Cinci persoane, între care un poliţist, trimise în judecată pentru constrâgerea unei femeie care trebuia să obţină credite
Cinci persoane, între care un poliţist din Bihor, au fost trimise în judecată într-un dosar investigat de Direcţia Generală Anticorupţie, în care o femeie ar fi fost contrânsă moral să ajute apropiaţi ai agentului de Poliţie să obţină credite.
Ulterior, ea solicita 10% din valoarea acestor credite, împărţind banii cu poliţistul. Acesta ar fi determinat-o pe femeie sa preia credite ale sale şi să achite credite luate de alte persoane.
Reprezentanţii DGA au anunţat, joi, că procurorii au decis trimiterea în judecată a cinci persoane, printre care un agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, Poliţia Municipiului Oradea - Biroul Proximitate, pentru mai multe infracţiuni.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Astfel, agentul de poliţie a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, şantaj, furt, instigare la furt calificat, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la trafic de influenţă, iar fratele său, pentru furt calificat, şantaj şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Celelalte trei persoane au fost trimise în judecată pentru cumpărare de influenţă şi uz de fals, cumpărare de influenţă şi şantaj, respectiv cumpărare de influenţă.
“În fapt, în perioada 2022-2023, martora denunţătoare a fost constrânsă moral să ajute mai multe persoane din cercul de apropiaţi (fără calitate specială) ai agentului de poliţie pentru a accesa credite de nevoi personale, prin completarea în fals a unor înscrisuri sub semnătură privată, în beneficiul acestora din urmă. Ca urmare a aprobării creditelor, martora denunţătoare le-a cerut beneficiarilor creditelor un procent de 10% din valoarea acestora, sub pretextul achitării către funcţionarii bancari care au aprobat cererile de credit. În realitate, aceste sume de bani erau împărţite de agentul de poliţie cu martora denunţătoare”, au transmis reprezentanţii DGA.
Potrivit acestora, martora denunţătoare a preluat de la agentul de poliţie două credite bancare pe care s-a angajat să le achite printr-un act notarial, garantând restituirea împrumutului cu autoturismul personal, autoturism care, în cele din urmă, i-a fost luat de către agentul de poliţie, fără consimţământul acesteia şi fără punerea în executare a contractului notarial, sub pretextul neachitării la termen a ratelor bancare scadente.
“În luna decembrie 2022, fratele agentului de poliţie şi martora denunţătoare au completat în fals o adeverinţă de salariat unuia dintre inculpaţi, prin contrafacerea scrierii şi subscrierii, în care au atestat în mod nereal calitatea de salariat a acestuia din urmă şi cuantumul salariului, pentru accesarea unui credit bancar de nevoi personale. Pe parcursul anului 2023, una dintre persoanele (fără calitate specială) pe care martora denunţătoare a ajutat-o să acceseze credite de nevoi personale, prin completarea în fals a unor înscrisuri sub semnătură privată şi căreia i-a cerut o sumă de bani sub pretextul efectuării de plăţi către funcţionarii bancari care au aprobat cererea de credit, a constrâns-o pe martora denunţătoare să îi restituie banii pe care i-a achitat drept comision şi alte sume de bani, în caz contrar ameninţând-o cu comiterea unor acte de violenţă asupra sa şi a familie sale”, au precizat anchetatorii.
De asemenea, reprezentanţii DGA au stabilit că, într-o altă situaţie, agentul de poliţie a constrâns-o pe martora denunţătoare să plătească rata aferentă creditelor contractate de un alt inculpat, în caz contrar ameninţând-o că nu-i va restitui autoturismul pe care îl luase.
Anchetatatorii au mai afirmat că, în 24.10.2023, “agentul de poliţie a cerut şi a primit de la martora denunţătoare cheia de la garajul imobilului în care locuieşte prietenul acesteia, iar ulterior, agentul de poliţie l-a determinat pe fratele său să pătrundă în locuinţa respectivă, transportându-l în apropierea acesteia”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: credite, bihor, femeie, santaj, judecata,
Dată publicare:
08-02-2024 14:09