Chirurgul Gheorghe Burnei a fost condamnat definitiv la doi ani și jumătate de închisoare. De ce nu va ajunge după gratii
Celebrul chirurg pediatru bucureștean Gheorghe Burnei a fost condamnat definitiv, după ce a fost găsit vinovat de corupţie. El nu va ajunge însă după gratii.
Curtea de Apel București a dat publicității decizia definitivă de condamnare în acest caz, o hotărâre ce este aparent favorabilă medicului acuzat de luare de mită.
Dacă inițial Tribunalul București îi dăduse 3 ani de închisoare cu suspendare, iată că instanța de apel a considerat că pedeapsa pe care trebuie să i-o dea celebrului chirurg trebuie să fie una mai blândă, de doar 2 ani și jumătate de închisoare.
Însă Burnei nu va ajunge la închisoare pentru că executarea pedepsei a fost suspendată și un alt detaliu favorabil: perioada de încercare i-a fost redusă de la 5 la 2 ani. O perioadă în care chirurgul va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunității, dar mai ales nu va avea voie să profeseze ca medic într-un spital de stat.
Judecătorii au dispus și confiscarea a 3.250 de euro și 11.800 de lei, bani proveniți din șpăgi.
Asta în contextul în care, în urmă cu 5 ani de zile, celebrul chirurg pediatru a fost acuzat că a primit de la nenumărați părinți sume diferite de bani pentru a opera copii. Unele sume erau date direct chirurgului, alteori se achitau indirect, fiindu-i plătite diferite servicii.
De-a lungul timpului, Gheorghe Burnei a respins categoric acuzațiile, afirmând că este vorba despre răutatea unor oameni și încercarea de a se răzbuna pe succesul realizărilor sale medicale.
20 de acte de luare de mită
Chirurgul Gheorghe Burnei a primit o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare, pentru luare de mită. Nu mai puțin de 20 de asemenea acte au reținut procurorii, și s-au dovedit în instanță, toate în perioada mai-decembrie 2016, se arată în minuta judecătorilor Curții de Apel București. Decizia este definitivă, dar este cu suspendare, ceea ce înseamnă că medicul nu va ajunge la închisoare.
Medicul va fi sub supraveghere o perioadă de timp, care a fost redusă de magistrații Curții de Apel, la fel ca și interdicția celorlalte drepturi civile. Dacă va comite o altă faptă penală, va ajunge la închisoare, potrivit legislației în vigoare.
La fel, i-a fost redusă la jumătate și obligația de a presta muncă în folosul comunității.
„Reduce perioada interzicerii celorlalte drepturi de la 5 ani, la 2 ani. Menține celelalte pedepse complementare și accesorii aplicate de prima instanță. Reduce termenul de supraveghere a executării pedepsei principale de la 4 ani, la 3 ani. Reduce numărul zilelor de muncă neremunerată în folosul comunității la care a fost obligat inculpatul, de la 120 zile, la 60 zile” se precizează în minuta sentinței.
Judecătorii au mai dispus confiscarea de la inculpatul Burnei Gheorghe a sumelor de 3250 Euro şi 11.800 lei, stabilite ca provenind din acte de corupție.
Burnei primise inițial trei ani de închisoare cu suspendare.
El a fost acuzat că primit bani de la zeci de părinţi pentru a le opera copiii internaţi la Spitalul “Marie Curie” din Bucureşti.
Masca șpaga în contracte de donație
Gheorghe Burnei a fost trimis în judecată pe 8 iunie 2017, fiind acuzat de mai multe infracţiuni de luare de mită, după ce ar fi cerut bani de la părinţi pentru a le opera copiii internaţi la Spitalul “Marie Curie” din Bucureşti.
Procurorii susţin că există indicii privind săvârşirea de către Gheorghe Burnei a unor infracţiuni contra vieţii şi integrităţii corporale sau sănătăţii, în care victimele sunt minori aflaţi anterior într-o stare de sănătate precară, stare pe care Burnei a agravat-o prin acţiunile sale intenţionate.
În anumite cazuri, medicul pretindea sume de bani anterior intervenţiei chirurgicale, încercând să le mascheze într-o formă aparent legală, încheind un înscris sub semnătură privată pe care îl intitula contract de donaţie. Persoanele care ajungeau la Burnei şi care îi ofereau mită erau părinţi ai căror copii aveau anumite deficienţe fizice, dintre care unele trebuiau corectate medical.
Totodată, Burnei îi interna pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, sau îi interna în mod repetat, fără a le efectua nicio intervenţie chirurgicală, pentru a-i determina astfel pe părinţi să îi dea bani sau alte foloase pentru efectuarea operaţiilor, mai susţin procurorii.