Schimbări mari de temperaturi în România. Vremea începe să se răcească. Anunțul meteorologilor

ploaie
Shutterstock

Vremea va intra într-un proces de răcire, în decursul următoarelor două săptămâni, în toate regiunile din România.

Astfel, ploile vor apărea aproape în fiecare zi, în special după data de 14 septembrie, reiese din prognoza publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), potrivit Agerpres.

Această prognoză acoperă intervalul 9 - 22 septembrie.

În Banat, media temperaturilor maxime va scădea, de la 30 de grade în prima zi, până în jurul a 23 de grade în cea de-a doua.

În următoarele două zile se va încălzi, astfel că, în 12 septembrie, această medie va tinde spre 29 de grade.

Citește și
oameni pe strada
Vremea azi, 8 septembrie. Temperaturile ajung și la 33 de grade în sud. Zonele în care vor cădea precipitații
Mesajul surprinzător al lui Vladimir Putin pentru poporul rus. De ce se teme liderul de la Kremlin

Vor urma două zile de vreme rece, cu până la 9 - 10 grade, apoi se va încălzi uşor şi treptat, iar în ultimele zile de prognoză media maximelor termice va ajunge să se situeze în jurul a 24 de grade. În prima săptămână de prognoză, minimele termice vor avea variaţii, media se va situa între 11 şi 16 grade.

În schimb, în cea de-a doua săptămână, temperaturile minime nu vor mai avea oscilaţii importante şi media lor va fi de 11 - 13 grade. Va ploua aproape în fiecare zi, mai intens în data de 10 septembrie şi în intervalul 13 - 16 septembrie.

În Crişana, în prima săptămână, valorile termice vor avea oscilaţii de la o zi la alta, astfel că media maximelor se va situa între 31 de grade, în data de 9 septembrie, şi 18 grade, în 14 septembrie, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 16 grade în prima dimineaţă şi 11 grade în ultima. În cea de-a doua săptămână se va încălzi uşor şi treptat. În ultimele zile, în medie, maximele vor atinge 24 de grade, iar minimele 13 grade. Va ploua aproape în fiecare zi, mai intens în jurul datei de 14 septembrie.

În Transilvania, valorile termice diurne vor scădea până în data de 11 septembrie, de la o medie a maximelor de 28 de grade, până spre 22 de grade. În următoarele două zile se va încălzi, în medie, cu cinci grade, iar în ziua de 14 septembrie se va răci din nou şi media maximelor se va situa în jurul valorii de 20 de grade.

În zilele care vor urma se va încălzi treptat, dar, în medie, maximele nu vor trece de 23 - 24 de grade. Pe de altă parte, minimele termice vor fi în creştere, în primele două zile, media urmând să atingă aproximativ 14 grade, apoi, până în 14 septembrie, aceasta va avea valori în jurul a 13 grade.

Din 15 septembrie, minimele termice nu se vor mai modifica esenţial, iar media lor va fi între 9 şi 11 grade. Va ploua aproape în fiecare zi, mai intens în jurul datei de 14 septembrie.

În Maramureş, media temperaturilor maxime va scădea, de la 30 de grade în prima zi, până în jurul a 22 de grade în următoarele două zile. În zilele de 12 şi 13 septembrie se va încălzi, astfel încât medie va tinde spre 27 - 28 de grade. La sfârşitul primei săptămâni se va răci cu 7 - 8 grade, apoi se va încălzi din nou, uşor şi treptat, pentru ca, în ultimele zile de prognoză, media maximelor termice să ajungă să se situeze în jurul a 23 de grade.

În prima săptămână de prognoză şi minimele termice vor avea variaţii, media acestora fiind între 11 şi 15 grade, iar în cea de-a doua nu vor mai avea oscilaţii importante şi media va fi de 10 - 12 grade. Va ploua aproape în fiecare zi, mai intens în jurul datei de 14 septembrie.

În Moldova, până pe data de 13 septembrie, media maximelor termice va avea valori între 25 şi 28 de grade. În următoarele două zile va scădea cu aproximativ şase grade, după care nu va mai avea variaţii importante şi se va situa în jurul valorii de 22 de grade. Minimele termice vor fi în creştere în primele două nopţi, iar media va ajunge să atingă 16 - 17 grade.

În următoarele trei nopţi, minima nu se va modifica semnificativ, pentru ca din 15 septembrie să înceapă să scadă, astfel că, în ultimele zile de prognoză, să nu mai depăşească 12 - 13 grade. Din 10 septembrie, temporar, va ploua aproape zilnic, mai intens în jurul datei de 14 septembrie.

În Dobrogea, în primele patru zile, media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 27 de grade, în 13 septembrie se va încălzi uşor, apoi, pentru două zile, regimul termic va fi în scădere, iar media maximelor va ajunge să atingă aproximativ 24 de grade. În zilele care vor urma nu se vor mai semnala variaţii semnificative.

Minimele termice vor fi în creştere până în dimineaţa de 20 septembrie, când media lor va fi de 20 - 21 de grade; în următoarele două zile se va răcori, în medie cu cinci grade, iar ulterior nu vor mai avea oscilaţii mari. După data de 10 septembrie vor fi posibile ploi aproape zilnic.

În Muntenia, media temperaturilor maxime va scădea, de la 30 de grade în prima zi, până în jurul a 26 de grade în cea de-a treia. În următoarele două zile se va încălzi, astfel că, în 13 septembrie, această medie va tinde spre 31 de grade.

Vor urma două zile de răcire, cu până la 6 - 7 grade, apoi se va încălzi uşor şi treptat, iar în cea de-a doua săptămână de prognoză, media maximelor termice va ajunge să se situeze în jurul a 24 de grade. Media minimelor termice va fi în creştere şi va atinge 17 grade în dimineaţa zilei de 11 septembrie, pentru ca în următoarele patru zile să nu se mai modifice semnificativ.

La începutul săptămânii viitoare se va resimţi o răcire de 4 - 5 grade, apoi o uşoară creştere a valorilor de temperatură minimă. După data de 10 septembrie, temporar, va ploua aproape în fiecare zi, mai intens posibil în jurul datei de 14 septembrie.

În Oltenia, în prima săptămână de prognoză, valorile termice vor avea oscilaţii de la o zi la alta. Media maximelor se va situa între 30 de grade, în data de 9 septembrie, şi 21 grade în 15 septembrie, în timp ce minimele vor oscila între 16 grade - în prima dimineaţă şi 10 - 11 grade, în ultima.

În cea de-a doua săptămână se va încălzi uşor şi treptat; în ultimele zile, în medie, maximele vor atinge 24 de grade, iar minimele 13 grade. Temporar, va ploua aproape zilnic, mai intens în jurul datelor de 10 şi 14 septembrie.

La munte, până pe data de 14 septembrie, media maximelor termice va avea variaţii, în general între 13 şi 19 grade, iar cea a minimelor între 8 şi 10 grade. Ulterior, maximele vor fi în medie de 12 - 14 grade, iar minimele de 5 - 7 grade. Va ploua în fiecare zi, mai intens şi pe arii mai extinse în intervalul 13 - 15 septembrie.

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Citește și...
Vremea azi, 9 septembrie. Vremea caldă pentru începutul de toamnă. În ce zone va ploua și care e maxima zilei
Vremea azi, 9 septembrie. Vremea caldă pentru începutul de toamnă. În ce zone va ploua și care e maxima zilei

Temperaturile se mențin ridicate și luni – mai ales în nord-vestul țării, pe unde se ating 32 de grade. Spre seară, în jumătatea vestică vin ploi mai serioase, care vor lăsa în urmă cantități mari de apă.  

Vremea azi, 8 septembrie. Temperaturile ajung și la 33 de grade în sud. Zonele în care vor cădea precipitații
Vremea azi, 8 septembrie. Temperaturile ajung și la 33 de grade în sud. Zonele în care vor cădea precipitații

Astăzi avem încă o zi caldă, mai ales în sud, în vest și în nord-vest. În Dobrogea picură trecător. Maximele pleacă de la 23 de grade pe litoral și în depresiuni și ajung la 33 de grade în Câmpia de Vest.

ANM: Vreme călduroasă cu precipitaţii reduse în prima lună de toamnă. 43,5 grade, recordul de temperatură, în septembrie
ANM: Vreme călduroasă cu precipitaţii reduse în prima lună de toamnă. 43,5 grade, recordul de temperatură, în septembrie

Vremea va fi călduroasă în prima lună de toamnă, cel puţin în primele două decade, iar precipitaţiile vor fi mai reduse cantitativ faţă de cele înregistrate în lunile de vară.

Recomandări
A fost declarată stare de alertă în Galați și Vaslui. Măsurile adoptate de autorități pentru următoarele 30 de zile
A fost declarată stare de alertă în Galați și Vaslui. Măsurile adoptate de autorități pentru următoarele 30 de zile

În judeţele Galaţi şi Vaslui, puternic afectate de inundații, a fost instituită stare de alertă. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a admis, luni seară, solicitarea autorităţilor locale.

Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București
Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 5,4, a avut loc, luni, în România. Seismul s-a resimţit şi la Bucureşti.

Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,4, s-a produs, luni după-amiază, în judeţul Buzău, arată Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.