Cincizeci de tone de miere contrafacuta au ajuns pe mesele romanilor saraci, ca ajutoare de la UE
Toata mierea care trebuia sa ajunga la sarmanii Romaniei, sub forma de ajutor de la Uniunea Europeana, a fost retrasa de pe piata.
Analizele de laborator au dovedit ca, in proportie de 90%, marfa era falsificata.
In aceste conditii, cei care s-au ocupat de importul dubios au promis ca vor cumpara de la producatorii romani 200 de tone, de miere naturala.
Dupa ce reporterii ProTV au facut dovada ca in borcanele dintr-un lot intreg era de fapt un sirop de glucoza industriala, cei de la APIA au luat probe din toate centrele de distributie.
Rezultatele analizelor arata ca 90% din intreaga cantitate de miere este falsificata.
Asta in ciuda faptului ca furnizorul a prezentat buletine de analiza care aratau ca mierea este naturala 100%.
In realitate insa, pasta distribuita sarmanilor n-are nicio legatura cu albinele.
Este produsa industrial din glucoza, arata analizele, si contine substante cancerigene, considera specialistii.
Din pacate, din cele 250 de tone de miere contrafacuta 50 au ajuns deja pe mesele sarmanilor.
Alte 200 vor ramane in depozitele Consiliilor Judetene, pana cand distribuitorul va inlocui marfa cu miere naturala cumparata de la apicultorii romani.
"Toata mierea este blocata, avem deocamdata confirmarea verbala a furnizorului ca va fi ridicata si in perioada aceasta dansul afirma ca isi va cauta un furnizor pe piata romaneasca", spune Gheorghe Dorel Benu, director general APIA.
In judetul Hunedoara, 10 tone de miere au fost deja oprite. Sunt insa oameni care au apucat sa manance din bocanele cu sirop de glucoza.
''Saracii oameni care au luat.... Daca se intampla ceva cine raspunde pentru mierea folosita si consumata?" se intreaba Radu Jivan.
"Cam 1800 de oameni au luat totusi miere, inainte de a sti ca sunt probleme cu ea", declara Ileana Kelemen, asistent social Primaria Deva.
"In spate avem mierea recuperata de la primarii. In judetul Hunedoara au fost 14 t de miere, 4 t au ajuns la primarii. Estimam ca 2 t se vor recupera si vor fi trimise la distribuitor. Din cele 14 t care au venit deja 10 t ridicate de furnizorul de miere", spune Ionel Cristian Coroi, reprezentant CJ Hunedoara,
In urma acestui scandal corpul de control al Ministerului Agriculturii face verificari la toate directiile judetene dar si la sediul central al APIA. In plus, APIA va amenda firma care s-a ocupat de import, cu 5% din valoarea licitatiei care se ridica la 10 milioane de lei.