „Încă o noapte împreună”
Kely Cristina Nascimento, una din fiicele lui Pele, a postat o fotografie cu tatăl său: „Încă o noapte împreună”

Kely Cristina Nascimento, una din fiicele lui Pele, a postat vineri seara pe Instagram o fotografie cu fostul mare fotbalist brazilian, bolnav de cancer pe patul său de spital din Sao Paulo, fotografia fiind însoţită de mesajul „încă o noapte împreună”.

Fiica lui Pele îndeamnă fanii să se roage pentru fostul fotbalist. Starea lui s-a înrăutățit
Fiica lui Pele îndeamnă fanii să se roage pentru fostul fotbalist. Starea lui s-a înrăutățit

Pele își va petrece Crăciunul în spital, starea sa înrăutățindu-se. Fiica sa a rugat fanii fostului fotbalist să se roage pentru sănătatea lui în această perioadă.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”

Peste 150.000 de români au votat până acum în cele 950 de secții deschise în toată lumea. Votul în diaspora a început vineri și ține 3 zile.  

Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”
Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”

Lumea artistică este în doliu, pentru una dintre cele mai vibrante voci din ultimele decenii. La 69 de ani, muzicianul Gabriel Cotabiță a murit la Spitalul Universitar din Capitală. 

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.